NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Gužva u Ulici pobede

Građani su čekali do dva posle ponoći da vide hoće li biti potrebno da se "brani pobeda". Onda su se razišli. Jutarnji bilans: DOS - 84 odbornika, od 95

      Već i "lukavstvo" kojeg su se socijalisti dosetili pokazivalo je da su njihova kola opasno zaribala: dok je DOS pozvao građane na glavni gradski trg, socijalisti su, u oprobanom kontramitingaškom stilu, u organizaciji RTS-a organizovali "kulturno-umetnički program" na niškom Trgu svetog Save, lepom, ali udaljenom od centra grada. Na ovoj fešti skupilo se dvestotinak, erteesovski rečeno, slučajnih prolaznika i radoznalaca, među kojima i dece svih uzrasta koja su pod budnim okom roditelja izašla u večernju šetnju. I bilo je opozicionara (videlo se to po bedževima), koji su došli da likuju nad rezultatima propale kulturno-umetničke politike rivala.
       Prilikom prijavljivanja ovih skupova, u niškoj policiji je upriličen teatar. Šef niške policije, priča Goran Ćirić, predsednik DS-a u Nišu, strogo je upozoravao predstavnika RTS-a da se neće tolerisati nikakvi incidenti, sve to pred predstavnicima opozicije koji su se potrefili baš u to vreme da prijave svoj skup. "Traženo je da se obavežemo da nećemo saopštavati nezvanične rezultate izbora. Tražili smo napismeno i pošto nismo dobili smatrali smo da je skup odobren", kaže Ćirić.
       I tako, dok su umetnici hrlili vedro iz melodije u melodiju, sećajući se da su više publike imali na kakvoj valjanoj srpskoj svadbi, na glavnom Trgu trajala je žurka sa nekoliko hiljada ljudi. Konferansije je saopštavao rezultate onako kako su stizali, bez friziranja. U publici oduševljenje, ali Slobodan Adžić, predsednik niškog DSS-a, iskazivao je oprezan optimizam: "vlast neće dati pobedu tek tako".
       Građani, okupljeni na samom Trgu, i iz prikrajka, u kafićima u obližnjoj Ulici pobede, čekali su do dva posle ponoći da vide hoće li biti potrebno da se "brani pobeda". Onda su se razišli, bina je demontirana. Kraj. Jutarnji bilans: Skupština grada Niša - Demokratska opozicija Srbije 84 odbornika, od 95. Koštunica dobio još više nego opozicija na lokalnim izborima.
       U SPS-u ne primaju goste. Kažu, informacije tek ujutru od jedanaest (neće ih biti ni ujutru, rutinska procedura kada gube). U predvorju, neraspakovani propagandni materijali. Reporter NIN-a je u paketima na brzinu prebrojao preko deset hiljada skupih kolornih letaka koji nisu stigli do svojih potrošača.
       Štab DOS-a u prostorijama Demokratske stranke je slavljeničko mesto. Prvi članovi odbora koji pristižu nose zapisnike kao najveću dragocenost. Rezultati su odlični, naročito za Koštunicu, pa čak na biračkim mestima gde glasaju izbeglice sa Kosova Miloševićeva prednost nije velika. "Čestitam, odborniče." "Hvala ti, odborniče." U Nišu, što gradu što dvema opštinama, DOS ima 182 odbornika.
       "Gotovo je", kažu. "Niiije gotovo", odgovara Zoran Živković, šef DS-a i gradonačelnik. Upravo stižu vesti o izbacivanju članova Izborne komisije. Ali to je u Beogradu, ne u Nišu. Niko se previše ne sekira. Ako su hteli da pokradu, mišljenje je, taj čas je prošao.
       Među slavljenicima je i Zvonimir Budić, da čestita, funkcioner SPO-a. Dobar rezultat opozicije mu popravlja neraspoloženje zbog neuspeha njegove partije, pa i njega lično. Na zadirkivanja, sada već neumesna, ne obazire se.
       Najzad, pred jutro, vreme je da se da i malo oduška. Svi idu da vide Ivana Markovića kako saopštava izborne rezultate: "Predsednički kandidat SPS-JUL-Slobodan Milošević 56 procenata." U izbornom štabu DOS-a su prasnuli u smeh.
      
       SRBOLJUB BOGDANOVIĆ


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu