NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Medicina na talasima

Pored dnevnih informacija o vremenskim uslovima i njihovom uticaju na različita oboljenja, u planu su emisije koje će iz dana u dan govoriti o različitim bolestima, a izbor zavisi i od sugestija slušalaca

      Krajem ovog meseca Beograd će dobiti novu radio-stanicu Radio Zdravlje, koja će se baviti isključivo medicinskim pitanjima. Program će se emitovati na frekvenciji 102,6 megaherca. U početnoj fazi rada puštaće se samo džinglovi i muzika, odnosno radiće se na utvrđivanju identiteta radija, a sve to u dvanaestočasovnom trajanju. Nakon zvaničnog otvaranja, koje je predviđeno za prvu nedelju novembra, počeće celodnevni govorni program.
       Osnivač ovog radija je dr Nikola Mitrović direktor Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije (IORS), a idejni tvorac programa načelnik Odeljenja za marketing IORS. Prostorije ove radio-stanice nalaze se na Institutu.
       Radio Zdravlje je osmišljen kao medij koji bi pružao kompletne informacije građanima o zdravlju i medicinskoj nauci uopšte. Pored dnevnih informacija o vremenskim uslovima i njihovom uticaju na različita oboljenja, u planu su emisije koje će iz dana u dan govoriti o različitim bolestima, a izbor zavisi i od sugestija slušalaca.
       "Prvenstveno ćemo se baviti kardiovaskularnim i malignim oboljenjima. Statistika je vrlo jasna; to su dva oboljenja koja najviše ubijaju", kaže Marko Stojanović. "Za sada najbolji način da se tome stane na put jeste prevencija tih bolesti. Saveti koji će se pružati ljudima su vrlo jasni i primenljivi, a odnose se na regulisanje načina ishrane, na zdrav život. Takođe, u planu su kampanje koje bi se sprovodile na radio i TV programima, kao što je bila ovogodišnja, letnja kampanja 'Sunce je u znaku raka'."
       Određen broj emisija biće posvećen bolestima zavisnosti: narkomaniji i alkoholizmu, ali i drugim temama - kako se pravilno hraniti, šta treba znati o seksualnosti, uticaju određenih profesija na zdravstveno stanje...
       Program bi prema planu organizatora trebalo da obuhvati kontakt-programe i raznovrsna savetovališta. Kontakt-programi će biti suština radio-stanice, jer se na taj način omogućava da slušaoci aktivno učestvuju u programu i da, eventualno, utiču na izbor tema o kojima bi se moglo govoriti.
       Osim toga, deo programa, kako se planira, biće namenjen stručnom, medicinskom osoblju, koje ovim putem može doći do mnogih informacija o tokovima medicine. Naročito je namenjen medicinarima koji nisu u mogućnosti da posećuju različite kongrese, profesionalne seminare i da se na taj način dodatno usavršavaju.
       Ideja o otvaranju medija ove vrste proistekla je, prema Stojanovićevim rečima, iz konkretnog rada sa pacijentima i iz razgovora sa prijateljima i poznanicima. "Kroz razgovore se došlo do zaključka da je nivo zdravstvenog obrazovanja ljudi relativno nizak i da je neophodno na neki način ljude obaveštavati o raznim zdravstvenim pitanjima. Najbolji način da se to sprovede jeste radio ili televizija."
       Radio Zdravlje ne bi trebalo da predstavlja konkurenciju drugim radio-stanicama. Želja osnivača je da druge radio-stanice preuzimaju delove njihovog programa, naročito van Beograda, da bi i njihovi slušaoci mogli da učestvuju u tom programu.
      
       DRAGANA MATIĆ


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu