NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Glasovi u magli

Iako još nije poznato kako će birači sa Kosova glasati i kako će se njihovi glasovi brojati, opozicija razmišlja o novim izbornim manipulacijama

      Vodeći jugoslovenski levičari već godinu dana nisu posetili ili se obratili najvernijim biračima iz dreničkog kraja, koji su svih ovih godina glasali za snage progresa, da bi na kraju te tužne ljubavi bili ostavljeni na milost i nemilost Tačijevim ekstremistima. U mestima gde je levica osvajala između 95 i 100 odsto glasova, a njeni protivnici vazda dobijali mizeran broj glasova, sada vršljaju strani i albanski okupatori, koji će već u oktobru, kada se na Kosovu održavaju lokalni izbori, organizovati neviđenu izbornu krađu i prevaru.
      
       Bastioni levice
       U nekoj budućoj knjizi o tajnim levičarskim uporištima u Glogovcu, Srbici i drugim kosovskim opštinama ostaće zabeleženo da je harizma predsednika Srbije Milana Milutinovića bila toliko jaka da je trijumfalno pobeđivao i u mestima koja je nekoliko meseci kasnije srpska policija zaobilazila u širokom luku. Tako je na jednom biračkom mestu, u kojem ni sam Milošević svojevremeno nije prolazio najbolje (odnosno nije dobio nijedan glas), Milutinović uspeo da pobedi Šešelja rezultatom 1996:0, dok je u mestu Likovac, u čuvenoj opštini Srbica, rezultat bio nešto slabiji (991:0). Na biračkim mestima, na kojima je na svim izborima zabeležen uvek isti odziv (preciznije rečeno - nula odsto) birača, interesovanje za izbore je dramatično skočilo samo kada su opozicione stranke bojkotovale izbore, a Albanci listom glasali i za Lilića i za Šešelja, da bi u drugom krugu, kada je valjalo poništiti izbore, Albanci odlučili da svi ostanu kod kuće. U storiji o glasanju i brojanju na Kosovu navodi se i pošalica o jednom posmatraču OEBS-a na biračkom mestu u Glogovcu, gde je u prvih pola sata glasalo dve hiljade ljudi, koji je izrazio čuđenje što niko nije glasao od njegovog dolaska do zatvaranja mesta. "Ovo je stidljiv svet, sramota ih je da glasaju pred nepoznatim ljudima", dobio je odgovor.
       Iako je septembarsko glasanje na Kosovu za sada pod debelom senkom dileme da li će na izbore izaći najveća opoziciona stranka u Srbiji i vladajuća partija u Crnoj Gori, glasovi iz južne srpske pokrajine mogli bi ponovo da odluče konačnog pobednika i definitivno dokažu da se ništa nije promenilo na političkoj sceni treće Jugoslavije. Pre nego što je vlast u Beogradu prisilila međunarodnu zajednicu da na Kosovo pošalje nekoliko desetina hiljada vojnika, na Kosovu je bilo upisano 1 027 083 birača, dok je u tri kosovske izborne jedinice pravo glasa imalo 910 781 građanin, jer su opštine Gnjilane, Kosovska Kamenica, Vitina i Novo Brdo i tada bile pripojene vranjskoj jedinici. Mada niko od zvaničnika nije bio voljan da govori o tehničkim pitanjima kao što su birački spiskovi i kontrola glasanja, birački spiskovi nisu menjani u protekle tri godine iz prilično razumljivih razloga.
       Prema zvaničnim podacima, u Srbiji je registrovano 231 000 izbeglica sa Kosova, dok se procenjuje da je na svetoj srpskoj zemlji ostalo oko
       100 000 Srba. Prema rečima Miloša Todorovića iz Centra za slobodne i demokratske izbore, birači sa Kosova će glasati u mestima u kojima se trenutno nalaze, a njihovi glasovi će biti prosleđeni izbornim komisijama u Vranju i Prokuplju. "To tehnički znači da će birači iz te dve izborne jedinice glasati u svim delovima zemlje, a može se pretpostaviti da će zbog takvog postupka brojanje listića trajati znatno duže, čime se otvara mogućnost za manipulacije."
       Ukoliko režim ne bude mogao da nabavi 50 mandata u Crnoj Gori, može se očekivati da osvoji koji mandat više u Vranju ili Prokuplju (te dve jedinice donose 19 od 108 mandata u Veću građana), iako se može očekivati da levica trijumfuje na Kosovu i bez izbornih vragolija. Dobri poznavaoci kosovskih neprilika smatraju da opozicija ima izvesne, ali ne prevelike šanse samo u severnim opštinama, dočim na području istočnog i centralnog Kosova socijalisti mogu da očekuju plebiscitarnu podršku, jer druge partije na tom području jednostvano ne postoje. "Jedino nam dolaze socijalisti, ljudi ih napadaju, padne i neka psovka, ali ne zaboravljaju da su došli. Da su došli opozicionari, doneli neku pomoć i rekli neku lepu reč, možda bi glasali za njih, ali ovako...", objašnjava jedan od srpskih lidera iz gnjilanskog kraja zašto će socijalisti pobediti i na najpoštenijim izborima. Na drugačijim izborima, pobeda će biti veća.
       Jedan od čelnika mitrovičkog SNV i funkcioner Demokratske stranke Srbije Marko Jakšić smatra da socijalisti sigurno neće ponoviti ranije izborne trijumfe, jer neće biti drastičnih krađa, ali i zato što je deo kosovskih Srba uvideo šta im je donela Miloševićeva politika. "Mislim da možemo da kontrolišemo glasanje u severnom delu Kosova, ali nisam siguran da možemo da kontrolišemo izbore u ostalim srpskim enklavama. Očekujem da i to nekako rešimo."
       Ostaje nejasno kako će se ponašati predstavnici Srpskog nacionalnog veća, čiji su se ogranci u proteklih godinu dana delili i sukobljavali zbog odnosa prema zapadnim zemljama, Miloševiću, Albancima, ali i zbog prilično marginalnih pitanja (ko treba da putuje na međunarodne skupove). Proteklih nedelja zabeleženo je izvesno približavanje Mitrovice i Gračanice oko pitanja povratka izbeglica, daleko važnijeg od svih prošlih i budućih izbora, a sličan stav zauzet je o učešću na septembarskim i oktobarskim, saveznim i Kušnerovim izborima.
       Predsednik Izvršnog odbora Srpskog nacionalnog veća iz Kosovske Mitrovice Oliver Ivanović u razgovoru za NIN kaže da ta organizacija najverovatnije neće učestvovati na lokalnim, saveznim i predsedničkim izborima zakazanim za 24.septembar. "Odbili smo učešće na lokalnim izborima koje na Kosovu organizuje međunarodna zajednica i iz istih razloga smatramo da nema uslova da učestvujemo na jugoslovenskim izborima. Na Kosovu za Srbe nema uslova za organizaciju bilo kakvih izbora, a mislim da je besmisleno da na glasanje putujemo u Prokuplje ili Vranje. Tu se otvaraju vrata za manipulacije", ocenjuje Ivanović, koji bi u severnom delu Kosova mogao da se suprotstavi levičarima.
       Vladika raško-prizrenski Artemije je nešto ranije takođe saopštio da kosovski Srbi ne treba da izlaze ni na Kušnerove ni na Miloševićeve izbore i kaže: "Ako smo bili grlati zbog puča pri promeni Ustava, nismo smeli da prihvatimo izbore koje je isti čovek raspisao." Konačnu odluku o učešću na izborima Srbi iz severnog dela Kosova će najverovatnije doneti u ponedeljak 7.avgusta, kada će već biti poznato ko izlazi, a ko bojkotuje još jedne istorijske i prelomne izbore.
       Portparol UNMIK-a Suzan Manuel je na konferenciji za novinare u Prištini poručila albanskim novinarima da i oni imaju pravo da glasaju, ali ta poruka, izgleda, nije izazvala oduševljenje prisutnih. Novinari su pokazali interesovanje za izbore, koje će mesec dana kasnije organizovati misija UN. Iako su predstavnici međunarodne zajednice nagovestili da će tolerisati savezne izbore, nije jasno da li će te izbore i kontrolisati.
      
       Tajnovita levica
       Nije poznato ni kada će socijalisti odlučiti gde će i kako organizovati glasanje, ali se saznalo da će se na izbornoj listi naći ugledni i lojalni kosovski Albanci. "Naše odluke zavise od toga kako će opozicija i DPS izaći na izbore. Dok oni ne saopšte svoju odluku, socijalisti sigurno neće najavljivati međunarodnoj zajednici, pa ni opoziciji, kako će organizovati izbore", kaže kosovski socijalista na isturenom položaju u Beogradu. Prema relativno pouzdanim izvorima, socijalistima bi odgovarala nova konfrontacija sa misijom UN i organizovanje glasanja u ilegali, jer bi se na taj način povećali izgledi za nove poduhvate u već pomenutom izbornom inžinjeringu. Ukoliko bi se desilo da na izbore izađu sve relevantne partije u Jugoslaviji sa jednim predsedničkim kandidatom, glasovi sa Kosova mogli bi da budu važniji na predsedničkim nego na parlamentarnim izborima, jer Milošević, navodno, ne sme sebi dopustiti luksuz da do drugog izbornog kruga dođe. U tom hipotetičkom nadmetanju ne isključuje se mogućnost da na izbore ponovo izađe stotine hiljada Albanaca, kojima je dojadila Tačijeva strahovlada i koji željno iščekuju povratak generala Pavkovića.
       Na prvi pogled, izbori na Kosovu otvaraju pitanje o granicama izbornih manipulacija i broju mandata sa kojim će levičari krenuti u izbornu trku. Pripadnici establišmenta, međutim, ističu da će izborima na najplastičniji način domaćoj javnosti staviti do znanja da je Kosovo deo Srbije, sa koga su se samo privremeno povukle vojska, policija i ostale državne institucije, dok bi međunarodna zajednica mogla da odluku zvaničnog Beograda o brisanju izbornih jedinica sa Kosova i njihovom pripajanju jedinicima sa juga Srbije upotrebi kao ubedljiv dokaz da Kosovo više ne stanuje u Jugoslaviji. Šta će se, međutim, dogoditi ako na jugoslovenske izbore izađe više albanskih birača nego na one koje bude organizovao Kušner?
      
       BATIĆ BAČEVIĆ
       RADE MAROEVIĆ
      
Vlasti ćute

Od trenutka raspisivanja jugoslovenskih izbora do Svetog Ilije, predstavnici međunarodne zajednice nisu zauzeli decidiran stav o organizovanju izbora na Kosovu, ali su uspeli da javnosti saopšte kako je prema famoznoj rezoluciji UN Kosovo deo Jugoslavije. Portparol Civilne misije UN na Kosovu Suzan Manuel kaže za NIN da "teoretski, kosovski Srbi imaju pravo da učestvuju na saveznim izborima u SR Jugoslaviji, jer je Kosovo, prema rezoluciji 1244 Saveta bezbednosti sastavni deo Jugoslavije. To se, međutim, ne odnosi na lokalne izbore koje na Kosovu organizuje UNMIK i koji su najavljeni za oktobar". Suzan Manuel dodaje da jugoslovenske vlasti do sada nisu kontaktirale međunarodnu zajednicu povodom izbora, zbog čega misija UN ne može da zauzme jasan stav o učešću kosovskih Srba na tim izborima. Ona je dodala da će situacija biti jasnija posle razgovora predstavnika međunarodne misije i jugoslovenskog komiteta za saradnju sa UNMIK-om, ali nije mogla da odgovori kada će se ti razgovori dogoditi.
      
       SUZAN MANUEL,
       portparol misije un na kosovu


      


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu