NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Kič je neophodan

To što radim je u domenu zabave, zabavljam i leve i desne i ovakve i onakve, sve partije i boje

      Suzana Mančić već dve godine vodi najgledanije zabavne emisije. Nekadašnja "loto devojka", pevačica, voditeljka i prepoznatljivo lice RTS-a, napravila je šestogodišnju pauzu, da bi se ponovo vratila kao voditeljka TV Pink.
       Za sebe kaže da je pevačica, voditelj i pomalo glumica. Popularnom ju je učinio "Loto", a zatim su usledile kolažne emisije ("Nedeljno popodne", "Budilnik"). U međuvremenu je snimila nekoliko albuma i završila Pravni fakultet. Televiziju je napustila 1992. godine. "Morala sam da održavam trudnoću, a onda je počeo rat i nisam imala želju da se vratim poslu. Živela sam u inostranstvu, na Kipru i u Moskvi, a kada sam se pre dve godine vratila, nastavila sam da radim. Obično kažem da sam legla '92. a ustala '98. godine."
      
       Zašto se niste vratili na RTS?
       - Htela sam da se vratim na RTS. Tamo sam oduvek radila, smatrala sam da je prirodno da tamo i nastavim. Imala sam čak dogovor sa Jovanom Ristićem, krenuli smo sa pripremama, najavili emisiju u novinama i odjednom - tajac. Niko mi se ne javlja, na moje poruke niko ne odgovara, ništa... Čovek se oseti malo povređenim i lično i profesionalno.
      
       Da li ste saznali u čemu je bio problem?
       - Dan-danas ne znam zašto su tako postupili. Bilo bi u redu da su rekli bilo šta: "Ne sviđaš nam se, nisi simpatična, hoćemo nekog drugog...". Sve je to prihvatljivo, ali ovako mi uopšte nije jasno čemu sve to. Kao što mi nije jasno ni zašto "Politika" u kojoj je moj otac kao novinar proveo tolike godine, neće da objavi ništa o meni. Bila sam potpuno zatečena kada sam to saznala. Pa, u čemu je problem, ja sam samo TV lice!
      
       Kako ste se odlučili za TV Pink?
       - Tako što su me zvali da vodim "Europink" i to baš u trenutku kada se ispostavilo da neće biti ništa od RTS-a. Do mene stižu upozorenja "Ako odeš na Pink, nikada se nećeš vratiti na RTS", ali više nisam ni želela da se tamo vratim.
      
       "Europink" je bila emisija koja je promovisala muziku sumnjivog kvaliteta. Da li vam je to smetalo?
       - Često me pitaju "Kako možeš ti sa fakultetom da najavljuješ narodnjake?!" Ja kažem: Zašto da ne! Bolje da najavljujem ja, pa da to na nešto liči, nego da najavljuje neko ko će svemu dati jeftin i vašarski ton. Nemam potcenjivački stav ni prema čemu. I u narodnoj muzici ima kvaliteta a, uostalom, ja je volim, možda i zato što sam radila sa pravim ljudima, sa Cunetom Gojkovićem, Usnijom Redžepovom, Lepom Lukić... Sećam se da sam bila presrećna kada mi je Šaban Šaulić rekao: "Mala, pa ti si propevala!" Pošto sam poznavala tu muziku, nije mi bilo teško da se prilagodim novim tokovima. Uostalom, i danas ima dobre narodne muzike.
      
       Pitanje kiča se ne odnosi samo na muziku. Kako vam u tom smislu uopšte izgleda naš zabavni program?
       - Estrada, zabava, televizija podrazumevaju kič. Potrebna je doza kiča, jer inače ako bi sve bilo elegantno, decentno, smireno, ne bi bilo zabavno. Nije dobro preterivati ni u jednom ni u drugom pravcu, ali već ako hoćete zabavu...
       Bilo je, recimo, komentara za naš kviz u koji smo dovodili striptizete da je neukusno, da je preterano. Ali, u stvari, retko koja devojka je stigla da skine veš, tako da je bilo onako golišavo i polukomično i dalo je neki začin kvizu. Sve druge televizije su, kao po dogovoru, u vreme našeg kviza puštale strane zabavne kvizove i kada sam to kasnije pogledala, jedina razlika koja se videla, bila je razlika u budžetu. Oni, prosto, imaju više novca.
      
       Da li je, ipak, neophodno da televizijski program, makar i zabavan, podilazi ukusu publike?
       - Mogu da osporavaju kvalitet našoj televiziji koliko hoće, ali to je jedina stanica na kojoj ima zabave. Uostalom, naša ideja je da dovodimo sve, operske pevače, baletske igrače, ali oni neće da dolaze. Duboko sam zahvalna Oliveru NJegu što je došao, njegove kolege se uglavnom pojavljuju samo na RTS-u. Misle da im je "Pink" ispod nivoa. Ne znam zašto im je ispod nivoa da ih gleda dva miliona ljudi.
       Uostalom, moja ciljna grupa je jako široka, a ne mogu se svakome dopasti... Gleda me milion očiju, a svako oko vidi nešto drugo.
      
       Da li je kod nas i zabava deo politike?
       - To što radim je u domenu zabave, zabavljam i leve i desne i ovakve i onakve, sve partije i boje. Učestvovala sam na proslavi godišnjice prestanka bombardovanja, ali niko od mene nije tražio da se koristim političkim pamfletima. Ostala sam u domenu voditeljstva i zabave, a osim toga bila sam odlično plaćena. Često mi kažu da radim na julovskoj televiziji i da sam verovatno i ja član, ali ja sam vanpartijski čovek, nemam nameru da se politički angažujem ni u jednoj partiji, niti je to od mene iko tražio.
      
       IVANA JANKOVIĆ


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu