NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Duh vremena<br>Milivoje Glišić
Prva partizanka

Ako dr Mira Marković ne uđe u parlament, postoji opasnost da se s puškom u ruci odmetne u šumu

      Ako je njen muž hrast, ona je nežna vrba. Zahvaljujući plaćenim prevodima, i Kinezi znaju da dr Mira Marković više voli vrbu od hrasta koji je čvornovat i grub. Indusima je sada jasno da je Velika Morava, mirna po površini ali ćudljiva u dubini, prava srpska reka, dočim je, po zapažanju dr Mire Marković, plahovita i hučna Drina, koja nas razdvaja a ne spaja, neka vrsta tuđeg elementa, strana našem biću.
       Sve su te misli osvojile svet, sada je vreme da se dr Mira Marković direktno približi svom narodu, u čemu uživa podršku Braničevskog okruga u celini, kao nosilac liste SPS - JUL - Slobodan Milošević za 21. vek. Samo zli ljudi - njen izraz - mogu biti protiv nje. Ona lično dosad je popuštala zlim ljudima, sada se kaje.
       - Pravo da vam kažem, ja sebi prebacujem što im toliko dozvoljavam - kaže u svom Požarevcu doktorka Marković. Stvarno čudi takva popustljivost doktorke Marković kad se zna da su joj na usluzi - i uvek će se ljubazno odazvati - i Nebojša Pavković i Vlajko Stojiljković. Ali ne, profesorka vojno-policijskom rešenju pretpostavlja sopstvenu verbalnu silu:
       - U stanju sam da nadgovorim sva ta ništavila po žutoj štampi, crnoj štampi, plaćenoj izvan Jugoslavije, koja pristaju da rade po instrukcijama koje nisu ni jasne, koje su površne, koje su zle. Oni čak nisu u stanju da te instrukcije sprovedu kako treba. Oni nisu neki naročiti protivnici (ali nerviraju - opaska M. G.). Možda me ponekad demotiviše što je to u intelektualnom smislu nizak nivo komunikacije.
       Tako će, na sreću, zveket reči utišati zveket oružja. Do 24. ovog meseca, kada ćemo videti šta dalje.
       Intelektualni diskurs kojim dr Mira Marković preti da poklopi ništavila iz žute štampe, režimski listovi razumeli su kao dozvolu za intenzivno pljuvanje svih koji drukčije misle; neki U. R. (Uredništvo?) iz najstarijeg dnevnog lista na Balkanu, tradicionalno narcisoidnog, vratio se slavnom primeru "Pavla i Savla" posipajući, u dva nastavka, splačine po opoziciji: ko se i kako od opozicionara u detinjstvu ukakio, koga je Šef (predsednik Milošević) otpustio, a on sada šiče na sveca, itd. ispod nivoa svake podnošljivosti, ispod režimskog ukusa čak. Držali smo se nepisanog pravila da se ne upuštamo u kritiku drugih novina ("nije kolegijalno"); nismo ovoga puta izdržali zato što se prljavim prilozima unižava cela profesija!
       Kakav bi to brak bio ako bi dr Mira Marković, kao nosilac liste za Požarevac pobedila, a njen muž, takođe Požarevljanin, na predsedničkim izborima izgubio! Raspala bi se porodica. Ne samo ona iz Užičke, nego SPS porodica u celini.
       Zato je sve spremno da naš predsednik Milošević, uprkos anketama, pobedi sa 100:0! Tako kaže Miloševićev tranzistor Ivan Marković. "Na predstojećim predsedničkim izborima biće sto prema nula odsto za Slobodana Miloševića." Svašta taj govori, usta nešto moraju da rade. Nejasno je samo kako ostvariti rezultat kakav se postiže jedino u ragbiju. Jesu li Pavković i Stojiljković tako dobro utrenirani?
       Miloševićev okoreli navijač mr Ivan Marković, dobro obavešten kao ministar telekomunikacija, dodaje da je predsednik Milošević deset godina čuvao i branio građane ove zemlje koji to moraju da znaju. Primedba: da bi građani to znali, morali bi da zaborave gubitak Kninske krajine, istočne Slavonije i Kosova, kooperativnost u Dejtonu, pad standarda, i Potemkinova sela Milutina Mrkonjića. Na to će Marković:
       - Nismo dizali mostove tamo gde nema reka (!?). Nismo rušili puteve da bi gradili nove (!?).
       Mogli su, ali nisu - logično i utešno!
       Javnost pogrešno misli da je dr Mira Marković dosad samo sanjarila u lirskom ključu i da tek sada namerava da san sprovede u delo, kao nosilac liste, parlamentarnim putem. Još 1992. profesorka je konkurisala na parlamentarnim izborima, ali je dobila tri puta manje glasova nego što je prikupila potpisa i - stvar je zataškana. Zato se publici čini da tek sada prvi put ide s mužem na izbore. Sada su narasli razlozi. Leposava Milićević, prijateljica, ministarka zdravlja pa vera, kaže za požarevačku listu levice sa dr Mirom Marković na čelu:
       - Kandidati su predloženi po humanističkim kriterijumima!
       Leposava ne precizira prema kome su kriterijumi humanistički - nosiocu ili narodu!
       I gde je humanizam ako se nadgovaraju jadna novinska ništavila?
       Humaniste, međutim, prati prokletstvo stvarnosti - ankete kažu da se stvarnost razlikuje od humanističkih snova i Markovićevih prognoza. Koštunica ubedljivo vodi, uprkos blasfemičnim lažima zvanične propagande da je lično eksponent NATO pakta!? Da bi se suzbila takva, neprihvatljiva stvarnost, angažovan je vrsni naučni radnik, izvesni dr Zoran Jevtović, komunikolog, koji poručuje da "narodu treba objasniti da gubitak izbora ne znači samo gubitak političke vlasti, već prevashodno sopstvene teritorije, prirodnih resursa i bogatstava i utapanje u novi svetski poredak, ali i gubitak nacionalnog duha, istorije i kulture".
       Komunikolog hoće da kaže: bez Miloševića sa suprugom nema Jugoslavije! Vlast mora biti večna!
       A ankete? "To je deo psihološko-obaveštajnog rata čiji je cilj da se izazove talasanje u stanovništvu!"
       Objektivni naučnik objektivno zaključuje:
       - Milošević prerasta u figuru koja je simbol otpora novom svetskom poretku, a na takvu ličnost usmereni su svi oblici pritisaka.
       Pa i ankete.
       Narod koji drukčije misli, ako misli, nije dobar narod.
       Pošto se ankete, kaže naučnik, finansiraju spolja, ispada da je i anketirani narod finansiran spolja - da kaže ono što misli.
       Kad su dr Miru Marković pitali da li ju je NATO bombardovanje inspirisalo da napiše neku novu knjigu, odgovorila je: "Nije me inspirisalo da napišem novu knjigu, nego me je inspirisalo da odem u partizane."
       Ukoliko, uprkos logistici požarevačkih centara moći, dr Mira Marković ne uđe u parlament, postoji bojazan da zaista ode u partizane, u Srbija-šume, s puškom u ruci.
       Biće to prva partizanka treće Jugoslavije!


Copyright © 2000 NIN - redakcija@nin.co.yu