NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Pesnica u Solunu

Grci su se ponašali srpski: podelili su se povodom koncerta podrške opozicionoj Srbiji

      Lepo i odlučno lice Ivane Petrović i njenih drugova iz Otpora i više nego kratak i efektan govor izazvali su aplauz malobrojne publike koja je prošle subote u Solunu prisustvovala koncertu pod nazivom "Solun - Beogradu: muzička solidarnost za demokratiju". Na koncertu u znaku pesnice učestvovali su neki od najpopularnijih grčkih pevača i grupa, kao i novosadska grupa Lav Hanters.
       Gostovanje članova Otpora u severnoj Grčkoj na poziv nevladinih organizacija Paremvasi (Intervencija) i Evropaiki ekfrasi (Evropski izraz) izazvalo je burne reakcije u gradu u kojem je dosadašnji jugoslovenski predsednik uživao bezrezervnu podršku. Ono je usledilo desetak dana posle incidenta u grčkoj ambasadi u Beogradu kada su članovi Otpora sprečeni da se sastanu sa ministrom spoljnih poslova Grčke, Jorgosom Papandreuom, pošto su na prevaru izvedeni iz ambasade i uhapšeni. Kao i mnogo puta do sada represivne mere vlasti pokazale su se kao kontraproduktivne jer je organizacija koju vlast progoni iznenada dobila priliku da gostuje u jednoj od retkih zemalja na svetu koje su toj vlasti bile naklonjene.
      
       Komunisti
       Iako je poziv Otporu stigao od nevladinih organizacija, vize su, naravno, odobrili grčki zvaničnici, što je još jedan udarac pesnicom u stomak jugoslovenskom predsedniku nekoliko dana pred izbore.
       Na prećutnu saglasnost grčke vlade najglasnije su ukazivali Solunski odbor za međunarodni detant i mir i bliska joj Komunistička partija Grčke. Oni su tvrdili da iza "antimiloševićevskog koncerta" stoji grčko ministarstvo inostranih poslova i da se meša u unutrašnje stvari SRJ.
       KPG je tražila od načelnika Solunske oblasti da otkaže koncert i zapretila protestima ako do koncerta dođe. Uprava Luke Solun je potom otkazala gostoprimstvo organizatorima, te je mesto održavanja premešteno u nekadašnji Lazarinski manastir, da bi pred sam koncert i taj prostor bio otkazan. Kada je napokon oglašeno da će se koncert održati na Aristotelovom univerzitetu, na platou ispred Hemijskog fakulteta, gde je postavljena bina, osvanuli su sveži grafiti KPG.
       Iako KPG u vlasti učestvuje svega osam posto, njen uticaj je bio posebno jak u prošlogodišnjim anti-NATO demonstracijama protiv napada na SRJ, u čemu je imala ogromnu podršku većine grčkog naroda. Na to podsećaju grafiti protiv NATO i američkog uticaja na Balkanu, kojih u Solunu ima na svakom ćošku.
       Solunski odbor za detant je optužio šefa grčke diplomatije Jorgosa Papandreua da je "nalogoprimac SAD i EU i menadžer srpske opozicije".
      
       Rupa
       U vodećim grčkim dnevnicima u nekoliko dana pojavilo se više od dvadeset pet članaka od kojih je polovina pozdravila priliku da se Grčka upozna sa "novim licem Srbije".
       Atinski listovi koji su izveštavali o događajima u Solunu koncert su uglavnom ocenili kao opozicioni, antimiloševićevski i antirežimski, kako su uglavnom opisali i Otpor, napominjući da se ta organizacija bori za demokratiju i slobodu rada medija, zbog čega su njeni članovi na meti režimskog progona.
       Jedan od organizatora koncerta, Ilija Rubanis, rekao je NIN-u: "Ovo je način da pokažemo da postoji mnogo glasova u Srbiji koji su anti-NATO, ali nisu za Miloševića. Po mom mišljenju Srbija nije zemlja u kojoj danas ljudi mogu slobodno da se izjašnjavaju, već je zemlja u kojoj moraju da se bore za slobodu govora, čak i za opstanak. Javnost u Grčkoj je izrazito anti-NATO raspoložena. Sa druge strane mi smo deo EZ i smatramo da Srbija ne bi smela da bude crna rupa na Balkanu, već da se otvori i da uspostavi normalne odnose. Tužan sam što se KPG usprotivila ovom koncertu. Mislim da se nisu potrudili da shvate šta mi radimo."
       Među muzičarima koji su se pripremali za nastup na dan koncerta zatekli smo veoma popularnu pevačicu iz Atine Savinu Janatu i rep sastav Vavilona, čiji je član za vreme prošlogodišnjeg bombardovanja Jugoslavije javno spalio svoj američki pasoš. Rekli su da su iznenađeni intenzitetom negativne propagande KPG. Lider grupe Blues NJire, koja je dobro poznata beogradskoj publici, ispričao je da je prethodne večeri njegov bend svirao na festivalu u organizaciji komunističke omladine, koji se u Solunu održava svake godine, i da su im pred sam izlazak na scenu zapretili da im neće dozvoliti da sviraju ako nastupe na koncertu u znak podrške Otporu. "Pozvao sam prijatelje iz Beograda da ih pitam za mišljenje, i evo me. Mislim da je problem što je ovde do sada propaganda za Miloševića bila jaka i što nismo imali dovoljno informacija o tome šta se događa u Srbiji. To se, međutim, menja."
       Pred koncert je došlo do neobičnog susreta otporaša koji su delili letke za koncert i članova nevelike Socijalističke radničke partije na čijim zastavama je isti simbol pesnice.
       Sentimentalnost
       Georgije, mladi aktivista ove stranke, koji je oglašavao antiimperijalističke demonstracije koje uskoro treba da se održe u Pragu, rekao je za NIN: "Mi podržavamo opoziciju protiv Miloševića u Jugoslaviji. Verujemo da su NATO bombe sprečile opoziciju u Jugoslaviji i da su doprinele crno-beloj slici. Mi smo protiv NATO ali u isto vreme ne podržavamo Miloševića, jer on pripada nekoj staljinističkoj prošlosti, koja je davno okončana u istočnoj Evropi, iako komunisti pokušavaju da predstave one koji su protiv njih da rade za NATO."
       Tenzija koja je vladala pre koncerta kao i promena mesta održavanja uticali su da se na koncertu pojavi oko hiljadu ljudi, manje nego što se očekivalo. Utisak koji je gostovanje članova Otpora izazvalo u grčkoj javnosti bio je, međutim, više nego povoljan. NJihovo obraćanje na koncertu videće stotine hiljada Grka posredstvom trećeg kanala nacionalne televizije koja je čitav događaj snimila.
       "Izuzetno smo zadovoljni konačnim ishodom koncerta, rekao je drugi organizator, Periklis Vasilopulos, novinar iz Atine. Ovo je nešto što smo planirali da uradimo mesecima unazad i napokon nam se pružila prilika. Naši razlozi bili su i sentimentalne prirode jer je većina članova nevladine organizacije kojoj pripadam sedamdesetih godina pripadala studentskom pokretu koji se borio protiv vojne hunte i diktature koja je tada vladala u Grčkoj, baš kao što to Otpor sada čini u Srbiji. Ovo je samo početak i mislim da će ovakvi događaji imati veliki uticaj. Hiljade Grka uključilo se u javnu debatu oko ovog koncerta i većina njih je svesna promena u Srbiji i veoma je pozitivno reagovala na gostovanje Otpora. Većina njih je rekla: Pogledajte, ovo je nova Srbija."
      
       ANA OTAŠEVIĆ


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu