NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Duhovna klima

"Govorićemo, recimo, o caru Dušanu i pojedinostima iz njegovog života. Na Svetoj gori je pronađen i sačuvan njegov pehar za vino. Taj pehar prima dve litre vina, a Dušan ga je ispijao posle ručka, i to naiskap"

      Zahvaljujući saradnji Muzeja primenjenih umetnosti i TV Palma krajem meseca počeće da se emituje serijal pod nazivom "S blagoslovom u treći milenijum". Emisije ovog serijala će se prikazivati jedanput mesečno, a pripremaju ih Dušan Milovanović i Milutin Stanković.
       Na ovaj način autori će se truditi da gledaocima predstave što zanimljivije sadržaje iz života mnogih istorijskih ličnosti i da istaknu važnost određenih kulturoloških spomenika. Govoreći o sadržaju jedne od emisija, Milovanović kaže "Govorićemo, recimo, o caru Dušanu i pojedinostima iz njegovog života. Na Svetoj gori je pronađen i sačuvan njegov pehar za vino. Taj pehar prima dve litre vina, a Dušan ga je ispijao posle ručka, i to naiskap. Čovek bi rekao da je to nemoguće. Ali, nije. Car Dušan je bio visok kao Divac - 2,14 m, tako da nije nikakvo čudo. NJegovu gardu je činilo stotinak ljudi, i svi su bili otprilike te visine."
       Pored toga, ovaj serijal bi trebalo da razmotri ključne događaje, istorijske tokove i doprinose hrišćanske civilizacije opštoj svetskoj baštini, kao i doprinos Srpske pravoslavne crkve tom velikom mozaiku.
       "Pre svega nas interesuje duhovna klima u narodu", kaže Milovanović. "Zapazili smo da situacija nije tako loša; crkve i manastiri su u mnogo boljem redu nego pre deset godina. U crkvama ima sve više mladih ljudi, što je dobar znak."
       Do tih zaključaka ekipa koja se trudi da realizuje ovaj program došla je obilaženjem, za ovu priliku, bitnih odredišta. "Imamo dobar materijal iz Hilandara i sa Svete gore koji nam pokazuje sve lepote i riznice ovog područja. Takođe smo putovali i po Srbiji. Za sada smo obišli manastire šabačko - valjevske eparhije i razgovarali sa NJegovim preosveštenstvom episkopom, gospodinom Lavrentijem. Utisci nakon intervjua sa vladikom i nakon posete manastirima Pustinja i Tronoša su odlični. Pustinja nije mnogo poznata u narodu, malo je pokazivana i biće nam drago da gledaoci saznaju nešto više o njemu preko TV Palma."
       U planu su, međutim, i druga putovanja. Autori nameravaju da obiđu ostale eparhije Srpske pravoslavne crkve, ali i Atinu, Solun, kao i kultna mesta ranohrišćanske civilizacije - Palestinu, Jerusalim, Sinaj i Carigrad.
       Prema Milovanovićevim rečima televizija se do sada bavila ovakvim i sličnim pitanjima, ali manje-više neuspešno, zato što su emisije uglavnom bile namenjene već stručno obrazovanoj populaciji. Cilj ovakvog programa bi trebalo da bude edukacija što većeg broja ljudi, a pre svega je usmerena na obrazovanje srednjoškolaca.
      
       DRAGANA MATIĆ


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu