NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Reč nedelje<br>Jovan Ćirilov
Kandidat

      Umesto kandidata prošle nedelje, imali smo kandidate za kandidate. Crveno-crna koalicija izgleda da je shvatila da će posebnim kandidovanjem svaki svog predsedničkog kandidata imati više izgleda na uspeh nego sa zajedničkim. Ideologije su im veoma različite.
       Na opozicionom krilu bi trebalo da je izbor zajedničkog kandidata lakši posao, jer su im stranke ideološki bliže. Pa, ipak se situacija u poslednjem trenutku zamrsila. To je opet prirodno za naše naravi. Mada nije nepoznato i u političkom životu sveta pred značajne izbore.
       Reč kandidat na prvi pogled ne obećava neku zanimljivu priču. Rečnik srpskohrvatskog književnog jezika Matice srpske definiše tri značenja reči kandidat: a. onaj koji se takmiči za neki položaj, za kvalifikaciju ili službu; b. onaj koji se predlaže da bude biran za vršioca neke društvene ili političke funkcije, za primanje u neku političku organizaciju i sl.; v. đak ili student koji se prijavio za polaganje ispita.
       A priča o poreklu reči glasi ovako:
       U drevnom Rimu nosioci javnih funkcija nosili su bele toge. Ako bi im se toga uflekala, kredom su joj vraćali belinu. Po tim blistavo belim togama - blistavo beo je na latinskom candidus - nosilac javnih funkcija zvao se candidatus. Onaj koji je beo, čist, bez mrlja. Tako su modernim vremenima Rimljani u trajno nasleđe ostavili još jedan pojam.
       Krajnje poreklo prideva candidus potiče od glagola candare blistati. U istoj porodici reči od istog latinskog glagola su i reči kandilo i kandelabr, predmeti kojima je i svrha da blistaju.
       U svetskoj književnosti je poznat jedan muški i jedan ženski lik koji ima veze sa pridevom candidus. I Volterov večni optimist Kandid (1759) i Šoova supruga anglikanskog sveštenika Morela Kandida (1897) poznati su po svojoj čistoti.
       U medicini postoji gljiva koja napada kožu i sluzokožu candida albicans. Bliska kvascu, biće da je dvostruko bela. Ono albicans znači beličast.
       Rimljani su, prema tome, imali još jedan pridev koji je značio beo - albus. Albus je označavao običnu belinu i čistotu, na primer čisto nebo, kao i sedu kosu. Od istog prideva u srednjem rodu nastala je reč album, sveska sa belim stranicama.
       Birajte, dakle, kandidate dostojne porekla te reči - "bez fleka"!      


Copyright © 2000 NIN - redakcija@nin.co.yu