NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Reč nedelje<br>Jovan Ćirilov
Koštunica

      Vojislav Koštunica je ozbiljan kandidat. Retko se smeje. A zašto bi se i smejao kada je oko nas sve tuga i čemer. Ko ne ume, i ne treba da se smeje. Sme da se smeje, recimo, Mira Stupica, jer njen smeh je prirodan i neodoljiv.
       Koštunica ima prezime kao Srbi koji danas žive po drugim državama. Tamo prezimena porodice često dobijaju po nadimku svoga pretka, a ne kao u Srbiji po ocu, takozvani patronimi: Petrovići, Jovanovići ili Markovići. I vojvođanska prezimena su patronimi, samo skraćeni: Petrovi, Jovanovi i Veselinovi, slični bugarskim ili nekim ruskim, a nisu ni bugarska ni ruska.
       Srpska prezimena na -vić su stariji oblici, neka vrsta deminutiva, mali (sinovi) od Jovana ili od Petra. Kraća vojvođanska prezimena su pridevi kakvi se i danas prave - Jovanov ili Petrov (sin, unuk). Oni koji su proučavali poreklo srpskih prezimena kažu da je za vladavine Marije Terezije bio veoma ograničen broj prezimena vojvođanskih Srba, i to ona već pomenuta - Petrovići, Jovanovići... Na taj način je otežana administracija, naročito za odlazak u vojsku. Neki Jovan Jovanović kada je mobilisan za vojsku, "vadio" se tako što je vikao: "Nisam ja taj Jovan Jovanović, to je neki drugi!" Onda je lukava carica naredila da svi Srbi ima da se upišu u državne knjige po ocu. Kako je ličnih krštenih imena bilo daleko više nego dotadašnjih prezimena, nastala su mnoga ređa prezimena, kao Miladinovi, Stojadinovi, Ćirilovi...
       Prezime Koštunica nastalo je po imenu sela odakle su Vojislavljevi preci - Koštunići, selo pod Suvoborom nedaleko od Pranjana i Gornjeg Milanovca. Prezime je vezano za koščatu čeljad, tvrdu kao orah-koštunjac. "Viš' kuće mu koštanj ora'/Te sam zube polomila...", navodi Vuk stihove još u svom prvom "Rječniku" iz 1818. godine. I dodaje pojam "koštunica koplje", ne dajući bliže objašnjenje za sintagmu uz koju je zabeležio primer: "Zaiska mu koplje koštunicu." U Rečniku SANU za koplje-koštunicu navode da bi to moglo da znači da je koplje načinjeno "od kestena ili možda od kostiju".
       Selo Koštunići je moglo dobiti ime po porodici Koštunica ili pak po obilju oraha-koštunica.
       Kako bilo da bilo, tek prezime opozicionog kandidata Vojislava Koštunice (rodom iz Beograda, od oca, kao i on, pravnika) sugerira tvrd orah za svakog predsedničkog kandidata na listi.


Copyright © 2000 NIN - redakcija@nin.co.yu