NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Duh vremena<br>Milivoje Glišić
Bez reči

Zašto je mr Nikola Šainović zaćutao baš u trenutku kada je imalo šta da se priča

      Potpuno razumem ljudski vapaj Nikole Šainovića: kako da mu kažem! A treba reći i njoj! Naporna je selidba iz garsonjere u garsonjeru, a kamoli predsednička selidba. Odlikovanja, povelje - sve to treba lepo zapakovati da se ne ošteti. Mučan je i rastanak s gardom.
       I sad Šainoviću budi pametan! Neka se malo isprsi Gorica Gajević. Prse se LJubiša Ristić, Milomir Minić i Ivica Dačić, ali s nekom zebnjom. Kad bi pobednici, Koštunica i DOS, pristali barem na drugi krug, da se malo predahne, da se u međuvremenu nešto smisli, da se narod malo promeni (milom ili silom), da se broji koliko treba, da se partijski radi, da se Ivanu Markoviću prepusti izborna komisija, da se otvori još koji most...
       Možda bi pobednici bili meka srca da nije u pitanju narodna volja. Ne mogu pobednici da učestvuju u krađi sopstvenih glasova. "Istina je očigledna i branićemo je svim nenasilnim sredstvima. Narod je izrekao političku presudu Miloševićevoj politici. Naša je dužnost da tu presudu sprovedemo", kaže Koštunica.
       U onoj septembarskoj noći, između nedelje i ponedeljka, situacija se menjala iz sata u sat. Šainović je najpre rekao:
       - Biće drugog kruga.
       Zatim se lično korigovao:
       - Nema drugog kruga.
       Na kraju, rezignirano:
       - Pukli smo.
       I nestao je.
       Savezna izborna komisija sačekala je tri dana da demantuje Šainovića. "Nismo pukli", rekao je SIK, "idemo u drugi krug". Izostalo je obrazloženje šta su brojali, kako su brojali i dokle će brojati.
       Sada je jasno, prema podacima Demokratske opozicije, da u Jugoslaviji ima, ne računajući apstinente i nevažeće listiće, tačno 2,783 870 NATO plaćenika; toliko je glasalo za Koštunicu, Patriota je 1,783 073; oni su dali svoj glas Miloševiću.
       Najveći optimista levice mr Ivan Marković hrabro je izjavio:
       - Izborima 2000. odbranjena je država!
       Tačno, država je odbranjena, ali ne u onom ključu u kome misli mr Marković; ili je i mr Marković prešao na stranu pobednika!?
       Uprkos svemu, levica saopštava da je veoma zadovoljna rezultatima saveznih izbora na kojima je pobedila, i namerava da vlada još četiri godine, na dobrobit naroda koji je na predsedničkim izborima glasao protiv nje. Dok je levica izražavala zadovoljstvo, inž. Mrkonjić je posetio "Varadinsku dugu".
       Biračima u SRJ pravo ohrabrenje stiglo je tek iz Moskve. Jugoslovenski ambasador Borislav Milošević izjavio je da njegov brat Slobodan Milošević, dosadašnji predsednik SRJ, nije čudovište koje želi po svaku cenu da ostane na vlasti! "Predsednik SRJ će delovati u skladu sa Ustavom. Kada ode u penziju, mislim da će Slobodan Milošević ostati u svojoj zemlji, sa svojim unucima i decom. Zašto da napusti domovinu?"
       Problem je samo u nedostatku modernih kompjutera, izjavio je ambasador Milošević, i zato je saopštavanje rezultata odlagano. Zapad laže da će rezultati biti falsifikovani...
       I Koštunica je obećao Miloševiću mirnu penziju, ali, kao što rekoh, niko se ne usuđuje da mu kaže da ga je narod već penzionisao.
       Đinđić mu predlaže da stisne petlju i da pobednicima čestita pobedu.
       Šešelj je stisnuo petlju, Vuk Drašković takođe.
       Nebojša Čović upozorava da predsednik Savezne izborne komisije Borivoje Vukićević u govoru na prijemu za strane posmatrače, priprema javnost za novi scenario.
       Priprema se i odbrana. Miroljub Labus (G-17 plus): "Izbori su završeni, zapisnici predati, a njihovi originali i kopije koji stalno stižu u Beograd su pod fizičkom pratnjom i zaštitom. To su neoborivi dokazi o rezultatima izbora na svim nivoima, prema kojima je DOS odneo ubedljivu pobedu, posebno za predsednika SRJ." Na primedbu o mogućoj upotrebi vojske, Mlađan Dinkić odgovara da je vojska, kao i policija, "listom glasala za Koštunicu, što su pokazala i prebrojavanja kovertiranih glasova".
       I Otpor hrabri narod: "Od nedelje u 22 sata neprestano zasedaju svi čelni ljudi SPS-a i JUL-a. Prema informacijama iz ovih stranaka, mnogi funkcioneri zalagali su se za radikalne scenarije, ali su vojska i policija to odbile."
       Obično dobro obavešteni izvori tvrde da u SPS-u pljušte ostavke, samo se razočarani umoljavaju da ih ne objavljuju, dok se nešto ne smisli. Ali šta? Koštunica je odlučan i razložan: "Socijalisti pokušavaju da iscenkaju drugi izborni krug za Slobodana Miloševića. To je, naravno, ponuda koja se može i mora odbiti, tim pre što je uvredljiva za sve građane ove zemlje koji su izašli na izbore, posebno za više od 2,5 miliona birača koji su meni i političkom konceptu koji zastupamo DOS i ja ukazali poverenje. Milošević nastoji da dobije u vremenu ne bi li za to vreme izazvao pometnju među građanima i razmirice u redovima demokratske opozicije. I građani i mi bismo prozreli pokušaj, čak i da je bio manje providan. Ne postoji ni jedan jedini razlog, ni moralni, ni politički, zbog koga bismo pristali na takvo gaženje volje građana."
       Zato Nikola Šainović više nema šta da kaže. Ko zna, možda je i on na spisku onih čije ostavke čekaju svetlo dana.
       Ivica Dačić je čovek drugog kova. On tvrdi da je pobeda levice najuverljivija u poslednjih deset godina, samo joj smeta izborni zakon!
       Svi, dakle, nešto govore, ali niko njemu da kaže pravu računicu.
       I njoj.


Copyright © 2000 NIN - redakcija@nin.co.yu