NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Reč nedelje<br>Jovan Ćirilov
Zvečka

      Ono što su 1996. bile zviždaljka i šerpenje, simboli protesta, danas je zvečka. Ko je drugi mogao da izmisli tako nešto duhovito, nego mladi iz "Otpora"!
       "Puk'o je k'o zvečka!" je varijacija na izraz "Rasturiti nekog ili nešto kao dete zvečku". Otuda već na prvom mitingu u ruci odraslih zvečka odojčadi.
       Niko nije lepše opisao ulogu te drevne igračke nego mudri i sveobuhvatni Aristotel u IV veku pre Hrista. U svemu je nalazio neki dublji i mogućni smisao. Pišući o vaspitanju u Osmom poglavlju svoga spisa "Politika", on tumači dublji značaj zvečke za ljudski rod:
       "Kako deca uvek moraju nešto da rade, zvečka koju ljudi daju deci, omogućuje im da se zabave i odvrate ih da razbijaju stvari. Bio je to kapitalni pronalazak... Zaključićemo da deca treba da se pomoću zvečke uče muzici, i tako naviknu da ne budu puki svedoci, nego i izvođači."
       Kao da je Aristotel naslutio da će jednog dana na njegovom Balkanu i odrasli sa zvečkom u ruci imati na umu nauk da treba biti ne samo posmatrač, već i učesnik.
       Za zvečku je znao i praistorijski čovek, a zveckaće njome ljudski rod prve godine života, verovatno, do kraja svog postojanja.
       Kod nas je reč zvečka, preko glagola zvečati, u neposrednom srodstvu sa velikom porodicom reči, među kojima je najzvučnija - zvuk: zveknuti, zveckati, zvockati, zvučati, zvučan, zvoniti, zvono, zveket, zvekan, zvečarka, te i najmodernija među njima - zvučnik. U osnovi svih tih reči je sveslovensko zvonk, daleki odjek indoevropskog korena gnjonk.
       Englezi zvečku zovu - rattle, Francuzi - hochet, Nemci - Klapper, Španci - sonajero, a Rusi - pogremuška.
       Gnevni Tomas Pejn, učesnik Američke i Francuske revolucije, koji se samo čudom spasao giljotine, uzviknuo je trezveno u svom delu Američka kriza (1780) "Ako je Engleska izgubila Ameriku, da li plakati, kao dete za zvečkom, i biti smešan pred licem sveta". Naravno, odgovor je Ne. Nikako ne plakati za zvečkom!


Copyright © 2000 NIN - redakcija@nin.co.yu