NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Nije bilo mini Dejtona

Čini se da samo Srbi na Kosovu i Metohiji nemaju načina da, bar donekle, iskoriste vreme koje im je ostalo pred lokalne izbore najavljene za oktobar

      Uoči odlaska srpske i albanske delegacije u Erli kod Vašingtona mnogo toga je izgovoreno, ali ništa nije rečeno. Međutim, čini se da je jedno jasno - Srbi nemaju načina da, bar donekle, iskoriste vreme koje im je ostalo pred lokalne izbore na Kosovu i Metohiji, koji su najavljeni za oktobar. Za situaciju u kojoj se nalaze, delimično su zaslužni i sami. Među Srbima koji su otputovali u Vašington da bi se u oči pogledali sa, zaista, najrelevantnijim političkim predstavnicima Albanaca sa Kosova i Metohije nije bilo predstavnika Srpskog pokreta otpora, predstavnika Srpskog nacionalnog veća Kosovske Mitrovice.
       Informativna služba SNV u Gračanici potvrdila je da su na sastanak u Erliju pozvani svi Srbi koji u političkim previranjima na Kosovu i Metohiji nešto znače, ali da su neki od njih kao, recimo, Oliver Ivanović, predsednik SNV Kosovske Mitrovice, odbili poziv.
      
       Konfuzija
       Više je razloga zbog kojih Momčilo Trajković i predstavnici Srpskog pokreta otpora nisu prisustvovali konferenciji u Erliju.
       "Amerikanci koji su organizovali srpsko-albanski dijalog nisu pozvali sve relevantne snage na Kosovu. Recimo, predstavnici SNV iz Mitrovice nisu ni pozvani jer su navodno 'tvrda struja' sa kojom se ne može razgovarati, takođe nisu pozvani svi potpisnici Sofijske deklaracije. Zatim, nismo izvršili političku konsolidaciju, što je bilo neophodno kako bismo nastupili kao ozbiljna delegacija, i nije bilo do kraja definisano o čemu će se u Vašingtonu razgovarati", kaže Momčilo Trajković, predsednik SPO, i dodaje: "Šteta je učinjena jer je politikom SNV revidirana Rezolucija 1244 po kojoj se međunarodna zajednica obavezuje da će bezuslovno štititi sve one koji žive na Kosovu i Metohiji. Sada je, zahvaljujući politici kooperativnih srpskih snaga, situacija takva da će Srbi biti zaštićeni samo ako sarađuju."
       Osim toga, politika SNV, smatra Trajković, stvorila je mnogo konfuzije i u registraciji i popisu Srba za lokalne izbore najavljene u oktobru. Predstavnici SNV iz Kosovske Mitrovice nisu došli, između ostalog, i zato jer su od "poverljivih izvora" saznali da će se u Vašingtonu raspravljati o statusu Kosova i Metohije, odnosno da će biti dovedeni pred svršen čin i biti primorani da potpišu dokument kojim se ozakonjuje Kosovo republika.
       Međutim, u Vašingtonu niko Srbe nije prisiljavao da potpišu "mini Dejton".
       "Srpska delegacija došla je na ovu konferenciju sa jasnom svešću da je dijalog jedini put ka boljoj budućnosti, ali i sa čvrstim stavom da se na konferenciji može raspravljati samo u okviru mandata Rezolucije 1244, dakle ne u ime srpske države, već u ime onog dela naše zajednice koji podržava naš rad", kaže protosinđel Sava Janjić. "Zato se u Erliju nije ni raspravljalo ni govorilo o statusu Kosova i Metohije."
       Srbi koje je predvodio vladika raško-prizrenski Artemije naglašavali su ono što svaki put govore kada imaju priliku da se obrate medijima i političkim institucijama - na Kosovu i Metohiji za Srbe i ostale nealbance nema osnovnih ljudskih sloboda. Albanci su insistirali na integraciji Srba u novo kosovsko društvo, ali nisu jasno pokazali kako bi tako nešto bilo moguće i šta je sve potrebno da bi se obezbedili elementarna bezbednost i slobode, bez kojih lokalni izbori na Kosovu i Metohiji ne mogu imati ni privid demokratičnosti.
       U Deklaraciji iz Erlija navodi se da su Albanci insistirali da srpska zajednica u potpunosti učestvuje u registrovanju i glasanju za opštinska veća i da bi Srbi na taj način pokazali da su, kao i Albanci, opredeljeni za slobodno i demokratsko Kosovo.
      
       Tači
       Srpska delegacija morala je da konstatuje kako je registracija glasača na Kosovu i Metohiji gotovo završena i da će se opštinski izbori održati bez znatnijeg učešća Srba koji, uglavnom, nisu prihvatili registraciju Unmika.
       "Međunarodna zajednica nema moralnog prava da traži srpsko učešće na izborima ukoliko se ne omogući svim glasačima sloboda i pravo da bezbedno dođu do biračkih mesta", kaže Janjić. "Srpsko nacionalno veće Kosova i Metohije spremno je da prihvati imenovanje srpskih predstavnika ukoliko to odluči specijalni predstavnik generalnog sekretara UN, kao i da prizna izbore i izborne rezultate i u ovakvim uslovima ukoliko to učini, pre svega, međunarodna zajednica. Na taj način i pored neizlaska na izbore srpski narod u Pokrajini neće biti izolovan i omogućiće mu se da učestvuje u društvenim procesima."
       Deklaracijom iz Erlija predstavnici SNV i ostali Srbi koji su bili u Americi veruju da bi mogli zaštititi Srbe koji žive na Kosovu i Metohiji.
       Međutim, stav koji preovladava među Srbima na Kosovu i Metohiji jeste da ne treba učestvovati na izborima, a nejedinstvo i vrlo često potpuno različite izjave političkih aktera na Kosovu i Metohiji unose još veću zabunu koja je pojačana činjenicom da SR Jugoslavija, kao država, ništa ne čini da bi se ovakvo stanje na Kosovu i Metohiji prevazišlo. Situaciju dodatno otežavaju i međunarodna zajednica i, posebno, NATO.
       Generalni sekretar NATO-a DŽordž Robertson predložio je da se pred lokalne izbore poveća broj pripadnika Kfora kako bi se svi osećali sigurnije. U stvari, Robertson, koji je nedavno posetio Prištinu i Prizren, potrudio se da "ličnim primerom demorališe" pristalice Hašima Tačija koje su, kako Robertson veruje, spremne da primene i "radikalne metode" kako bi obezbedile pobedu na izborima.
      
       LIDIJA KUJUNDŽIĆ


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu