NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Rušenje Bastilje

Informativni sistem RTS-a i lokalnih televizija pod upravom CPC-a u prvoj nedelji posle izbora počeo je da se ruši kao kula od karata

      Postoji mišljenje da je upravo neverovatna količina laži i podlih smicalica o političkim oponentima koje su prštale iz RTS-ovih informativnih emisija u vreme predizborne kampanje uticala na mnoge neopredeljene birače širom Srbije da izađu i glasaju protiv koalicije SPS-JUL. Sa nešto smanjenim intenzitetom, RTS-ove emisije nastavile su u istom tonu i posle izbora, ali je talas nezadovoljstva zbog nepriznavanja izborne pobede Vojislava Koštunice širom Srbije ubrzo zahvatio i zaposlene u državnim medijima.
       Tokom vikenda osam radio-stanica u Srbiji - Radio Obrenovac, Radio Smederevo, Radio Novi Bečej, Radio Zaječar, Radio Lazarevac, Radio Mladenovac i Radio Sremčica - koji su do izbora bili pod kontrolom SPS/JUL-a, prekinuli su reemitovanje programa RTS-a i saopštili pres centru DOS-a da će ubuduće objektivno informisati građane o svim dešavanjima i da podržavaju građane koji su stupili u akciju opšte građanske neposlušnosti braneći volju izraženu na izborima.
       Šest radnika RTV Novi Sad (posluje u sistemu RTS-a), koji su prošle nedelje stupili u štrajk tražeći smenu kompletnog rukovodstva RTS-a, u subotu su dobili otkaz koji je potpisao generalni direktor RTS-a Dragoljub Milanović. Tatjana Vojtehovski-Stevanov, predsednik štrajkačkog odbora, rekla je da je zahtev da se na programu RTVNS objavljuju sve vesti o izbornim rezultatima u subotu potpisalo oko 200 zaposlenih, uključujući i članove Informativne redakcije. Štrajkački odbor je u nedelju pozvao sve zaposlene u RTS-u da otkažu poslušnost rukovodstvu ove kuće: "Pozivamo sve radnike RTS-a širom Srbije, od spremačice, kafe kuvarice, novinara, montažera, reditelja, tonaca, snimatelja, urednika, spikera da otkažu poslušnost i suprotstave se uređivačkoj politici RTS-a", rekla je Tatjana Vojtehovski-Stevanov.
       Apel je, međutim, ostao zaglušen vestima koje su stizale iz gotovo svih gradova Srbije o promeni programa lokalnih TV i radio stanica, koje su do juče bile pod rukovodstvom poražene koalicije SPS/JUL. U Kruševcu, Zaječaru, Aranđelovcu, Gornjem Milanovcu, Lazarevcu, Smederevu, Valjevu, Užicu, Knjaževcu redakcije su zapretile kolektivnim otkazima ako se umesto reemitovanja RTS-a odmah ne počne s objektivnim izveštavanjem o protestima u njihovim sredinama.
       "Od nedelje je koncept naše televizije promenjen - saopštili smo da je u Kruševcu pobedio DOS", kaže za NIN Dragiša Radosavljević, odgovorni urednik RTV Kruševac. "VD direktor Hari Ristović još je u kući, ali se više ne meša u uređivačku politiku, već čeka šta će se dogoditi."
       Radosavljević objašnjava zašto je promenjen program televizije koja je do juče reemitovala RTS: "Svi u ovoj kući i pre izbora bili su mišljenja da ovo nisu bili izbori za vlast već za život. Svi smo bili za promene, ali nismo smeli da kažemo jer je položaj novinara u javnim preduzećima očajan - stravična cenzura, proglašavanje za neprijatelje, loše plate..."
       Urednik programa Radio Zaječara Slađana Potić rekla je NIN-u da posle izbora tri dana nisu videli svog direktora pa su se urednici dogovorili da promene program i počnu da emituju izveštaje sa mitinga. Na to se oglasio direktor rekavši uredništvu da ne objavljuje takve izveštaje, a kad su mu ponuđene kolektivne ostavke, povukao se i program je nastavljen. "Pre izbora ništa se nije moglo čuti sem SPS-a na lokalnim TV i radio- stanicama. Narod im je vratio tako što je glasao protiv njih", kaže Potićeva.
       Izjašnjavanje je nastavljeno narednih dana. U dopisništvu RTS-a u Užicu i Valjevu zaposleni su podneli zahteve "za hitnu izmenu uređivačke politike RTS-a". Dok se to ne desi, obavestili su javnost, neće izveštavati za programe RTS-a. U obrazloženju radnika RTS-a iz studija u Valjevu stoji da je njihov zahtev "nužna potreba zarad istinitog i objektivnog informisanja" i da "RTS ne pruža pravu sliku onoga što se u našoj zemlji dešava, stavljajući narodni bunt na marginu zbivanja". "Smatramo da RTS mora imati više osećaja za realnost a naročito više sluha za narodnu volju", stoji u zahtevu koje je potpisalo dvadeset i osam zaposlenih u ovom studiju.
       Mnogi gradovi Srbije tako su ostali uskraćeni poslednjeg govora odlazećeg predsednika u kojem je, između ostalog, objasnio zavedenim građanima da će bez njegovog brižnog starateljstva najpre biti izloženi "torturi nad mišljenjem". Ti građani, međutim, pod torturom smatraju uređivačku politiku RTS-a.
      
       ANA OTAŠEVIĆ


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu