NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Svađa zbog suživota

Narodna stranka, koja i sama učestvuje u radu Programskog odbora TV Crna Gora, zatražila je smenu glavnog urednika i njegovih saradnika

      Primedbe koje su prošle nedelje izrečene na račun Televizije Crna Gora ne bi bile ništa neobično za jednu državnu televiziju, da nisu došle iz redova jedne od parlamentarnih stranaka. Narodna stranka, koja kao koalicioni partner ima svog predstavnika i u Programskom odboru TV Crna Gora, nezadovoljna uređivačkom politikom televizije, zatražila je smenu glavnog i odgovornog urednika Velibora Čovića. Primedbe su se odnosile prvenstveno na to da se premalo prostora daje onome što se odnosi na suživot Srbije i Crne Gore, a da se aktivnosti vlade ne prenose na pravi način.
       "Narodna stranka zamera da se previše prostora daje crnogorskim institucijama. Televizija Crna Gora je državni medij i svojim programom mora forsirati prvenstveno ono što je interes Crne Gore", kaže predsednik Programskog odbora TV CG Slavenko Jovanović (DPS). "Primedba da pokazujemo malo interesovanja za suživot sa Srbijom nije na mestu, u programu ima dosta onoga što se odnosi na susednu republiku, imamo čak i jednu emisiju posvećenu samo dešavanjima u Srbiji, a muzički letnji festivali, čiji je sponzor TV CG, jugoslovenski su. S druge strane, sa državnih medija Srbije vodi se kampanja protiv Crne Gore kojoj nije posvećen ni jedan minut, a kada jeste, onda je to uvek u negativnom kontekstu."
       Narodna stranka zatražila je hitno sazivanje sednice Programskog odbora, na kojoj će se raspravljati o smeni urednika. Prema rečima Jovanovića, predlog Narodne stranke biće razmatran na sledećoj sednici, ali se ne zna kada će ona biti sazvana. Po poslovniku, sednicu saziva predsednik odbora po sopstvenoj inicijativi ili na predlog tri člana. Za promene programske orijentacije potrebna je saglasnost većine.
       Program Televizije Crna Gora u Srbiji može se pratiti preko kablovske televizije i preko lokalnih stanica, uglavnom u gradovima u kojima je opozicija na vlasti, jer je s njima postignut dogovor o preuzimanju programa. Od početka ove godine prešlo se na digitalni satelitski program, pa je stanicama u Srbiji podeljeno 27 risivera da bi mogli da skinu program. Nedavno je ponovo vraćen i analogni sistem, tako da je trenutno TV Crna Gora jedina državna televizija čiji se program prenosi preko dva satelita: digitalno (Hotbird) i analogno (Eutelsat).
       Srpsko gledalište je najviše, pored sporta ( TV Crna Gora otkupila je prava za prenos lige šampiona u košarci i rukometu), zainteresovano za crnogorski "Dnevnik" i emisiju "Objektiv", koja se bavi dešavanjima u Srbiji, a rade je nezavisni novinari iz Srbije.
      
       IVANA JANKOVIĆ


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu