NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Hajka na kosovskog Dodika

Nenad Radosavljević je rešio da prihvati Kušnerov popis. Protiv njega su ustali vladika Artemije, Oliver Ivanović, režimski mediji...

      Prava lavina optužbi posredstvom državnih medija sručila se poslednjih dana na račun jednog do sada relativno anonimnog inženjera iz malene opštine Leposavić, na rubu severnog dela Kosova prema Srbiji. Nenad - Nedo Radosavljević, doskorašnji direktor fabrike "Lola korporacija" u Zubinom Potoku okvalifikovan je da je u "izdaji premašio i vladiku Artemija i njegovu grupu".
       To se poklopilo sa izjavom Olivera Ivanovića, predsednika Izvršnog odbora Srpskog nacionalnog veća za Mitrovički okrug, kojom se Nenad Radosavljević smenjuje sa mesta SNV za opštinu Leposavić a na njegovo mesto za vršioca dužnosti postavlja doktor Vuko Antonijević, aktuelni predsednik Skupštine ove srpske političke grupacije u severnom delu Kosova. U obrazloženju stoji da je to učinjeno zbog nepoštovanja stavova SNV i "samoreklamerstva" koje nanosi štetu srpskim interesima na Kosovu. U maloj čaršiji kakva je Leposavić to je izazvalo burne reakcije, malo je nedostajalo da dođe i do sukoba "nedićevaca" (pristalica Neda Radosavljevića) i poznatih momaka grupe "Most" iz Kosovske Mitrovice.
       Povod je zalaganje Neda Radosavljevića, koji je i predsednik Regionalnog odbora Nove demokratije, da se pod određenim uslovima prihvati popis stanovništva na Kosovu i izbori pod patronatom međunarodne zajednice. S tim stavom nastupio je na skupu u Gračanici, koje mitrovički SNV bojkotuje.
      
       800 000 Sraba
       Prema pravilima za popis stanovništva i eventualne izbore na Kosovu, koje je propisao OEBS sa njegovim predstavnikom ambasadorom Danom Everstom na čelu, pravo na status stanovnika Kosova imaju sva lica koja su od Drugog svetskog rata rođena u ovoj pokrajini, lica kojima je jedan od roditelja rođen u ovoj pokrajini, lica koja mogu da dokažu da su u ovom periodu pet godina neprekidno živela u Pokrajini, kao i lica koja dokažu važećim ispravama SRJ i Srbije da trenutno tu žive.
       - Ukoliko međunarodna zajednica ispoštuje ono što je sama propisala, smatram da Srbi treba da prihvate popis i eventualne izbore za lokalne organe vlasti. Naglašavam lokalne, a nikako za sada za čitavu teritoriju Kosova. Ukoliko bi se ovo uradilo, što bi podrazumevalo i pomoć matične države i saradnju sa Unmikom i OEBS-om, dobili bismo pravu sliku koliko zaista ima Srba u Pokrajini, koliko ih se zaista odselilo, a bile bi ispravljene i mnoge istorijske nepravde prema srpskom narodu. Na taj način dobili bismo potpuno drugačiju sliku o broju Srba koji su živeli i koji sada žive na njihovoj vekovnoj zemlji. Prema mojoj proceni, došli bismo do cifre od preko 800 hiljada Srba koji polažu pravo na svoja ognjišta, a samim tim i pravo da politički odlučuju o daljoj sudbini Kosova, kaže Nedo Radosavljević.
       On ističe da ne gaji prevelike iluzije o tome koliko je međunarodna zajednica još sposobna da sve što proklamuje i ostvari, jer to vrlo često priznaju i njeni predstavnici koji su u to uključeni.
       - Mi smo svesni da mnogi Srbi još nisu shvatili da je njihova budućnost u saradnji a ne u odbijanju svega ponuđenog, kao što to još čini i režim u Srbiji. Moje zalaganje za prihvatanje popisa i eventualnih izbora odnosilo se pre svega na ona područja na Kosovu gde Srbi čine dominantnu većinu, kao u opštinama Leposavić, Zvečan, Zubin Potok, severni deo Mitrovice i oblast opštine Štrpce. U tim sredinama neophodni su i lokalni izbori posle svega što se od rata naovamo dešavalo, jer su se i politička opredeljenja Srba u poslednjih godinu dana bitno promenila u korist opozicionih srpskih partija - kaže Nedo Radosavljević.
      
       San Marino
       Već poznati sukobi sa SNV čitavog Kosova i Metohije sa vladikom Artemijem na čelu, sada su nastavljeni i unutar ove grupacije, što pokazuje i primer iz Leposavića. Članovi SNV Leposavića ne prihvataju odluku Olivera Ivanovića o smeni Neda Radosavljevića sa mesta predsednika.
       - On ga nije ni izabrao pa ne može ni da ga smeni - kaže Radovan Belović, predsednik SPO u Leposaviću i član SNV. - Na stranu to što ni po statutu nema pravo da smenjuje i postavlja vršioce dužnosti.
       Doktor Vuko Antonijević, koji živi u Leposaviću, predsednik Skupštine SNV mitrovičkog regiona, odlukom Olivera Ivanovića je postavljen za v.d. u Leposaviću:
       - Nedo Radosavljević nije smenjen, samo je suspendovan dok se ovo ne raščisti. Ja sam njemu govorio da ne prenagljuje, ali on me nije slušao.
       U Leposaviću je u međuvremenu konstituisana nova politička grupacija, Koalicija za Leposavić, koju trenutno čine predstavnici srpskih opozicionih političkih stranaka (SPO, ND, DHSS i SNS). U ovoj grupaciji su i mnogi politički neangažovani pojedinci, ali i oni koji sada žive u Srbiji a potiču iz ove sredine.
       - Mi smo još prošle godine, polazeći od realnog stanja i uz sagledavanje specifičnosti ovog područja u odnosu na čitavo Kosovo i maticu Srbiju, počeli da zagovaramo tezu da ovaj kraj u ibarskoj kotlini zbog svog položaja i prirodnih uslova može da bude neka vrsta San Marina - kaže Zoran Vukadinović, ekonomista, jedan od aktivista Koalicije za Leposavić. - Sve ovo što se sada dešava pokazuje nam da smo na pravom putu, jer mi ne možemo skrštenih ruku da čekamo velike svetske odluke.
       - Baš zbog toga - dodaje Dragoš Nedeljković, predsednik DHSS u Leposaviću - mi ne damo Neda, a oni koji su na čudan način počeli da se ponašaju, kao i oni u Beogradu, neka vide šta će dalje. Nije slučajno što je on u šali već prozvan kosovski Dodik.
      
       LJUBIŠA POPOVIĆ
      
      
U svet po mir i demokratiju

Nenad Radosavljević se u vreme medijske kampanje protiv njega nalazio u Briselu gde je sa gradonačelnicima opozicionih gradova SRJ i još nekih kosovskih gradova učestvovao u razradi programa "Škola za demokratiju u Srbiji" koju organizuje Evropska unija. Posle samo nekoliko sati provedenih u Leposaviću, otputovao je sa vladikom Artemijem na srpsko-albanske razgovore koji se održavaju pod pokroviteljstvom američkog Instituta za mir u Vašingtonu. Mitrovački SNV kao i Momčilo Trajković odbili su da učestvuju u ovim razgovorima.


      


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu