NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Ćeranju se vidi kraj

dr Stojan Adašević

      U beogradskoj crkvi Sv. Marka održan je pomen Njihovim kraljevskim veličanstvima Aleksandru i Dragi Obrenović, ubijenim u oficirskoj zaveri 29. maja (odnosno 11. juna, po novom kalendaru) 1903. godine. Pomen je služilo sedam sveštenika i jedan đakon u prisustvu 114 ljudi, a ta inicijativa potiče od poznatog beogradskog ginekologa dr Stojana Adaševića koji time ispunjava amanet svoga dede Stojana, pokojnog načelnika Ministarstva saobraćaja Kraljevine Jugoslavije, inače jednog od mnogih srpskih stipendista kraljice Drage.
       Ovo je drugi pomen ubijenim srpskim vladarima - prvi je bio 1998. a sledeći je izostao zbog napada NATO-a na Jugoslaviju - ali je veoma značajan jer nagoveštava nešto što je i bila ideja-vodilja inicijatora: srpsko-srpsko izmirenje posle više od 180 godina neprijateljstva između dinastije Karađorđevića i Obrenovića, započetog ubistvom Karađorđa 1817. u Radovanjskom lugu. Razumljivo, to je delilo i ostali srpski narod gotovo do današnjih dana. Naime, pomenu je ovog puta prisustvovao i inž. Dragoljub Acović kao predstavnik krunskog saveta dinastije Karađorđevića. Mada nije davao nikakve izjave niti je držao besedu, mogu se očekivati dalji koraci u pravcu hrišćanskog praštanja i izmirenja.
       Inicijator ovog i prethodnog pomena dr Stojan Adašević je izjavio da je zadovoljan što očigledno sve širi krug ljudi uviđa velike državne zasluge dinastije Obrenovića, nepravedno zapretane političkim razlozima. "Ovom prilikom moram da ukažem na kontinuitet srpske državno-pravne vlasti od Stevana Nemanje do predsednika Milana Milutinovića" - rekao je dr Adašević. "Pošto je staro pravilo monarhija koje imaju dve krune - kraljevsku i crkvenu - na kraljevskoj sahrani patrijarh mora makar samo da pridržava kovčeg i lično održi opelo. Zato se nadam da će 11. juna ove godine, kada se po novom kalendaru navršava 97. godišnjica atentata, biti odata i državna pošta ovom srpskom vladarskom paru na ponovnom pomenu."


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu