NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Planine i planinarenje

"Da nije planina, svi bismo završili kao jahači na talasima" - promotivni džingl jedne planinarske škole u Teksasu

      Rekreativna aktivnost, strast, timski i individualni sport, način života, ultimativni oblik zabave u prirodi... Mnogo sličnih epiteta možete staviti ispred pojma planinarenje. Iako mnogi more smatraju za izvor života, planinski vrhovi ga podižu na nemerljivo viši nivo - neegzaktna ali istinita činjenica jeste da su ljudi rođeni, nastanjeni ili na neki drugi način vezani za planine, fizički i mentalno mnogo superiorniji od svoje sabraće iz doline. Može im se oprostiti i malo čudniji naglasak.
       Planinarenje (podrazumeva se i alpinizam) jeste jedan od retkih sportova o kojem dosta možete saznati čačkanjem po Internetu. Bilo da se radi o statistici, upoznavanju sa konfiguracijom planine, studiranjem mapa, ili prostom uživanju u visinskim fotografijama, količina upotrebljivih podataka znatno prevazilazi neobaveznu formu. Uostalom, svi pravi majstori dotičnog sporta ističu da je detaljno planiranje uspona podjednako važno kao i kondicioni trening: svaki osvojeni vrh, pored izdržljivih nogu, traži i lagano "bildovanje" sivih ćelija.
       Zgodan početak planinarskog surfovanja je "vrh Amerike" (http://www.americasroof.com). Tematski omnibus za široki spektar visinskih pitanja poseduje i prilično detaljnu bazu podataka o svim značajnijim vrhovima na pet kontinenata (http://www.americasroof.com/world.shtml), sa posebnim osvrtom na domaći biser, divni i izazovni Mek Kinli (http://www.americasroof.com/ak-entrance.shtml) - najvišu tačku na američkom kontinentu.
       U nedostatku domaćih stranica o toj temi, mnogo toga o osnovama planinarstva možete naučiti sa istoimenog hrvatskog sajta (http://pubhttp://www.srce.hr/hps/osnpl/osnpl.html). Ovo veoma zgodno štivo za početnike možete poručiti i u pisanoj formi. Ako se posle ovoga iole zainteresujete za osvajanje vrhova, bacite pogled na http://members.nbci.com/pdpobeda, prezentaciju planinarskog društva "Pobeda" iz Beograda, bogatu i veoma lepu kolekciju podataka, slika i saveta za planinare. Pored obilja korisnog sadržaja, možete probati da se u to društvo učlanite on-line.
       Od opštih sajtova za sva moguća planinarska pitanja vredi izdvojiti http://www.mountainzone.com i http://www.mountainweb.com. Pored "servisnih" informacija o savetima za penjanje, preporučenoj opremi i intervjua sa poznatim planinarima i alpinistima, ove stranice nude i detaljan pregled najznačajnijih ekspedicija u tekućoj i proteklim godinama i poluromansiranim dnevnicima entuzijasta koji su osvojili neki vrh dostojan poštovanja. Detaljan istorijat planinarskog sporta možete naći na http://classic.mountainzone.com, a podatke vezane za najopasniji vid alpinizma, penjanje po ledu, na http://www.mountainweb.com/geartests/iceclimbingtest.htm. Od zanimljive statistike vredi izdvojiti spisak najviših svetskih vrhova, uz imena članova ekspedicije koji su imali čast da se prvi popnu na njih (http://mountainweb.com/mountaineering/worldmtns.htm).
       Sve što bi vas ikada moglo zanimati o najvišoj tački naše planete možete pronaći na http://www.everestnews.com. Ovaj sajt je organizovan kao baza najvažnijih podataka za sve koji žele da se odvaže na avanturu po Himalajima, sa detaljnim pregledima najvažnijih detalja svih minulih ekspedicija (uključujući i ljudske žrtve, savete za ponašanje prema šerpasima i nepalskim vlastima i slično). Naravno, tu je i biografija ser Edmunda Hilarija, prvog čoveka koji se ispeo na krov sveta, kao i link ka 3D VRML modelu same planine (http://classic.mountainzone.com/everest/99/north/virtual.html).
      
       Obožavaoci Kilimanxara, najvišeg vrha u Africi, nikako ne bi smeli da propuste fenomenalnu virtuelnu turu dostupnu na http://www.altrec.com/features/crownofafrica. Pored toga što se radi o jednoj od najlepših virtuelno-prezentacionih celina koju smo ikada videli, bogata je i veoma korisnim podacima za eventualni uspon na Kilimanxaro. Mana joj je prilično dugo učitavanje, što će korisnicima sa običnim modemima sasvim ozbiljno iskušati strpljenje. Dok smo još uvek u Africi, ne bi bilo zgoreg svratiti na http://www.kilimawaro.org.uk/sightsavers/frame.html i http://www.calle.com/~carl/kilisaver/slide1medium20.html (simpatičan tematski screen saver).
       Od prezentacija planinskih masiva u Evropi vredi izdvojiti "Vodič za norveške planine" (http://www.ifi.uib.no/student/hf/erlend/norwmoun.htm), kao i unikatan pogled na Monblan i Alpe (http://icehome.in.pi.cnr.it/icehome.htm). Čisto turistički, ali ništa manje zanimljiv regionalni sajt naći ćete na http://www.swissmountains.ch.
       Za sve koji misle da se upuste u ozbiljnije avanture po vrletima, nezaobilazne stanice su sajtovi proizvođača planinarske opreme. Na adresama http://www.altrec.com/shop i http://www.mtntools.com ćete, pored naslage obaveznog advertajzinga, naučićete i mnogo toga korisnog o bezbednom penjanju (i povratku kući sa svim prstima na nogama).
       Konačno, sledeća grupa Internet stranica namenjena je svakom ko u sportu pre svega ceni sopstvenu bezbednost. "Mountain Medicine and Traumatology Department of Chamonix Hospital (DMTM)" na adresi http://perso.wanadoo.fr/dmtmcham/dmtm_uk.htm sadrži sve bitne savete za prevenciju nesreća i visinskih anomalija koje mogu da snađu profesionalnog alpinistu i alpinistu amatera. Isto to, samo u nešto drugačijoj formi možete naći na http://daedalus74.mc.duke.edu/ismm (International Society For Mountain Medicine). Poslednje rešenje je, recimo, http://www.nepalonline.net/hra - prezentacija spasilačkih službi koje dejstvuju na području Himalaja.
       On-line magazina posvećenih planinarenju ima dosta, a mi za ovu priliku izdvajamo nekoliko "obaveznih": http://www.thebmc.org, http://www.webclimbing.com, http://www.climbing.com, http://www.mountaineers.net, http://thex.it/top/welcome.html i http://www.ozemail.com.au/~climb.
       Dve zanimljivosti za kraj: http://www.mtmadness.com (sajt planinarske škole u Teksasu, s početka teksta), http://www.gorp.com/pondaray/8kphotog.htm (slike svih vrhova većih od 8000 m).
       Za završno "parenje" očiju može da posluži sjajna foto- galerija, dostupna na http://www.peakware.com/encyclopedia/photos.htm. Najlepše slike svih bitnih masiva naše planete jesu kraj ove virtuelne i, ko zna, mogući početak prave ture po planinskim vrhovima širom sveta. Uživajte.
      
       MIODRAG KUZMANOVIĆ


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu