NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Teška odluka

Ako zvanična Crna Gora izađe na izbore, onda bi sa opozicijom u Srbiji verovatno osvojila Veće republika. A ako ne izađe...

      Račun je jasan: zvanični predstavnici Crne Gore će, ukoliko ne izađu na izbore, Slobodanu Miloševiću i njegovima obezbediti uspeh na izborima. Miodrag Isakov, predstavnik udružene opozicije u Srbiji, podsetio je pre nekoliko dana da je reč o ponavljanju igre u kojoj je režim iz Beograda pobeđivao uz pomoć kosovskih Albanaca čiji je bojkot imao isti efekat kao da su jednodušno glasali za Miloševića. Ipak, postoji i velika razlika, a ona je u tome što, kako za NIN kaže Miodrag Isakov, "potpuno verujem uveravanjima iz Podgorice da je njima izuzetno stalo do očuvanja zajedničke države Srbije i Crne Gore".
       Isakov trenutno boravi u Crnoj Gori kao član delegacije srpske udružene opozicije koja pokušava da sa predstavnicima Crne Gore usaglasi stavove o izborima. Sa Isakovom razgovaramo dan pre nego što je Medlin Olbrajt objašnjavala Milu Đukanoviću zašto bi bilo dobro da se pojavi na izborima.
      
       U Podgorici će, izgleda, u narednih nekoliko dana morati da donesu tešku odluku, šta god da budu rešili?
       - Imam puno razumevanje za dilemu u Podgorici, jer kako god da odluče mogu biti na gubitku. Za njih je veliki problem da idu na izbore po Ustavu koji ne priznaju. S druge strane, njihov objektivni interes je da se na tim izborima Milošević porazi, bar u nekim segmentima. Najizgledniji za pobedu bi bili izbori za Veće republika, ukoliko bi oni učestvovali. Oni mogu da izmu većinu od dvadeset poslanika, i ako oni uzmu 12 do 15 poslanika, onda je dovoljno da opozicija uzme sedam, osam, devet poslanika u Srbiji i da zajednički imamo većinu u Veću republika, što bi bio značajan kontrolni paket u Saveznoj skupštini. Ne bi se mogla menjati ovlašćenja predsednika Republike, što bi, verujem, oni želeli da urade ako Milošević bude bio izabran.
       Dakle, njihov interes je da pomognu srpskoj opoziciji.
       Ako bi se vlasti u Crnoj Gori odlučile da učestvuju, a neke partije iz koalicije "Da živimo bolje" ne učestvuju, kao što su već najavile Socijaldemokratska partija i albanske partije, bošnjačke partije i tako dalje, onda je realna opasnost da i veliki broj njihovih pristalica ne izađe na izbore bez obzira što bi ih oni pozvali, i da tako ostvare loš rezultat. Onda bi im se izlazak na izbore vratio kao bumerang u njihovoj unutrašnjopolitičkoj situaciji.
       Nema sumnje da i međunarodna zajednica vrši na njih pritisak da izađu na te izbore jer od njih očekuju da pomognu promenama u Jugoslaviji.
      
       Uprkos donekle kontroverznim savetima sa Zapada, da svi treba da izađu na izbore, ali da oni, možda, neće priznati rezultate?
       - Koliko sam ja shvatio, žele da ostave prostor da, zavisno od rezultata izbora, svoj stav mogu da tumače onako kako im najviše odgovara.
       Dakle, ako Crna Gora ne izađe na izbore, onda dolazi u situaciju da Milošević preko njih ostvari većinu i u Veću građana i u Veću republika i da se faktički ponovi situacija kao ona sa Kosovom. To znači da bi na Crnu Goru pala odgovornost za nastavak Miloševićeve diktature, koja bi se makar delimično mogla kontrolisati ako bismo zajednički ostvarili većinu u Veću republika. Može da se pokaže da smo mi u Srbiji mogli da pobedimo, a da nismo samo zahvaljujući stavu Crne Gore. Onda na njih pada puna odgovornost pred njihovomom javnošću, pred javnošću Srbije i celog sveta. Ne verujem da bi želeli da preuzmu takvu odgovornost. Zato je njihova odluka izuzetno teška. Nadam se da ćemo u međusobni razgovorima naći put da oni daju pun doprinos na tim izborima.
      
       Da li je već bilo reči o nekim modalitetima kako bi Podgorica, recimo, podržala opoziciju u Srbiji a da sama pri tome ne izađe na izbore?
       - Oni bi to najviše voleli, ali ja se bojim da tako nešto prosto nije moguće. Osim verbalne i moralne podrške, oni nam drugu pomoć ne mogu dati. Oni, recimo, ne mogu sprečiti Miloševića da sprovede izbore u Crnoj Gori. Čim ih sprovede, ma kako manjkavi oni bili, to daje legitimitet toj grupi od dvadeset poslanika u Veću republika.
      
       Sa stanovišta udružene opozicije, kakva je razlika između neizlaska zvanične Crne Gore na izbore i najavljenog mogućeg bojkota SPO?
       - Velika je razlika. Crna Gora ima neke svoje ranije odluke koje je obavezuju, koje su bile iznuđene i odbrambenog su karaktera, tako da kažem. NJihov veliki problem je kako da premoste ta ustavno-pravna ograničenja koja imaju.
       Kad je SPO u pitanju, to je, prosto, reč o političkoj proceni, koja, naravno, može biti i pogrešna.
      
       Pitam vas to zbog stava SPO-a da bojkotuje izbore iz solidarnosti sa reformskim snagama u Crnoj Gori?
       - To je zgodan izgovor. Reč je, kažem, o proceni SPO-a da će se bojkotom nešto lakše postići i brže doći do fer uslova za izbore.
       Izlazak srpske opozicije na savezne izbore bez Crne Gore je besmislen. Drugo, zaista ugrožava Crnu Goru jer daje legitimitet nečemu što će samo potvrditi nepravedan položaj Crne Gore.
       Bez Crne Gore Milošević automatski dobija dvadeset poslanika u Veću republika, a i u Veću građana ima znatnu prednost s onih trideset poslanika, koliko se bira iz Crne Gore. To bi posle bilo nemoguće nadoknaditi. Naš je problem što je veoma teško izaći na lokalne i predsedničke izbore, a bojkotovati savezne koji se dešavaju u isto vreme i na istom mestu. Najbolje rešenje bi bilo da izađemo svi na sve izbore.
      
       Kakav je vaš utisak, koliko ova dilema pogađa predstavnike zvanične Crne Gore? Oni mogu da kažu da ih za sve to nije briga i da sve to, u krajnjoj liniji, ne mora da se tiče Crne Gore.
       - Ne, ne, ne. Oni bi veoma rado želeli da pomognu, ali su nekim prethodnim iznuđenim odlukama sami sebi vezali ruke i došli u situaciju da moraju da prekrše neke principe koje su utvrdili i Rezoluciju koju su doneli. NJihova trenutna preokupacija je više kako da učestvuju i da pomognu nego kako da ne učestvuju.
      
       SRBOLJUB BOGDANOVIĆ


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu