NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Vesti

      Plan G-8
      
       Šefovi zemalja članica G-8 odlučili su da ustanove specijalni tim, pod imenom Dot fors, koji će raditi na smanjenju informatičkog jaza između industrijskih zemalja i zemalja u razvoju. Tim će raditi na razvoju komunikacione infrastrukture u siromašnim zemljama kako bi one mogle da uđu u ekonomsku revoluciju obeleženu sve većom komercijalnom upotrebom Interneta.
       "Svima bi, u bilo kom delu sveta, trebalo da bude omogućeno da uđu u globalnu informacionu zajednicu, i niko ne bi smeo da bude isključen iz nje", navodi se u povelji G-8 o informatičkim tehnologijama.
       Dot fors još nema članove i program, ali lideri G-8 najavili su da će grupa biti oformljena u najskorije vreme, kako bi se Internet u zemljama u razvoju odomaćio kao široko dostupan izvor informacija. Izvori u japanskoj vladi su najavili da će Dot fors svoj prvi izveštaj podneti na idućem samitu
       G-8, koji će se dogodine održati u Đenovi. Čak 90 odsto kompjutera sa pristupom Internetu nalazi se u industrijski razvijenim državama, u kojima živi svega 16 odsto svetske populacije. NJujork, recimo, ima više korisnika Interneta nego čitava Afrika.
      
      
       Glas na prodaju
      
       Jedan Amerikanac ponudio je svoje pravo glasa na predsedničkim izborima u Americi na aukciji na veb-sajtu "I-Bej".
       "Ben1998", međutim, još nije uspeo da pronađe kupca njegovog glasa na izborima koji treba da se održe u novembru ove godine. Glas košta 500 dolara, koliko namerava da preda jednoj apolitičkoj organizaciji po svom izboru, navodi se u oglasu.
       "Verujem da jedan glas može načiniti razliku i na osnovu toga sam odredio svoju cenu", rekao je on precizirajući da bi prihvatio da bude isplaćen u gotovom novcu ili čekom.
      
      
       Češki plan
      
       Češka namerava da ubrza i olakša kompjuterizaciju domaćinstava i tako smanji zaostajanje za Zapadom. Prema najnovijem predlogu grupe poslanika, koji ima sve izglede da glatko prođe kroz parlament, kupovinu kompjutera fizička lica bi mogla da otpisuju od poreske osnovice.
       Izmene u poreskim zakonima, u ograničenom roku, od 2001. do 2004. godine, omogućile bi da fizička lica otpišu u roku od 36 meseci od poreske osnovice kompjutere koji ne služe za privređivanje. Gornja cena za kompjuter limitirana je na 2 000 maraka u predračunu. Kao drugu mogućnost zakonodavci predviđaju da podstaknu firme da zaposlenima daju pozajmice za kupovinu kompjutera. Takve pozajmice bi poslodavac mogao u poreskom obračunu da uvrsti u troškove.
       Češka nastoji da što manje zaostaje za Zapadom u korišćenju kompjuterskih tehnologija. U obrazloženju predloženih izmena navodi se procena da je opremljenost čeških domaćinstava kompjuterima i pristup Internetu na tri puta manjem nivou nego u razvijenim zapadnim zemljama.
       I češki državni organi nastoje da koriste Internet u što većoj meri. Pored svih glavnih institucija, parlamenta, vlade, kabineta šefa države, na Mreži je već neko vreme čitav privredni registar a uskoro bi trebalo da budu i katastar nekretnina i zemljišnje knjige. Usvajanjem zakona o elektronskom potpisu omogućeno je i komuniciranje sa poreskim vlastima posredstvom Interneta.
      
      
       Dva "mozga"
      
       Američka kompanija "Epl kompjuter" predstavila je svoje nove računare i novog miša ovalnog oblika koji će zameniti, često kritikovanog, "Eplovog" okruglog miša. Na sajmu "Mekvrld ekspo", predstavljena je i proširena paleta boja u kojima će se proizvoditi "Eplovi" desktop računari. Govoreći pod transparentom sa natpisom "Dva mozga su bolja od jednog", "Eplov" izvršni direktor Stiv DŽobs najavio je da će ta kompanija uskoro početi da na tržište plasira računare G4 PonjerMac sa dva procesora, ali će cena računara, bez obzira na poboljšanje, ostati ista.
       Novi "Eplov" operativni sistem, MacOS 10 će, kako je najavljeno, u potpunosti iskoristiti sve mogućnosti računara sa dvostrukim procesorom. Komercijalna upotreba novog OS operativnog sistema otpočeće početkom iduće godine.
       Predstavljena je i nova verzija računara G4, nazvana "G4 kjub". On će biti znatno manji od svog prethodnika, i prodavaće se sa "Harmon-Kardonovim" zvučnicima veličine teniske lopte. Standardna verzija, sa procesorom od 450 megaherca i hardom od 20 gigabajta, koštaće 1 799 dolara. Verzija sa procesorom od 500 megaherca i hard-diskom od 30 gigabajta prodavaće se za 2 299 dolara. Ovaj računar pojaviće se na tržištu početkom avgusta.
       Predstavljena su i dva Mac računara jeftinija od 1 000 dolara. Slabiji će se prodavati za samo 799 dolara, međutim radi se o mašini sa procesorom od svega 350 megaherca. Nove četiri boje u "Eplovoj" paleti su: indigo, boje žalfije, grimizna i bela.


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu