NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Ogoljena represija

      Da li ste zvanično obavešteni o zatvaranju radija?
       - Nismo dobili nikakav zvanični papir, niti smo na bilo kakav način obavešteni. Saznao sam šta se dešava u pet ujutru od Dragana Kojadinovića. U trenutku kada je izvršen upad u prostorije, oko 2 sata ujutru, u redakciji su se nalazila dva novinara koja su pripremala priloge za sutradan. Odvedeni su u kuhinju "Beograđanke" na prvom spratu gde su ih sa još nekoliko novinara "Blica" držali do pola deset ujutru.
      
       Da li ste pokušali da saznate šta je sa njima ili da uđete u prostorije?
       - Uopšte nisu hteli da komuniciraju sa nama. Dvoje naših kolega je uspelo da uđe u zgradu, tako što se jedan predstavio kao električar Beograđanke, a koleginica kao izbeglica, ali nisu pušteni na 17. sprat, gde je naša redakcija.
      
       Znate li šta je sa opremom?
       - Ne znam. Čujem da je prilikom upada, osim specijalaca, bilo i maskiranih osoba sa crnim kapama preko lica i da su iznosili nešto u kesama za đubre. Niko još nije uspeo da uđe u postorije tako da ne znamo šta je i da li je nešto uzeto.
      
       Imate iskustva sa zabranama i zatvaranjem radija, da li vam ovaj put izgleda drugačije?
       - Istovremeno su zatvorene najtiražnije novine, najgledanija televizija i najslušaniji radio, što se do sada nije dešavalo. Očigledno je da se sprema nešto važno, možda je ovo uvod u vanredno stanje, koje se možda neće tako zvati, kao što se ovde ništa ne zove pravim imenom ili će biti nešto još radikalnije. Mislim da će presuditi reakcija građana, nezavisnih medija i opozicije. Ovo je poslednji čas da se opozicija ujedini. Ukoliko ne bude reakcije, onda ne znam šta je sledeće što mogu da nam urade, još da počnu da nas zatvaraju na stadionima. Sada više ne mogu da održavaju ni privid demokratije, jer ovo je ogoljena represija.
      
       U vezi sa nezavisnošću Studija B izrečene su mnoge primedbe. Da li mislite da je zatvaranje te stanice dovoljno dobar povod za oštriju reakciju javnosti?
       - Otkako je letos počelo ometanje Studija B poverenje građana u tu stanicu je, prema svim istraživanjima, poraslo, što je normalna reakcija javnog mnjenja. Studio B je povod, a u stvari je reč o principu. Osim toga, vlast sada gasi televiziju koja je pod uticajem stranke koja je i sama bila deo te vlasti. Najozbiljniji pomaci uvek dolaze cepanjem unutar vlasti.
      
       Da li se plašite?
       - Svakako, režim pokazuje da ne preza ni od čega i naravno da postoji strah, ali to je naša svakodnevica godinama. To nije blokirajući strah, funkcionišemo kao i uvek, ljudi su u ovakvim situacijama homogeniji, posvećeniji ideji i maštovitiji.
      
       Da li ste uspeli da nastavite program?
       - Uspeli smo da pustimo prvi servis vesti u 9 jutru na lokalnim stanicama. Tražimo prostor na satelitu, na kome su nam do sada išle jutarnje vesti i intervju dana, radimo na novim terminima. Bićemo 24 sata na Internetu, bićemo prva Internet radio stanica.
       Do sada smo zatvarani tri puta, počev od 9. marta 1991, u vreme demonstarcija 1996. godine, prošle godine u vreme bombardovanja i ovo sada je četvrti put. Uvek smo pronalazili načine da ponovo emitujemo program i to ćemo uraditi i ovoga puta.
      
       IVANA JANKOVIĆ


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu