NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Glas dijaspore

("Moraju raspisati izbore", NIN br. 2572)

      Čitajući ovih dana izveštaje sa mitinga "Otpora" u Beogradu, govore raznih opozicionih vođa pa i vaš tekst, stalno upada u oči činjenica da osim zahteva za smenu vlasti i otvaranja prema inostranstvu nijedna partija nema neki konkretan program da poboljša razne aspekte života u Srbiji.
       Da li opozicija smatra da trenutno nije vreme, ili još gore, da građani u Srbiji nisu sposobni da razmišljaju o raznim "detaljima" koja ih rukovode za koga da glasaju. Velika je greška bazirati kampanju na sloganu "Da smenimo vlast pa ćemo onda lako." Zašto potcenjivati građane i ne objasniti im koliki je trenutno državni budžet, koliko para odlazi na zdravstvo, koliko na školstvo, koliko na nova radna mesta.
       Neka opozicija onda izloži svoje planove za sve te vrlo važne aspekte svakodnevnog života. Pa će onda birači da se odluče.
       Sigurno je da u zdravstvu (na primer) postoji milion problema - neka opozicija detaljno izloži kako će rešiti bar pet. Neka kaže ovoliko para ćemo odvojiti na to i to, građani će imati prava na ovakve usluge i to će koštati toliko para, tj. ovaj deo državnog budžeta.
       Tek posle takvog detaljnog plana može se izaći pred birače i reći: "Glasajte za nas, vidite kakve sve probleme imate sa ovakvim režimom, a vidite i šta ćemo mi uraditi."
       Sve dok tako nečega ne bude, opozicija će vikati "hoćemo promene", a SPS pokazivati kako su sagrađeni mostovi, putevi, škole i stanovi. Kako je zimus bilo i struje i vode i to posle svih zala kojima su ljudi bili izloženi. Ako je jedan od glavnih programa opozicije "da se približimo Zapadnoj Evropi", neka oni učine prvi korak i neka se ponašaju kako se ponašaju sve opozicije na Zapadu.
       Kada dođu izbori, opozicija, shvatajući da nije uspela da "ubedi" narod da glasa za njih, proglasiće kako su izbori nepošteni i bojkotovati ih što je potpuna ludost, vladajuća koalicija će opet pobediti, a narod ostati da živi kao i do sada.
       Koštunica lepo kaže "... da se podrška u javnosti može dobiti ako se na režimski jezik isključivosti i mržnje odgovara na drugi način..." Bez obzira što će mnogi u Srbiji reći "opet dijaspora nas ovde uči pameti", gore izloženo je jedan od načina da se pobedi na izborima. A usput budi rečeno, uključivanje u političke programe i pravo dijaspore da glasa - nije loša ideja.
      
       Svetislav Marić,
       San Dijego, SAD


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu