NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Mapom do Marsa

Meteorološka slika Zemlje, mape Marsa, izgubljenih civilizacija, drevnih gradova i tajnih ostrva s blagom tek su deo kartografske ponude Interneta

      Mapu predela na Marsu, koji nosi ime naučnika Milutina Milankovića, možete sami napraviti. Na raspolaganju su vam snimci Crvene planete sa Vikinga. Veličinu, oblik, boje i stepen uveličanja birate sami. Taj zanimljivi izlet na Mars omogućen je preko lokacije na adresi http://www.pdsimage.wi.usgs.gov/PDS/publie/mapmaker/mapmkr.htm.
       Auto-pilot sa stranice http://www.freetrip.com pomoći će vam da izaberete putovanje iz snova. Ponuđen formular vas pita odakle ste, gde želite da putujete, šta da vidite i slično. Kada potvrdite izbor, pred vama će se pojaviti šarolika mapa sa predloženim oblastima, krajevima, gradovima, putevima pa i hotelima koji će vam prijati.
       Vize umnogome ograničavaju kretanje naših ljudi po svetu. Za one koji veruju u promene, a znaju adrese svojih prijatelja, Internet omogućava da precizno saznaju kako da stignu do njih. Moćni Yahoo pruža uslugu pronalaženja tražene lokacije u Americi i Kanadi. Lociranje i pregledanje mapa gradova i mesta za koja ne znate gde se nalaze, a imate adresu, obavićete na http://www.go.com/maps. Samo treba upisati ulicu, broj, grad i državu.
       O kartografiji atmosfere obaveštavaju sateliti. Atmosferske promene često izgledaju kao prava umetnička dela. Neposredno sa geostacionarnog satelita, mape atmosfere iznad delova Zemljine kugle stižu na stranicu http://www.goes.noaa.gov. Tu ćete naći realne mape nivoa vlažnosti, napredujućih nepogoda, posebne snimke obala mora i drugo.
       Na Internetu postoji i mogućnost naručivanja poznatih kartografskih izdanja. Postoje i interaktivni programi koji pružaju opcije virtuelnog prikaza čak i pojedinačnih zgrada. Naručivanje kompakt obavlja se preko adrese http://www.klynas.com/free.html. Potencijalnim kupcima dozvoljena je instalacija demonstracione verzije, uz koju se možemo prošetati NJujorkom, Čikagom i Santa Barbarom. S obzirom na to da je Čikago najveći srpski grad, mnogima će ova demo verzija biti dovoljan vodič. Prodajno mesto programa za pravljenje mapa nalazi se i na adresi http://www.delorme.com.
      
       Mistika mapa ogleda se i kroz ljudsku težnju za pronalaženjem zakopanog blaga. Tako su nastale raznovrsne organizacije za rekreativnu potragu za zlatom. LJubitelji prirode i avanture gotovo da su poludeli za traganjem, tvrde organizatori na stranici http://www.goldmaps.com. Pomoću mapa izloženih na ovoj stranici možete detaljno planirati putovanja i uštedeti novac. Zakopano zlato se obično nalazi u šumama gde je dozvoljeno kopanje. Otkupna cena iskopanog blaga kreće se između 2000 i 4000 dolara.
       Zlatna groznica odvešće nas i do drevnih Maja. Mape hramova i starih gradova odaće nam fantastično poznavanje akustike ove južnoameričke civilizacije. Stare više od 2000 godina, ruševine Tikala (http://www.destination360.com/tikal/guide_in.htm) prikazane su na animiranoj mapi koja se startuje programom LJuickTime 3.
       Kartografski pregled prirodnih lepota naše planete sakupljen je kroz mape nacionalnih parkova. Kolekcija predstavljena na stranici http://memory.loc.gov/ammem/gmdhtml/nphtml, u kojoj se nalazi više od dve stotine nacionalnih parkova, datira još iz 17. veka.
      
       Interaktivne mape sveta nalaze se u ogromnom broju na Internetu. Mrežni atlas, lociran na sajtu http://www.maps.com/explore/atlas, omogućava da se klikom na željenu tačku na karti sveta pristupi bližoj odrednici. Na raspolaganju su političke i fizičke mape. Postoje i mape naše zemlje (na kojima je, primera radi, Zrenjanin nazvan starim imenom Petrovgrad). Raznim političkim mapama pristupa se sa stranica velikih medijskih kuća kao što je http://www.cnn.com. Uz svaki politički događaj, linkovane su odgovarajuće, aktuelne i istorijske mape.
       Dobar izbor je još i istorijski atlas na adresi http://users.erols.com/mwhite28/20centry.htm. Takođe interaktivan, ovaj sajt nudi pristup kompletnim istorijskim i geografskim detaljima izabranog predela. Atlas prati razvoj populacije, državnih uređenja, religija, ratova i životnih uslova. Linkovi su razvrstani i po vremenskim intervalima.
       Kao poslasticu za kraj savetujemo posetu stranicama koje sadrže antikvitetne mape: http://web.reed.edu/resources/library/maps i http://www.rls.ox.ac.uk/nw/mcase1_9.htm (sajt Oksfordskog univerziteta).
      
       SNEŽANA PROTIĆ


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu