NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Predato ili prodato?

Tačijevi savetnici predlagali su Unmiku da preuzme Trepču pre srpskih i kosovskih izbora. Lokalni Srbi se pitaju da li ih je izdala beogradska vlast

      U kosovskom "Berlinskom zidu" u ponedeljak pred zoru napravljena je velika rupa - međunarodna civilna misija Unmik uz vrlo grubu asistenciju čak 900 vojnika Kfora preuzela je topionicu olova u Zvečanu, najznačajniji objekat kombinata "Trepča" preostao u srpskim rukama. Akteri naglašavaju ekološku, ekonomsku i pravno-svojinsku dimenziju slučaja, a politički je najznačajnije da se radi o prvom koraku ka masovnom povratku Albanaca na sever Kosova.
       Akcija je usledila posle neuspešnih pregovora Unmika sa rukovodstvom AD "Trepča" i Jugoslovenskim komitetom za saradnju sa misijom UN na Kosovu i Metohiji. Prema onome što sada saopštavaju predstavnici međunarodne zajednice, generalni direktor Novak Bjelić je 19. jula odbio da prihvati ulaganje sredstava u modernizaciju topionice, kao i razgovore o ekološkim problemima 8. avgusta. Kako NIN nezvanično saznaje iz izvora u Mitrovici, radilo se o šest miliona dolara. U reakcijama uprave "Trepče", republičkih i saveznih organa, ove ponude se ne pominju, već se insistira na "vandalizmu", "ponavljanju scenarija iz vremena fašističke okupacije", i rušenju koncepta privatne svojine budući da se "Trepča" vodi kao akcionarsko društvo.
      
       Najave
       Dok Unmik ponavlja da je razlog za ovu akciju briga za zdravlje stanovnika i vojnika ugroženih ispuštanjem u vazduh 200 puta veće koncentracije olova od standardima dozvoljene i svakoga dana obaveštava o navodnom velikom interesovanju donatora, stručnjaka, lekara i ekologa da pomognu, Srbi, predvođeni Oliverom Ivanovićem, mitinguju pod motom "Trepča je naša sudbina" zahtevajući garancije za svoj opstanak. Albanci trljaju ruke jer je za njih srpska uprava nad "Trepčom" bila simbol ekonomske eksploatacije i njihovog političkog bunta, kosovska "Solidarnost", kako neki od njih vole da kažu, ponavljajući brojku od 11 000 otpuštenih rudara i stručnjaka tokom Miloševićeve vladavine. Srpske i jugoslovenske vlasti obećavaju svoj odgovor na novonastalu situaciju ponavljajući da je odlazak Unmika i Kfora politika i izborni program SPS-a.
       Svoje izborne programe imaju međutim i Bernar Kušner, koji je ovu akciju naredio upravo samo dan posle odluke o zakazivanju lokalnih izbora na Kosovu za 28. oktobar, i kosovski Albanci, a vest o onemogućavanju srpske uprave u "Trepčinoj" topionici odjeknuće od SAD do Albanije, gde se takođe vode predizborne kampanje.
       Mogućnost nasilnog preuzimanja topionice pominje saopštenje Upravnog odbora "Trepče" još iz jula, a signali da će se to dogoditi ovog vikenda pojavili su se sredinom nedelje u izjavama Olivera Ivanovića, koji je optužio rukovodstvo "Trepče" da pregovara iza leđa radnika, kao i u uvek dobro obaveštenim novinama na albanskom, "Koha ditore".
       Početkom prošle nedelje navodno je održan tajni sastanak u Skoplju, na kojem su se akcionari "Trepče" iz Srbije - Fond za razvoj, Jugobanka, Beobanka, Progres, EPS - sreli sa Evangelosom Mitilineosom kako bi se dogovorili o zaštiti svojih interesa, što je samo ubrzalo odluku Unmika o preuzimanju topionice. Mitilineosov zastupnik nije želeo ni da potvrdi ni da demantuje održavanje ovog sastanka.
       Plasirana je vest da će se topionica preuzeti u subotu u 18 sati, a kada je taj rok prošao, stiglo je blago umirenje u vidu uveravanja da se ništa neće dogoditi dok se ne istopi tekuća tranša olova.
       Nekako upravo u to vreme beogradske vlasti su izjavile da će i na Kosovu biti organizovani izbori 24. septembra, a baš u Zvečanu se pojavio republički ministar Branislav Ivković u svojstvu visokog funkcionera SPS podsećajući na zasluge svoje stranke i na to kako bi poput Kosova izgledala čitava Jugoslavija da nije bilo herojske odbrane.
       U nedelju se rukovodstvo "Trepče" obratilo građanima demantujući navode Unmika da topionica ugrožava zdravlje ljudi, a direktor metalurgije olova Svetislav Pavlović pozvao je javno sve radnike "koji su po bilo kom osnovu van procesa rada da se odmah jave na posao".
       O mogućnosti preuzimanja topionice izveštavali su i režimu bliski mediji, a ipak akcija Kfora izvedena oko 3.30 u ponedeljak ujutro kao da je sve iznenadila.
      
       Optužbe
       Rada Trajković, član SNV i posmatrač u Privremenom administrativnom veću Kosova, zato smatra da se radi o "farsi za narod". U izjavi za NIN Trajkovićeva tvrdi da je odbila da o tome raspravlja na sednicama PAVK zahtevajući da se Unmik dogovori sa srpskim vlastima jer je "Trepča" državni interes. "Sada se zbog toga kajem. Kušner je bio u kontaktu sa predstavnicima režima u Beogradu, i sa njima je to dogovorio za neku novčanu naknadu. To je sjajan marketinški adut za Miloševića u izbornoj kampanji, plus materijalna korist."
       Zamoljena da iznese dokaze za ovu tvrdnju, koju je više puta uprava "Trepče" oštro demantovala, Trajkovićeva se pozvala na dinare u kojima je Unmik isplatio radnike topionice. "Kušner je ukinuo dinar na Kosovu, a sada ga odjednom deli. To znači da je neko u Srbiji uzeo marke", ubeđena je Trajkovićeva.
       Suprotno onima koji smatraju da je režim odustao od odbrane "Trepče" zarad obećanja o mogućnosti organizovanja saveznih izbora na Kosovu, londonski "Gardijan" navodi da se očekuje da će pojačane mere bezbednosti u Kosovskoj Mitrovici pogoditi i opštinske vlasti a članovi Miloševićeve SPS, zbog pokušaja da uzurpiraju vlast u gradu, biće uhapšeni ili proterani.
       U takav scenario bi se uklapalo i grubo zatvaranje, čak odnošenje opreme Radija S u Mitrovici, izvedeno takođe u ponedeljak ujutro. Radiju je prethodno naložen prekid rada jer je pozivao na bojkot lokalnih izbora na Kosovu, koji su prioritet Kušnerove administracije.
      
      
       Strahovi
       "Očekujemo da radnici ostanu na svojim mestima. Imamo obećanja da se neće menjati struktura stanovništva", kaže gospođa Trajković. Međutim, u to je teško poverovati.
       Bernar Kušner je od okončanja akcije najpre patetično podsećao na svoju lekarsku etiku koja mu nije dozvoljavala dalje ugrožavanje zdravlja stanovništva i vojnika, pokrenuo kampanju informisanja i besplatnih pregleda lokalnog stanovništva i obećao 16 miliona dolara za analizu stanja u "Trepči" posle koje će uslediti ulaganja u obnovu proizvodnje. Tvrdi se da će druge operacije rudarskog kompleksa "Trepča", vezane za fabriku, biti nastavljene, a ruda i koncentrati uskladišteni dok se ne obnovi rad topionice.
       U skladu sa srpskim strahovanjima, ne pominje se očuvanje sadašnje strukture stanovništva već angažovanje 2 000 radnika "iz svih zajednica. Oživljena Trepča može ublažiti tenzije i promovisati mirnu koegzistenciju", Kušnerova je vizija.
       Preliminarni rezultati se očekuju za dve nedelje, a ozbiljnije investicije i obnova proizvodnje, prema rečima Kušnerovog savetnika za ekonomska pitanja, tek za oko tri godine.
       Hitno započinjanje obnove, "svakako pre izbora u Srbiji", u opširnom izveštaju posvećenom "Trepči" još u novembru prošle godine preporučila je uticajna Međunarodna krizna grupa, u čijoj je upravi Morton Abramović, savetnik Albanaca u Rambujeu. Tu se navodi da će pitanje "Trepče" biti veoma važno i neizbežno uoči izbora na Kosovu. "Uzdržavanje od smelijih odluka ostavlja mogućnost Miloševiću da iskoristi Mitrovicu, koja je kao zagnojena rana na Kosovu, kao dokaz njegove sposobnosti da vlada glavnim ekonomskim uporištem u pokrajini". Zagovarao se pragmatičan pristup, po kojem "Trepču" treba preuzeti bez ulaženja u pitanje vlasništva. Potraživanja kompanija Mitilineos Holding SA i Societe Commerciale de Metaux et de Mineraux (SCMM), savetuje se, treba ostaviti po strani, jer bi sudsko veštačenje moglo na nekoliko godina da odloži rešavanje statusa "Trepče".
       Tako je Kušner prilikom preuzimanja topionice nastupao u skladu sa uredbom po kojoj ima prava na upravljanje javnim i državnim preduzećima na Kosovu. Ipak, ostavio je prostor da ima zainteresovanih koji svoja prava mogu potražiti na sudu.
      
       Protesti
       "Naši zahtevi su da niko ne sme ostati bez posla, da svi moraju dobiti plate i da naši inženjeri moraju biti uključeni u snimanje stanja i uticati na koncept budućeg razvoja 'Trepče'", kaže za NIN Oliver Ivanović, predsednik Izvršnog odbora regionalnog SNV. Protesti u organizaciji SNV održavaju se u Mitrovici i ispred topionice svakodnevno. "Nismo ovlašćeni da razgovaramo o vlasništvu, ali želimo da jasno stavimo do znanja da nećemo dozvoliti nikakve multietničke eksperimente, odnosno dolazak Albanaca", uporan je Ivanović.
       Ruski MIP je izrazio svoju zabrinutost, evropske zemlje razmišljaju koliko novca da ulože u Kušnerovo preduzeće, jugoslovenski predstavnik je protestovao u Ujedinjenim nacijama. Neke strane diplomate, međutim, već operišu pojmom "srpske suze", koji znači mnogo kuknjave bez ikakvih praktičnih posledica.
      
       SVETLANA ĐURĐEVIĆ-LUKIĆ
       TANJA JAKOBI


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu