NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Možda nije sve izgubljeno

Ksenija Radulović

      Iz štampe je upravo izašla knjiga "Korak ispred" o rediteljskoj poetici vodećeg jugoslovenskog pozorišnog reditelja Dejana Mijača, čiji je autor dramaturg i magistar teatrologije Ksenija Radulović (izdavači: Grad teatar Budva i Oktoih). Knjiga obuhvata značajne segmente Mijačevog rediteljskog opusa, odnosno predstave koje su obeležile istoriju našeg savremenog teatra. O izdanju autor za NIN kaže:
       - Po prvim reakcijama koje do mene stižu, ova se knjiga može čitati i kao estetika režije, ali i kao pozorišno svedočanstvo o burnim i presudnim godinama u istoriji ove zemlje. Sam materijal pokazao se zanimljivijim nego što sam u prvi mah očekivala, pa sam tako pokušala i da dovedem u pitanje neka opšteprihvaćena mesta naše pozorišne kulture. Drugo - i veoma poučno - ako se osvrnemo unazad, videćemo da su Mijačeva najbolja ostvarenja dobro komunicirala s publikom a da pri tom nikada nisu podilazila populističkim očekivanjima, što je na našim scenama danas već prava retkost.
       Inače, ovo izdanje je od samog početka, na jedan tih i diskretan način, pratila neka sreća. Gotovo je neverovatno koliko su kolege koje sam zamolila za pomoć oko sakupljanja materijala, nekih sugestija ili informacija, čim bi čuli o kojoj temi je reč - bili raspoloženi da pomognu. To ne tumačim drugačije nego kao pokazatelj da bar u jednom delu naše kulturne javnosti ipak postoji svest o nekim vrednostima koje treba sačuvati. A to valjda i daje nadu da nije baš sve izgubljeno, da još možda možemo da se vratimo na neki normalan, civilizovan kolosek.


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu