NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

I policajci su ukapirali?

Novi Sad

      U toku dana, 24. septembra, stigla je vest da će nadomak novosagrađene Varadinske duge koncertom "Moja Jugoslavijo, moja Srbijo", Patriotski front Novog Sada pokušati da proslavi pobedu predsednika SRJ Slobodana Miloševića.
       U isto vreme na Trgu slobode policija je zaplenila ozvučenje sa kojeg je planirano da predstavnici Demokratske opozicije Srbije građanima Novog Sada saopštavaju rezultate glasanja s kojima raspolažu.
       Za 21 sat, za kada je bilo predviđeno okupljanje DOS-a na "Trgu istine", rečeno je da će se doneti novo ozvučenje i da se od okupljanja neće odustajati.
       Do samog početka, policija je građane, koji bi se malo duže zadržavali na Trgu, legitimisala ili terala sa platoa gradske kuće. Ko god je pokušao da sedi na klupama bio je "zamoljen" da ustane i napusti Trg.
       Na Keju žrtava racije, kod Varadinskog mosta, u 20,30 počela je manifestacija "Moja Srbijo, moja Jugoslavijo", na kojoj se okupilo nekoliko stotina pristalica levice i Slobodana Miloševića, od toga najviše policije, kako uniformisane tako i u civilu. Viđeno je i šest autobusa koji su dovezli ljude iz Bačke Palanke.
       Koncert na kojem je trebalo da nastupe, kako je najavljeno, "poznate estradne zvezde", uglavnom je prošao uz zvuke orkestra Radio-televizije Novi Sad i zvuke aplauza koji su puštani sa razglasa.
       Tokom skupa kod mosta Varadinska duga, koji je završen u 23 sata, bio je priveden dopisnik Foneta Dragan Dabić, kojem su prišla dvojica policajaca u civilu i pitala ga šta on to beleži i za koga.
       Dabiću su policajci oduzeli novinarski blok i pročitali celu njegovu beležnicu. Takođe mu je oduzeta novinarska kartica, nakon čega su mu policajci rekli da "pazi kako izveštava i da se gubi".
       Za vreme koncerta sa Petrovaradinske tvrđave, na drugoj strani Dunava, 45 minuta se čula pesma "Spasi Srbiju i ubi' se, Slobodane", puštana preko razglasa koji je bio, kako upućeni kažu, dobro sakriven u žbunju.
       U Dunavskom parku bio je postavljen i jedan od zvučnika sa istom muzičkom temom. Tri policajca obigravala su trafiku, na ulazu u ovaj park, i tražila ga oko dvadesetak minuta.
       Jedan od njih, krupniji, pokušao je i da podigne trafiku, dok se nekoliko okupljenih, sa pristojne razdaljine, rugalo licima na službenoj dužnosti. Ubrzo su odustali.
       Na Trgu slobode, kod spomenika Svetozaru Miletiću, bilo je više od 25 000 okupljenih građana, koji su, dok su predstavnici DOS-a čitali pozitivne rezultate u korist predsedničkog kandidata Vojislava Koštunice, pevali "Spasi Srbiju iz ludnice, Koštunice" a na pomen kandidata levice Slobodana Miloševića skandirali "Gotov je, gotov je!".
       Sa razglasa, koji je ranije "priveden", sa balkona Gradske kuće gde je postavljen, saopštavali su se pobednički rezultati i orili Partibrejkersi: "Biti isti, biti slobodan, biti samo svoj..."
       Novosađanima se te večeri obratio predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak i pozdravio okupljene sa "Dole Milošević!" a novosadske policajce, koji se više nisu mogli videti na Trgu sa: "Svaka čast momci".
       Prema rečima jednog od lidera DOS-a Miodraga Isakova "policija je najpre naprasno zabranila prijavljeni skup i isto tako iznenada odustala od zabrane".
       Novosadski policajci, koji su u prvo vreme stajali na prilazima Trgu, kasnije su se mogli videti kako sede u gradskoj kafani "Bistro", za stolom pored "otporaša", koji su nesmetano nosili svoje majice sa pesnicama.
       Aktivisti Otpora, pričajući između sebe, nisu verovali pristiglim rezultatima, a jedan od njih je izjavio da "ne može da veruje da će postati čovek bez cilja".
       Novinare nevladinih glasila mnogi su te večeri, počeli da nazivaju "režimskim novinarima".
       Na Trgu slobode nije bilo nikakvih stranačkih obeležja.
      
       ALEKSANDAR RELJIĆ
       (Beta)
      


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu