NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Matićev udar

Tri video-bima preko kojih građani prate informativni televizijski program ne ocenjuju se kao prava kompenzacija za ukinute TV stanice na kablovskim sistemima

      Nakon ukidanja nekoliko informativnih televizija koje su Novosađani do prošle nedelje imali prilike da prate putem lokalnih kablovskih sistema, oštre reakcije predstavnika opozicije u štampi nisu popravile utisak o pretrpeljivoj vojvođanskoj naravi. Nalog Saveznog ministarstva za informisanje kablovskim provajderima da moraju prekinuti emitovanje HRT2, HRT3, OBN, mađarske TV Dina i TV Crna Gora ili će, u protivnom, odgovarati po Članu 27 republičkog Zakona o informisanju, po pomenutim reakcijama imao je konkretan, a ne demonstrativan efekat i upravo su konkretne akcije izostale na drugoj strani.
       Jedina za sada, postavljanje video-bimova na tri frekventne lokacije u gradu putem kojih Novosađani mogu da prate nezavisnu televizijsku produkciju ANEM-a, VIN-a, UrbaNS-a, TV Mreže i TV Crne Gore, ograničenog je dejstva i prema mišljenju samih inicijatora ovog poduhvata iz G17 plus. Poverenik ove organizacije u Novom Sadu, Marijana Novaković smatra da akcija ima "psihološki efekat na građane", pokazujući da im "niko ne može oduzeti pravo na informisanje pritiskom na jedno dugme". "Sada je na građanima da odluče da li će po ovom vremenu gledati vesti na otvorenom." Mada je u kontakt-emisiji gradskog Radija 021 ova inicijativa dobila jednoglasnu podršku gađana, mnogi su odlučili da je po ovako niskim temperaturama ipak zdravije ostati u kući. Klub
       "Exit" kraj Dunava i kupalište "Štrand" gotovo su prazni, a Trg slobode gde se nalazi treći punkt sa video-bimom ispunjen je uglavnom prolaznicima.
       Gradske strukture i pored toga što su u okviru Demokratske opozicije Srbije učestvovale u ovoj akciji, mnogi ovih dana optužuju za inertnost. Predsednik Nezavisnog društva novinara Vojvodine, Petar Petrović tako smatra da su aktom Saveznog ministarstva za informisanje povređeni gradski kablovski provajderi, "možemo reći, komunalna infrastruktura, a samim tim povređeni su i građani Novog Sada. Skupština grada nije prstom mrdnula da bi to sprečila." Petrović zaključuje da je ovim potezom savezni ministar za informisanje Goran Matić napravio medijski prostor za novoosnovanu televiziju Most čiji je jedan od vlasnika i gradski odbor SPS-a.
       Predsednik Skupštine Novog Sada, Stevan Vrbaški mišljenja je da i pored informativne ofanzive, vladajuća koalicija SPS-JUL-SRS nije u predizbornoj prednosti. "To im jednostavno neće pomoći", izričit je gradonačelnik Vrbaški. On se pita i zašto socijalisti pokreću još jednu televiziju čiji se informativni program neće razlikovati od informativnog programa RTS-a, odnosno, "zašto za jednu te istu stvar bacaju dodatne pare".
       Finansijski izvori iz kojih su sakupljena sredstva za TV Most novosadski socijalisti pažljivo čuvaju od javnosti. Predsednik NDVN-a, Petar Petrović ipak tvrdi da zna odakle je novac stigao: "Na osnovu naših saznanja, novac za ovu televizuju 'namaknut' je na jednom sastanku u Gradskom odboru SPS-a gde su uz čašicu pića reketirani direktori dobrostojećih firmi u Novom Sadu. Naime, svakom je uručena koverta unutar koje je stajao tačan iznos koji je svaka od pozvanih firmi trebalo da priloži televiziji", navodi Petar Petrović. Pored prisustva Gorana Matića, koji je po Petrovićevom mišljenju "uzeo sebi za pravo da uđe u novosadske stanove i odlučuje šta ćemo ili nećemo gledati", građani glavnog grada pokrajine mogli bi da osete i odsustvo para o čijem bacanju Vrbaški govori.
      
       DUŠAN PETROVIĆ


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu