NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Nepoznata Ita Rina

      Kada je 1932. godine sniman "Fantom Durmitora", domaća i strana štampa je pisala da je to "film sa sižeom iz jugoslovenskog života". Glavnu žensku ulogu igrala je Ita Rina i bio je to njen prvi zvučni film.
       Danas je Jugoslovenska kinoteka postala vlasnik video kopije ovog filma (uskoro će nabaviti i kopiju na 35 mm) dobijene od Filmskog arhiva Savezne Republike Nemačke, a direktor ove ustanove od nacionalnog značaja Radoslav Zelenović za NIN tim povodom kaže:
       - Eksterijeri ovog filma snimljeni su u Crnoj Gori, u kanjonima Pive i Tare, zatim u Beogradu, uz podršku jugoslovenskih vlasti koje su smatrale da je film značajan za propagiranje turizma. Reditelj filma je bio Hans Natge, a u snimanju filma su učestvovale jedinice Jugoslovenske vojske i Jugoslovenskog ratnog vazduhoplovstva.
       Zelenović govori o još jednom filmu posebne vrednosti koji je odnedavno takođe u posedu Kinoteke:
       Film "Princeza korala" snimljen je 1937. kao nemačko-jugoslovenska koprodukcija i to je bila prva zvanična koprodukcija u oblasti igranog filma u istoriji jugoslovenske kinematografije. Nemačkom preduzeću "Deutscher film" iz Berlina partner je bila Državna filmska centrala Kraljevine Jugoslavije, a za snimanje filma jugoslovenska strana je obezbedila saradnju Jugoslovenske mornarice i Jugoslovenskog ratnog vazduhoplovstva. Reditelj filma je bio Viktor Janson, glavnu mušku ulogu tumačio je glumac našeg porekla Svetislav Ivan Petrović, dok je jednu od dve glavne ženske uloge opet tumačila Ita Rina. Eksterijeri ovog ljubavno-avanturističkog filma su snimljeni u Splitu, na Hvaru i najvećim delom na ostrvu Zlarin."
       Ova dva filma praktično će otvoriti ovogodišnju sezonu u Jugoslovenskoj kinoteci, a direktor Zelenović najavljuje i ciklus filmova Luisa Bunjuela kojim se obeležava vek od njegovog rođenja. Gledaoci će u ovom ciklusu videti 24 Bunjuelova otvaranja, od "Andaluzijskog psa" do filma "Taj mračni predmet želja". LJubitelji filma će tokom septembra videti i ostvarenja nemačkog reditelja Petera Lilijentala, zatim program filmova koji prate izložbu proslavljenog makedonskog autora Darka Markovića, poznatog kao DarMar, kao i filmove koji se bave problemom tranzicije svrstane u ciklus "Pogled na Istok".
       A početkom oktobra, stižu nova ostvarenja kinematografije Izraela i gosti iz ove zemlje.
      
       R. S.


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu