NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Reč nedelje<br>Jovan Ćirilov
Kurva

      Savezni ministar za pravdu Petar Jojić ući će u svetske diplomatske analize zbog rečnika koji je upotrebio u prepisci sa glavnim tužiocem Haškog tribunala Karlom del Ponte. Nazvao ju je "najgorom kurvom koja se prodala Amerikancima". "Vi i Vaša prethodnica možete da budete simbol prostitucije, uzimate novac od mušterija i trudite se da uradite sve što vam narede", ministar prelazi na lično obraćanje. A zatim nastavlja: "Propustila je priliku da se sretne sa generalom Ojdanićem u nekom od moskovskih hotela, tim pre što se radi o jednoj velikoj ljudini i kršnom Zlatiborcu."
       Od ruskog cara Ivana Groznog u 16. veku niko u međudržavnoj prepisci nije upotrebio slične reči za jednu ženu na visokom položaju. I danas se govori o nečem čega nije bilo ni pre ni posle, načinu na koji se ruski imperator u svom pismu Elizabeti Prvoj obratio, nazivajući je "običnom devojčurom". Bio je ljut što kraljica nije prihvatila njegov predlog o vojnom savezu. Ali jezik slavnog cara je gotovo nežan u odnosu na izražavanje našeg saveznog ministra.
       U nizu svojih duhovitosti ministar Petar Jojić poigrava se i imenom Karle del Ponte. Zove je Kurvom del Ponte, misleći da je njegova igra reči prevodiva, to jeste da se kurva tako kaže i na nekom od zapadnih svetskih jezika. Mnogi u nas misle da naš izraz za prostitutku dolazi od latinskog naziva za krivu liniju ili krivinu na putu - curva od prideva curvus, kriv. Oni drže da je kurva žena koja je skrenula sa pravog na krivi put.
       Međutim, kurva je reč čisto našeg slovenskog porekla. Postojala je (gle čuda!) i u crkvenoslovenskom. Zar Marija Magdalena nije bila od tih, ali se pokajala! Nastala je, kao i naše ime za muški organ, od praslovenske reči kur za pticu, kokošku, što se smatra primerom onomatopejske reči (kao i srodan glagol kukurikati).
       Prostituciju s pravom nazivaju, mada već izanđalo od upotrebe, "najstarijim zanatom na svetu". Već kod drevnih Lidijaca i Kiprana udavače su polazile u svet da svojim telom zarade za svoj miraz.
       Sveštenice boginje Ištar kod Vavilonaca bile su obavezne da legnu sa onim prvim koji joj je bacio u krilo zlatnik.
       U staroj Judeji, Grčkoj, Rimu, pa čak i u Kini, prostitutke su mogle da obavljaju svoj "zanat" samo u unapred određenim delovima grada. Taj običaj se održao u svetu i danas. Ko ne zna za amsterdamske dame iz izloga?
       Iako je bilo pokušaja da se prostitucija kao socijalno zlo uništi u "savršenim društvima" na putu u komunizam, prostitucija je procvetala u bivšim zemljama Istočnog bloka ali bez zakonske regulative. Mađarice su prve zatražile zvaničnu registraciju i status.


Copyright © 2000 NIN - redakcija@nin.co.yu