NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Zna Čanak šta govori

("Dan posle", NIN br. 2573)

      Na mitingu opozicije govornici su govorili ono što se i očekivalo i što je i trebalo da kažu. Izuzetak su bili Dragan Veselinov i Nenad Čanak. Ksenofobični govor Veselinova na pravi način je prokomentarisao čitalac Bogdan Petrović u prošlom broju NIN-a. Čanak je pokazivao bandere na koje će neke da poveša kad ih skine s vlasti. Naravno, dodao je, posle prethodnog suđenja. Sve u najboljoj tradiciji pravde Divljeg zapada. Kasnije je izjavio da ono što je rekao na mitingu nije ništa u odnosu na ono što zaista misli i da je pokušao da bude umeren zbog ostalih učesnika. Čujem da su ga posle tog govora prozvali "Šešelj opozicije". Kad je već reč o Šešelju, mnoga glasila su odlučila da bojkotuju njega i njegovu stranku zbog pretnji smrću nekim novinarima. Ili možda ipak neće? Možda ni mi nismo imuni na upotrebu dvostrukih aršina? Jesmo li?
       Čankov ekstremni revanšizam (najblaže rečeno) nesumnjivo će imati vrlo loše posledice po opoziciju. Izvestan broj dosadašnjih glasača vladajuće koalicije, onih koji su njome razočarani i koji bi zbog toga svoj glas možda dali udruženoj opoziciji, zasigurno će posle Čankovih vešala odustati od toga, pa ili će ponovo glasati isto, ili će, u najboljem slučaju, odustati od izlaska na izbore.
       Da li Čanak greši u proceni i/ili nema pojma o tome šta misle glasači? Teško je poverovati da je on neinteligentan, a još teže da je neinformisan. Pa, šta je onda u pitanju? Po svoj prilici on namerno kvari posao udruženoj opoziciji.
       Odgovor se nalazi u njegovim (zasad) prikrivenim secesionističkim idejama. Jasno je da otvoreni secesionizam nema šanse. Ali zahtev za autonomijom možda može da prođe... Posle bi se tražila republika, a onda i otcepljenje. Za spoljnu podršku ne bi bilo problema. Već viđeno.
       Takve zahteve, čak i one početne, vrlo teško bi bilo pravdati i braniti kad bi Jugoslavija bila demokratska i poštovana država, za šta se bori većina u opoziciji. Ali, ako njome vlada nedemokratski i autoritarni režim, koji je ocrnjen, s pravom ili ne, u mnogim zemljama, a naročito u najuticajnijim, onda ta priča može da prođe mnogo lakše i da se tako plasiraju destruktivne secesionističke ideje. Ali, ovakav režim se ne može braniti, pa je onda najbolja strategija biti u opoziciji a moliti boga da ona ne pobedi. A pomalo mu u tome i pomagati.
      
       Dragan Blagojević,
       Beograd


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu