NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Istorija advokature

Veljko Guberina

      Savez advokatskih komora Jugoslavije izdao je drugu knjigu "Istorije jugoslovenske advokature", koja obrađuje period od 1918. do 1945. godine. Prva knjiga, objavljena pre dve godine, obradila je advokaturu od njenih prvih tragova na ovim prostorima pa do stvaranja Jugoslavije, a treća knjiga, koja treba da izađe sledeće godine, obradiće period od kraja Drugog svetskog rata do danas.
       Inicijator i predsednik Odbora za pisanje ove dosad neispisane a dragocene istorije je poznati jugoslovenski advokat Veljko Guberina, koji je i sam svojim poluvekovnim radom uveliko usavršio i obogatio advokaturu na ovim prostorima.
       - Važno je ovo ne samo za advokaturu, nego i za istoriju i kulturu naroda ovih prostora, jer su mnogi advokati obeležili svoje vreme kao poslanici, senatori, ministri, predsednici vlada, ali i kao predsednici stranaka i raznih drugih organizacija, udruženja i institucija - kaže Guberina.
       A za vreme koje opisuje upravo objavljena druga knjiga Guberina ističe:
       - To je najblistaviji period jugoslovenske advokature, jer su ga obeležili advokati čija se istupanja i danas pamte i koji su bili opštepoznate ličnosti, pošto su zauzimali istaknute položaje. To je vreme kada se od šest pravnih područja stvara jedno i kada Jugoslavija učestvuje u osnivanju, a ubrzo i predsedava Međunarodnom unijom advokata.


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu