NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Tajne oznake

"Kada su nam prošle godine obili prostorije u policiji mi je rečeno: 'Promeni program, pa se to više neće dešavati'. Kada su nas ponovo pokrali, rekli su: 'Što nas nisi poslušao'", kaže Andrija Rakočević, vlasnik kraljevačkog radija "Globus"

      Čim je objavljeno da će se u septembru održati izbori lokalni nezavisni mediji, kao nekim čudom, ponovo su postali meta. Otežavanje njihovog rada vrši se što oduzimanjem frekvencija, što ometanjem, što nalozima za iseljenje, što starim dobrim optužbama da su saradnici NATO-a.
       Kraljevačka stanica "Globus" koja postoji od 1993. godine, iznenada je obaveštena da je dozvolu za rad na njihovoj frekvenciji dobila druga stanica (Radio "Biser"). Kako Radio "Biser" nije tehnički dovoljno opremljen da bi ugrozio signal "Globusa", posao je "odradio" Radio Požega, koji sada ometa "Globus".
       "Prijavili smo se na sve konkurse do sada, ali nikada nismo dobili odgovor", kaže Andrija Rakočević, vlasnik "Globusa". "Kada su nam prošle godine obili prostorije, u policiji mi je rečeno 'Promeni program, pa se to više neće dešavati'. Kada su nas ponovo pokrali, rekli su: 'Što nas nisi poslušao'."
       Od desetak stanica, koliko ih ima u Kraljevu, samo "Globus" ima informativni program, a na ovoj stanici, pre zabrane, mogli su se čuti i B2 92, Dojče vele, Bi-Bi-Si, Slobodna Evropa. Redakcija je najavila da će tužiti državu zbog nelegalnog preuzimanja frekvencije.
       Televizija "Rosulja" iz Vlasotinca dobila je nalog za iseljenje iz prostorija koje su nekada pripadale SIZ-u stanovanja, a danas se ne zna u čijoj su nadležnosti. Prethodno je televiziju, naravno, u večernjim satima posetila finansijska policija, ali kako ništa nije našla, usledio je nalog za iseljenje. "Postojimo šest godina, a na konkursu pre dve godine smo dobili ugovor", kaže Miroslav Radičević, jedan od vlasnika. "Nastavljamo da radimo, kao i do sada i nećemo menjati koncepciju". Na ovoj televiziji do sada su se pojavili Velja Ilić, Toma Nikolić, Branislav Jovanović (SPO, Niš), kao što je puštan i spot Vojislava Mihailovića.
       Nišku televiziju TV5, Bratislava Morina je prošle nedelje, gostujući na TV Oko sokolovo (Gadžin Han), optužila za navodno objavljivanje vesti da je NATO gađao predajnik TV Oko sokolovo, ali ga "nažalost" nije pogodio. TV5 je odgovorila da je reč o neistinama i pozvala Morinu da gostuje kod njih i da objasni svoje izjave, u kojima su optuženi i za izdaju i petokolonaštvo, ali se ona nije odazvala. "Poslala nam je demanti u kome nije demantovala da je dala takve izjave, ali smo ga mi ipak objavili", kaže Slavica Čorbić, direktor TV5. "U telefonskom razgovoru rekla nam je da smo širili paniku za vreme bombardovanja, da smo označavali objekte koje treba gađati i da naša zgrada nije pogođena jer smo imali tajnu oznaku. Nemam komentar na to, osim da bi se gospođa Morina da sam je tužila po Zakonu o informisanju do sada naplaćala kazni ili bi bila u zatvoru."
       Gradska TV Niš, takođe se povremeno ne vidi u nekim delovima grada, ali to, kako kaže glavni urednik Vojkan Milenković, "nije svesno ometanje". "Nisam ksenofobičan i neću da mislim da to neko namerno radi. Sve je to zbog struje. I ranije se dešavalo da u vreme naših udarnih vesti neki delovi grada nemaju struju, tako da se ne dešava ništa novo."
       Radio Jasenica iz Smederevske Palanke, koji postoji trideset godina, sada je sa smanjenim dometom, zahvaljujući "pomoći" Radio Beograda, koji im ugrožava signal. Do predajnika ove stanice nedavno je instaliran novi i jači predajnik. Radio Jasenica učestvovao je na konkursu pre dve godine i od tada redovno plaća dažbine, od 1997. godine član je ANEM-a.
      
       IVANA JANKOVIĆ


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu