NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Duh vremena<br>Milivoje Glišić
Narodni patriotizam

Ko je imenom saveznog ministra sporta Velizara Đerića informisao, manipulisao i spekulisao

      Zaoštrava se propagandna aktivnost. Narod s pravom saznaje ko kakvu dijagnozu ima. Najčešća je F22! Za neke - sa žaljenjem saopštavaju sredstva informisanja - nema podataka da su homoseksualci. Čiji je ujak ustaša, već je objavljeno, i čija se sestra razvela zbog bolesti. O jednom piše: nervno je labilna osoba i kao takav više puta je lečen na neuropsihijatrijskom odeljenju... njegove veze sa ženama su ograničene i svode se, uglavnom, na kontakte sa Rumunkama i Bugarkama koje povremeno borave u SRJ...
       Policija je, konačno, počela da prati seksualni život svojih građana! U cilju poboljšanja, nadam se.
       Opozicija je posebno prljava: ne kupaju se, nokti su im zapušteni. Stranog agenta je lako prepoznati: ima masnu kosu! NATO centrala štedi na higijeni.
       Nema iscrpnih podataka ni o Velizaru Đeriću. Bio je kelner, bilo je bakšiša, školovao se uz rad. Diplomirao ekonomiju. Rođen u Prijepolju 1952. godine. Držao kafanu "Šest topola" i još neke. U biografiji ne piše koje je vere. Danas je savezni ministar sporta. Rukovodi opštinskom organizacijom Socijalističke partije Savskog venca. Omasovljuje partiju. Neki se upisuju na određeno vreme, do prelaska u JUL, neki kažu da nisu ni upisani!
       Đerić je postao slavan kad je objavljeno - pa posle nije zvanično demantovano! - da je upisao u SPS sportske legende, fudbalera Sinišu Mihajlovića i odbojkaša Željka Tanaskovića; Mihajlović se naljutio što su ga prevarili, dok je Đerić sportski i filozofski zaključio: "Nije važno da li je Siniša Mihajlović potpisao pristupnicu za SPS ili nije, važno je da je on patriota." Samim tim, što je patriota, on je član SPS, jer je to patriotska partija, nisu NATO izrodi kao u drugim strankama!
       Nije potpisao, ali kao da je potpisao, to je bar jasno!
       Hoćemo li se konačno osloboditi sitničavog formalizma, pa da krenemo u Evropu!?
       Ima ih, čak, koji postavljaju pitanje ko je vrhovni komandant Vojske Jugoslavije. Generalštab mora da odgovara: predsednik Milošević - ako nije sasvim formalno, jeste suštinski, jer je prvi patriota zemlje i potvrdio se prilikom NATO agresije. Uostalom, dokle ćemo se držati Ustava i zakona kao pijan plota (J. B. Tito)!
       Zar je sada važno što je Siniša Mihajlović rekao: "Nisam postao član SPS-a. Potpisao sam neke papire misleći da potpisujem formulare za dobijanje diplomatskog pasoša. Ako sam potpisao i pristupnicu za SPS, reč je o velikoj prevari. Ministarstvu za sport dajem tri dana da demantuje vest, u protivnom, povlačim se iz reprezentacije i neću igrati na Evropskom prvenstvu,niti ikada više za reprezentaciju."
       Ministarstvo se našlo na muci - niko neće da demantuje Ministarstvo!
       Sam Mihajlović bio je neoprezan: rođen je u Vukovaru, moglo bi se naći da mu je majka Hrvatica, a ujak ustaša! Stvar je, dakle, mogla da se zategne do pucanja. Ali ne, Ministarstvo je popustilo i ministar Đerić je popustio: "Kao vrhunski sportista, patriota i humanista", zaključio je Đerić, "iskreno odan svojoj zemlji i svom narodu, Siniša Mihajlović je zaslužio da bude kandidat za ambasadora dobre volje i za takav predlog se socijalisti Savskog venca i ja kao savezni ministar za sport zalažemo od sveg srca".
       Sve je, eto, rečeno, samo nije da se Siniša nije upisao u SPS!
       Kaže Siniša: "Ja sam fudbaler i politikom ne želim da se bavim. Nadam se da time ne dovodim u pitanje svoj patriotizam, ljubav prema zemlji u kojoj sam rođen i koju iskreno nosim u srcu."
       Patriotska štampa je naglasila da je savezni ministar za sport dao izjavu povodom učestalih napisa u nekim opozicionim javnim glasilima u kojima se netačno informiše, manipuliše i spekuliše posetom fudbalskog internacionalca Siniše Mihajlovića Opštinskom odboru Socijalističke partije Srbije Savski venac.
       Ko informiše, manipuliše i spekuliše?
       Ko je objavio vest da je Siniša Mihajlović član SPS-a?
       Ko nije hteo da objavi demanti?
       Sada patriotska štampa kaže da je u razgovoru s Mihajlovićem, koji nije ni u jednoj političkoj partiji, razjašnjen nesporazum.
       Kakav nesporazum, ako ga nije bilo?
       U svakom slučaju, laknulo je i levici i desnici i ministru Đeriću: Siniša Mihajlović ostaje u reprezentaciji!
       Ali tinja drugi nesporazum. Slavni košarkaš Vlade Divac izabran je - nije se imalo kud! - kao kandidat Jugoslavije za člana Međunarodnog olimpijskog komiteta. Isti onaj Divac koji tvrdi da je najveći greh režima u Srbiji uskraćivanje lične slobode ljudima, da je sloboda u Srbiji uvek bila najcenjenija, da narod ne sme da živi u getu!
       Ostaje nada, ministrima i drugovima, da Divca - zato što tako govori - ne izaberu u Međunarodni olimpijski komitet. To bi bila slatka osveta, Divcu i Komitetu...
       Kad se estradne zvezde hvale članstvom u režimskim partijama, to je razumljivo: hoće da ih emituju. Zavise od državnih i paradržavnih televizija, od izdavača kaseta i disketa. Nije razumljivo što režim preuzima rizik da svojim poklonicima proglasi dobro situirane vrhunske sportiste. Mihajlović je, na primer, član Lacija, a ne SPS-a, bolje ga plaćaju. A što voli zemlju i narod iz koga je potekao, nije stvar režima, nego rođenja!
       Istočna Nemačka je, dok je postojala, svoj državni ugled gradila na sportistima i špijunima. Ali to je bilo davno. U međuvremenu je pao Berlinski zid...
       Ili nije tamo gde se, na osnovu medicinskog dosijea, još može javno reći i napisati da osoba nije oženjena, niti je zbog svoje prirode imala ozbiljnije veze sa osobama suprotnog pola, ali nema podataka da je homoseksualac; nervno je labilan i kao takav više puta je lečen na neuropsihijatrijskom odeljenju u Požarevcu...
       Nastavi li se ovako, svi ćemo postati nervno labilni, ako već nismo. Svima preti šifra F22!


Copyright © 2000 NIN - redakcija@nin.co.yu