NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

I ja hoću pobedu

("Mi hoćemo pobedu", NIN br. 2574)

      Stekla sam utisak da je gospodin Ivković, na žalost moju, a i većine pametnih, slobodoumnih, inteligentnih građana Beograda, član pogrešne partije. Nemam pravo da se pitam zašto i on to u međuvremenu nije shvatio. Do ovoga zaključka sam dola isključivo nakon što sam pažljivo pročitala tekst obrativši pažnju na svaku reč koju je g. Ivković izgovorio odgovarajući na pitanja novinarke NIN-a.
       Svaki stav izrečen u tekstu "Mi hoćemo pobedu" bio bi prihvatljiv kao programsko opredeljenje SPS-a u prvoj predizbornoj kampanji koju je ova partija tao uspešno obavila pre deset godina. Međutim, g. Ivković čitaocima nedeljnika NIN saopštava da postoji Nacrt zakona o naučnoistraživačkoj delatnosti, a nas navodi na zaključak da takav zakon nije postojao proteklih devet godina, a ako je i postojao, trebalo ga je sad (tek) korenito menjati da bi se takvim "zaokretom isterali privrednici na čistac" jer "više ne misle strateški". U istom kontekstu g. Ivković koristi za analizu interesantne reči, kao što su: "diktiraćemo šta je ključno da se radi", "usmerena izučavanja". Kao da je tek ove godine njegova partija stekla zakonsko pravo na vlast i odgovornost da upravlja državom!
       Iz intervjua saznajemo da se privreda Srbije i dalje prestrukturira, ali ovoga puta, zahvaljujući Nacrtu pomenutog zakona, privrednici će biti "usmereni da koriste nauku za projektne zadatke", pa će tako biti povećan društveni proizvod a državi na odgovarajući način popunjeni fondovi. Ako privrednici "više ne misle strateški", logično je postaviti pitanje zašto se to dogodilo i kada. Strašno! I tako, dok vladajuća koalicija, kojoj pripada i g. Ivković, čini "zaokrete" i ogromne napore, nama sve gore i gore. Oni su patriote; ulažu ogromna sredstva i umni potencijal da u Srbiji ljudi više ne budu poniženi uprkos sankcijama, NATO agresiji i uprkos neprijatelju koji nam ote Kosovo i uprkos "domaćim izdajnicima".
       Gospodin Ivković ističe već toliko puta ponavljani programski stav partija na vlasti o transformaciji koja donosi našoj zemlji kapital, a ne rasprodaju zemlje i prazne fondove. Pa, svako pametan to želi. Problem je u tome što je - i bez transformacije kojom bi bila omogućena rasprodaja našeg privrednog potencijala u korist inostranog kapitala - naša zemlja rasprodata, a fondovi su prazni! Koalicioni partneri na vlasti su donedavno pokušavali da "štite" narod od "nepatriotske opozicije" koja bi da rasproda zemlju i da na taj način stekne korist za sebe. A pošto su fondovi prazni, proizvode slučajeve, projektuju svoj strah na većinski deo stanovništva, koji je nedužan a ponižen. S obzirom na to da su veoma dugo nezasluženo privilegovani, strahuju da će izgubiti vlast, a taj svoj strah represijom žele nama da nametnu.
       Mogla bih takođe i da navedem na koja pitanja je g. Ivković izbegao da odgovori vešto primenjujući demagogiju, zamenu teza i duple standarde, ali bi tekst bio duži od intervjua. Kada je bio vidno uzbuđen, odnosno iznerviran, g. Ivković je upotrebljavao reči kao što su: "nemojte, molim vas", "molim vas, ja govorim o tome da je demokratija povinovanje dominantnom mišljenju većine" (zvuči kao nekada izraz "demokratski centralizam").
       A šta reći za izjave poput one: "Ko god dobro radi svoj posao, on pomaže onima koji su za građane Srbije najodgovorniji kada su u pitanju država i njeno funkcionisanje" - a to je SPS - a ne biti tužen za uvredu časti i dostojanstva / i dela/ javne ličnosti!
       Što se tiče jedinstva u odbrani zemlje, ja bih upitala g. Ivkovića šta će izjaviti ako se to jedinstvo u odbrani zemlje pomeri u korist demokratske opozicije; u korist promene državnog i društvenog sistema Srbije. Zar g. Ivković ne zna da su patriote i oni koji su odmah uočili da je KPJ preimenovana u SPS; da je fantomski nestala Komunistička partija - pokret za Jugoslaviju, a zatim nastao JUL! Zar se tako grade temelji za razvoj demokratije?!
       Ako se SPS i JUL zalažu za socijalnu pravdu, zašto onda postoje tako enormne, ponižavajuće socijalne razlike?! Da li su i za takvo stanje krive sankcije, "unutrašnji i spoljašnji neprijatelji"?!
       Na kraju bih pitala gospodina Ivkovića: kojoj se ciljnoj grupi na Vračaru obraća kada želi da svojoj partiji donese izbornu pobedu? Gospodin pominje mlade. Zar posle svega što se dešava članovima pokreta OTPOR?! Zar posle šoka pri saznanju da ovlašćena lica kriju u zatvorskoj bolnici teško povređenog mladića nakon prebijanja u Požarevcu?! Zar je vizija da se kod Kalenića pijace sagradi ogromna garaža nešto najneophodnije da bi Beograđani bolje živeli?!
       Kupiti pametne građane danas ima mnogo veću cenu nego pre, recimo, četiri godine. Odakle pare za takvu kupovinu?! Ako je većina građana Vračara osam godina pametna, neverovatno je da će baš ove godine biti manji broj takvih.
       I ja hoću pobedu, ali uz čije žrtve - nije mi svejedno! A prvenstveno hoću ličnu pobedu - to zaslužujem u Srbiji!
       "Nek gine država malo za mene" - odličan grafit!
      
       Titana Grujić,
       Beograd


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu