NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Ruse poruke Beogradu

      Da li je šef jugoslovenske diplomatije Živadin Jovanović bio zadovoljan kad je u utorak uveče napustio Moskvu, posle dvodnevne radne posete i višečasovnog razgovora sa domaćinom, ruskim pandanom Igorom Ivanovom? On o tome ništa nije rekao na njihovoj konferenciji za novinare, ali sudeći prema izjavama obojice ministara - razloga za zadovoljstvo i ima i nema. Istina, Ivanov je kategorički potvrdio da će Rusija uvek podržavati Jugoslaviju i da je zainteresovana za razvoj dugoročnih, strategijskih i svih drugih odnosa koji - kako je rekao - odgovaraju interesima dveju zemalja i stabilnosti na Balkanu.
       Ali, oba ministra su kao jedinu konkretnu tačku podudarnosti naveli potrebu da se Rezolucija 1244 Saveta bezbednosti o Kosovu dosledno i celovito primenjuje i, u skladu s tim, obezbede uslovi za povratak svih izbeglica koje su iz bilo kojih razloga napustile ovu pokrajinu. Tome odgovara i potvrda da Rusija smatra da su za rešavanje kosovskog problema od bitnog značaja očuvanje teritorijalnog integriteta i poštovanje suvereniteta Jugoslavije, odnosno da je svaki oblik izolacije Jugoslavije - kontraproduktivan. Problemi na Balkanu mogu da se uspešno rešavaju samo uz učešće Jugoslavije. Rusija se i dalje zalaže za njen povratak u sve međunarodne organizacije, kao što je za autonomiju Kosova u okviru Jugoslavije, dok jugoslovenski ministar ponavlja da je Kosovo srpska provincija.
       Sve to što Ivanov kaže, odnosi se na Jugoslaviju kao državu i nije konkretno vezano za sadašnju vlast u Beogradu. Međutim, Moskva očigledno stoji i iza te vlasti - mada se iz ruske kvalifikacije odnosa potpuno isključuju atributi tipa bratski ili saveznički, kojima se uoči posete poslužio naš ministar. Na jedno od novinarskih pitanja, povodom protesta iz Haškog tribunala, zašto nije uhapšen jugoslovenski ministar odbrane general Ojdanić, koji je prošle nedelje posetio Moskvu, Igor Ivanov je prilično resko odgovorio da Rusija ima diplomatske odnose s Jugoslavijom i da smatra normalnim da ima kontakte s njenim predstavnicima. Ako nekome to smeta, može da pita Moskvu i dobiće odgovor - kaže ruski ministar.
       U tom duhu, on je potvrdio da će se Rusija usprotiviti ukoliko Jugoslavija bude isključena sa ministarskog sastanka Pakta za jugoistočnu Evropu. Kao učesnik i potpisnik Dejtonskih sporazuma - kaže Ivanov, ona ima pravo na ravnopravno učešće na sastanku u Briselu 25. maja i svako ko pokuša da je iz toga isključi, preuzima odgovornost da dovede u pitanje primenu tog sporazuma, a samim tim i celokupnu situaciju u Bosni.
       Ivanov i Jovanović su veći deo svojih pregovora proveli u četiri oka i može se samo nagađati da je u tom delu susreta jugoslovenskom ministru rečeno i nešto što nije za javnost, a pogotovo ne za novinarske uši. Između ostalog - kako se tvrdi - da bi Beograd morao biti manje odbojan prema međunarodnoj zajednici i da je učešće u pregovorima o statusu Kosova najviše na šta može da računa, umesto što uobražava da o tome može sam da odlučuje. Ivanov je indirektno kritikovao i držanje srpskih vlasti prema opoziciji, povodom zahteva za održavanje vanrednih izbora. On je rekao da su izbori unutrašnja stvar svake zemlje, ali je naglašeno ukazao da je ceo svet priznao da su parlamentarni i predsednički izbori u Rusiji bili zaista demokratski.


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu