NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Budućnost je počela

Naziv: Dermatologija
Autor: Đorđije Karadaglić
IzdavaČ: Vojnoizdavački zavod i Verzalpres, Beograd, 2000.

      Radivoje Grbić
      
       Knjiga profesora Đorđija Karadaglića je kapitalno delo u kome se na jednom mestu nalazi sve naučno znanje iz oblasti dermatologije, sve ono što je poznato i što predstavlja savremena dostignuća u ovom domenu. Tu su i nova dostignuća u ovoj oblasti koja nisu bila obrađena na način kako je to ovde urađeno.
       Nije bilo lako objediniti tako veliki broj autora koji se pojavljuju u ovoj knjizi, stotinak najpoznatijih imena iz zemlje i iz sveta.
       Da bi neko bio dobar dermatolog, on mora da bude i dobar internista. I nije slučajno da je u ovoj knjizi sedam poglavlja posvećeno internoj medicini, jer su veze između dermatologije i interne medicine veoma bliske. Za mene kao lekara je pravi izazov da prvo vidim promene na koži, pa posle toga zaključim šta se u organizmu dešava. A za onoga ko o tome uči ili želi više da se obrazuje, veoma je važno da u jednoj knjizi iz koje uči vidi kako izgleda promena na koži, i to u boji. Na osnovu toga on može zaključiti o kakvoj se bolesti radi. U tom smislu, ova knjiga je izvanredan priručnik jer sadrži stotine fotografija u boji na kojima je ilustrovana svaka promena na koži. One su tako kvalitetno urađene da izgleda kao da umesto slike svaki lekar pred sobom ima pacijenta. Tu je, naravno, i obilje grafikona, tabela i ostalog bez čega se ovakva knjiga ne može zamisliti.
       Knjiga ovakvog formata bez sumnje će biti deo biblioteke svakog lekara, ne samo onih koji se bave dermatologijom već i lekara svih pedesetak specijalnosti koliko ih ima u medicini.
       Da nije ništa drugo uradio osim što je napisao ovu knjigu, profesor Đorđe Karadaglić je učinio dovoljno za nekoliko života i time je zadužio nekoliko generacija. U tom smislu ovo naučno delo je od dalekosežnog značaja i za buduće generacije studenata i lekara.


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu