NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Prvi izdavač Evrope

Za ovu nemačku kuću se kaže da je kosmos literature i teorije

      Kad jedna izdavačka kuća preraste svoje okvire, onda se za nju kaže da jednako stvara. To je odavno rečeno za "Zurkamp" koja je iznedrila Adorna, Benjamina, Bloha... Filozofe koji su duhovno i politički sprezali Zeitgeist nemačke i evropske javnosti. Otuda se, danas, o pedesetoj godišnjici ove kuće toliko govori i piše u Evropi, a za "Zurkamp" se jednostavno kaže da je to kosmos literature i teorije koje naporedo egzistiraju i divergiraju.
       Arhitektoniku "Zurkampa" čine serije "Biblioteka Zurkamp", koja objavljuje autore koji prerastaju u klasike literarne moderne i dosad je objavljeno više od 1 300 naslova. Svakog meseca u "Ediciji Zurkamp", koja predstavlja forum avangarde, pojavljuju se četiri originalna naslova literature ili esejistike - dosad ih je objavljeno više od dve hiljade. Konačno tu je "Zurkamp džepna knjiga" kao instrument popularnih mainstream tema različitih žanrova beletristike. Iz oblasti filozofije, sociologije, lingvistike, semiotike, kulturne istorije, etnologije, psihoanalize, istorije, estetike, ekonomije, prava, pedagogije... do sada je objavljeno više od 3 100 naslova. Istorijska uloga ove kuće sastoji se u tome, veli jedan recenzent, što je kompleksnost teorijske refleksije pretvorila u naučnu samorazumljivost.
       Impozantan je broj nagrada koje su pripadale autorima ovog izdavača. Najpre treba reći da se pod "Zurkampovim" arkadama nalaze Bertolt Breht, Magnus Encensberger, Maks Friš, Peter Handke, Herman Hese... Desetorica autora ove kuće vlasnici su Nobelove nagrade, njih 21 su laureati Bihnerove nagrade za literaturu, dok ih trinaest ima nagradu za mir koju svake godine dodeljuje berza nemačkih izdavača na međunarodnom sajmu knjiga u Frankfurtu. U "Zurkampu" su integralno prevedena i objavljena velika dela Marsela Prusta, Semjuela Beketa, Oktavija Paza, DŽemsa DŽojsa. Esencijalni deo čini više od 150 naslova latinoameričke, španske i portugalske literature, a kuriozitet je bez sumnje "Poljska biblioteka" u kojoj je dosad objavljeno više od 50 autora.
       Ima indicija da "Zurkamp" u pedesetoj godini svoga postojanja gubi monopol među evropskim izdavačima. Ali, kažu upućeni, može se biti prvi i bez monopola.
      
       ZORAN ANDRIĆ


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu