NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Srbija među šljivama

Sve tri nezavisne produkcije - Mreža, VIN i ANEM pripremaju specijalne emisije o izborima

      Pored standardnog programa nezavisnih produkcija MREŽE, VIN-a i ANEM-a do 24. septembra na programu lokalnih i privatnih TV stanica, članica ANEM-a, kao i na crnogorskom satelitu biće emitovane i posebne emisije o izborima.
       "U teškoj medijskoj situaciji u kojoj se nalaze građani Srbije, posebno Beograda, javnost nije u prilici da čuje ni objektivne informacije o događajima i stanju u zemlji, ali ni takmace u izbornoj trci", za NIN kaže Lila Radonjić iz Mreže i dodaje: "Bez obzira na teške uslove, javnost Srbije je raspoložena za izbore, a u ime te javnosti, mediji koji nisu pod državnom kontrolom sa profesionalnom odgovornošću obezbeđuju informisanje građana o svemu što se događa i o onim političkim opcijama koje su potisnute sa državnih ekrana."
       Prva emisija tog tipa "Srbija među šljivama", produkcijske grupe Mreža, na programu je od prošle nedelje. Ekipe Mreže u dogovoru sa lokalnim TV i radio-stanicama krenule su u posetu nekolikim gradovima u Srbiji i snimile dokumentarnu priču o tim gradovima ali i razgovor sa građanima o tome kako žive, šta očekuju i čemu se nadaju. Prema rečima autora Mreže ideja je da se pokažu problemi različitih sredina, čuju autentični glasovi ali i da se ljudi motivišu da razgovaraju međusobno i traže rešenja.
       Do sada su snimljene tri emisije, u Prokuplju, Kraljevu i Somboru, a plan je da ekipe posete i Valjevo, Čačak i Novi Pazar.
       U saradnji sa Medija centrom PG Mreža planira i snimanje javnih debata sa predsedničkim i kandidatima za savezne poslanike i gradonačelnika Beograda. Debatu će voditi pozvani novinari, uz učešće eksperata i javnih ličnosti: glumaca, muzičara, sportista. Reč je o klasičnom izbornom TV programu koji bi pokazao i drugu stranu naših političara, koji bi u direktnoj komunikaciji sa publikom izašli iz senke partijskih saopštenja i često dosadnih prezentacija na lokalnim TV stanicama. U nedostatku sučeljavanja političkih stavova (zbog odbijanja vladajućih partija SPS-a i JUL-a) u ovoj vrsti debate duele političkih takmaca zameniće novinarska propitivanja, komentari stručnjaka i pozvane publike.
       Produkcijska grupa VIN od sledeće nedelje kreće sa dnevnom emisijom "Izborna hronika", koja u nekoliko segmenata obrađuje predizborne aktivnosti predsedničkih kandidata, stranaka i nevladinih organizacija. "Prilozi sa predizbornih skupova kao i vesti koje prezentiraju voditelji omogućiće najkompletniju sliku kampanje, a gosti u studiju će pokušati da svojim analizama doprinesu što boljem informisanju građana pred izbore", kaže Gordana Suša. Poseban segment hronike je dosije o represiji.
       ANEM priprema svakodnevnu polusatnu emisiju kolažnog tipa "Izbori se za izbor", u okviru koje će biti obrađene sve relevantne teme vezane za izbore i sve kampanje, stranačke i nestranačke, uz brojne izveštaje iz Srbije i Crne Gore. Emisije će raditi novinari ANEM-a i B292, a na programu se očekuju od 4. septembra. Specijalni dokumentarni filmovi o predsedničkim kandidatima dodatno će obogatiti ANEM-ov izborni program.
      
       A.OTAŠEVIĆ


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu