NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Odgovor Holivudu

Predsednik Putin stoji iza filmskog festivala u Moskvi koji će se u buduće održavati svake godine i dobijati pare iz državne kase

      (Specijalno za NIN iz Moskve)
      
       Predsednik je u subotu uveče ušao u salu i seo u prvi red. Bio je to šef ruske države Vladimir Putin, koji je došao u centar "Puškinski" na završnu svečanost dodele nagrada na Međunarodnom filmskom festivalu u Moskvi. Posle toga je prikazan američki blokbaster "Idealna oluja" (The perfect storm) Volfganga Petersona, kojim je ovogodišnja desetodnevna smotra filmova zatvorena.
       Putina su nazvali najvećom zvezdom filmskog festivala u Moskvi budući da je lično stao iza najnovijeg kulturnog projekta u Rusiji - potpisao je predsednički ukaz po kojem će se ta smotra ubuduće održavati svake godine, a sledeći i svaki naredni festival finansiraće se iz državne kase.
       Odluku je na svečanosti zatvaranja pročitao direktor festivala, režiser Nikita Mihalkov ("festivalu i ruskom filmu udahnut je novi život"), a Putin je stavio paraf na taj dokument.
       Želja je Kremlja da filmski festival u Moskvi postane prestižna smotra prve klase, poput Kana ili Venecije, a da nagrada "Sveti Đorđe" postane sinonim za umetnički, a ne film po meri zarade.
       Ambicija Rusije je i da neguje, kako je to Putin nazvao, "pozitivni film". Ruski film ne želi da sledi američki, tumači štampa u Moskvi odluku predsednika, rešenog u nameri da domaća filmska umetnost nastavi da se razvija uz podršku države, ne po tržišnom principu kao u Americi. Tri nova ruska filma, snimljena uz ulaganje države, kritika je visoko ocenila, a publika zdušno prihvatila - "Vrt pun mesečine", "Dnevnik njegove žene" i "Romanovi, carska porodica".
      
       Najbolji Zanusi
       Selektori su pokušali da primene visoke kriterijume u oceni dela za ovogodišnju smotru na kojoj je prikazano oko 200 filmova iz 56 zemalja. Nije bilo američke produkcije "jeftine" po sadržaju, ali je bilo najnovijih francuskih, španskih, iranskih, italijanskih, kineskih i ostalih dela biranih širom sveta. Kvalitet, a ne komercijala, očito je bilo nezvanično geslo velike filmske smotre, koja je trajala od 19. do 20. jula.
       Gran pri festivala, zlatna statua "Sveti Đorđe", dodeljena je filmu provokativnog naziva "Život kao fatalna bolest, prenosiva seksualnim putem" poznatog poljskog režisera Kšištofa Zanusija. Priča o doktoru koji snimajći film traži odgovor na pitanje kako se pripremiti za smrt, dok se i sam, iznenada teško oboleo, ne suoči s tim pitanjem. Zanusi otvara večnu dilemu o duši i telu, o veri i ličnom shvatanju kraja života i poentira na kraju, kad isti problem "odslikava" u liku studenta medicine, u sceni na času anatomije, koji je prozvan da vežba seciranje upravo na telu svog preminulog prijatelja doktora. Da li povući rez, više nije pitanje hirurške veštine.
       Zanusi, stari majstor, miljenik ruske publike, kojoj se obratio na tečnom ruskom jeziku, nagradu je odneo među 18 filmova u konkurenciji. Žiri je odluku doneo jednoglasno, a štampa smatra da je zlatni "Sveti Đorđe" otišao u prave ruke jer, kako su oštrija pera napisala, pred kraj smotre i publika i kritika su se malo umorile od "provincijalne monotonosti" konkursnog programa.
       Za najboljeg režisera proglašen je Francuz Stiv Suisa (film "Poletanje", a najbolju mušku ulogu ostvario je, prema oceni žirija, Kleman Siboni, koji tumači glavu uogu u istom filmu. Za najbolju žensku ulogu proglašen je lik koji tumači Marija Zimon (švajcarski film "Besni poljupci", a za najbolji glumački tim - trio iz dirljivog ruskog filma "Vrt pun mesečine" Vitalija Meljnikova - Zinaida Šarko, Lev Durov i Nikolaj Volkov. Žirijem konkursnog programa predsedavao je grčki režiser Teo Angelopulos.
       Udruženje filmskih poslenika Rusije proglasilo je za najbolji film "Udovicu sa ostrva San Pjer" francuskog kolege Patrisa Lekonta. Uz ovaj film profinjenih emocija, koji je veoma dobro primila publika, u štampi i najavama uvek je isticano da jednu od uloga igra i Emir Kusturica, čije filmove ruska publika dobro poznaje. Nagradu gledalaca dobio je ruski film "Vrt pun mesečine".
      
       Za Batu 4,5
       Jugoslovenski film "Senke uspomena" (režija Predrag Velinović, glavna uloga Bata Živojinović) nije nagrađen, ali je naišao na nepodeljene simpatije publike. Pošto su gledaoci posle projekcije mogli da glasaju na licu mesta (od jedan do pet), naš film je na internom ispitivanju simpatija publike dobio prosečnu "ocenu" 4,5 za nepretencioznu, toplu priču o nežnosti i prijateljstvu.
       Mnogo lepih pokretnih slika proteklo je moskovskim bioskopskim platnima. Lirska romansirana priča o "Romanovima" Gleba Panfilova, kojim je festival otvoren, zatim u programu nacionalnih hitova "Vreme ljubavi" Italijana Đakoma Kampiotija predivna je trilogija o ljubavi koja obuhvata tri žene, tri zemlje, i vremena u kojima se radnja zbiva. "Višnjev sad" Kakojanisa, po Čehovu, takođe van konkurencije, sa neponovljivom Šarlotom Rempling i briljantnim Alanom Bejtsom i...
       Karte su bile rasprodate i uvek se tražila jedna više, za novi ili već viđeni film.
       Holivudsku produkciju, na kraju festivala, predsednik ipak nije ostao da gleda.
       Organizatori su, mora se priznati, dali sve od sebe da opravdaju naziv svetske smotre - filmovi su bili prikazani u pet različitih programa u 11 bioskopa. Oko 400 predstava odgledalo je 79 600 gledalaca. Osam retrospektiva bilo je posvećeno ličnostima ili radovima Tea Angelopulosa, Filipa Noisa, u spomen Vitoriju Gasmanu, Sergeju Bondarčuku, Luisu Bunjuelu. Program obiman, raznolik, za svačiji ukus i interesovanje. Za festival se akreditovalo oko 1 000 izveštača iz 39 zemalja, od kojih 200 iz Rusije.
      
       MIRJANA HATZARA


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu