NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Video-testament

Posthumna ispovest okultnog finansijera degolističkog RPR izazvala politički zemljotres u Francuskoj. Steže se sudski obruč oko Širaka

      Nekada i mrtva usta progovore. Štaviše, njihov glas može da bude gromoglasan i da izazove pravi politički zemljotres, kao što će to, u Francuskoj, pokazati "afera Meri", koja je uzdrmala i degolističkog šefa države Širaka i njegovog socijalističkog prvog ministra Žospena, i desnicu i levicu. Afera je nazvana po imenu bivšeg sakupljača ilegalnih Širakovih fondova.
       Sakupljača za republiku (RPR) Žan-Kloda Merija, preminulog od raka u junu prošle godine. Meri, naravno, nije progovorio iz groba: reč je o video-snimku njegove ispovesti, registrovanom još 1996. godine, a obelodanjenom tek ovih dana.
       U svom video-svedočenju, koje neodoljivo podseća na testament, Meri se ispovedio o svojevremenom nezakonitom finansiranju krupnih političkih partija, i sa desnice i sa levice, ali je jedan "detalj" imao dejstvo bombe uperene protiv sadašnjeg stanara Jelisejske palate, Žaka Širaka.
       Meri je, naime, poverio kako je 1986. godine lično uručio, u palati "Matinjon", pet miliona franaka u kešu Mišelu Rusenu, šefu kabineta Žaka Širaka, tadašnjeg gradonačelnika Pariza i premijera.
       Da je njihov predsednik prisustvovao predaji kofera punih sumnjivog novca namenjenog partiji koju je osnovao pre blizu četvrt veka kao nastavljač degolizma, Francuzi su saznali sa stranica dnevnika "Mond", koji je objavio gotovo integralan sadržaj famozne kasete. NJen autor, TV producent i novinar Arno Amelen prethodno je, nedeljama, bezuspešno nudio Merijevu posthumnu ispovest raznim televizijskim kanalima koji, ispostaviće se, nisu imali petlje da u svoje programe uvrste eksplozivan dokument.
      
       Neverovatne stvari
       Objavljivanje Merijevog svedočenja konsterniralo je Širaka. Istog dana kada je "Mond" lansirao priču, predsednik se, smrknut, našao pred kamerama televizije da bi sunarodnicima poručio da je posredi "manipulacija" i "abrakadabra priča". Čitajući kratak, brižljivo pripremljen odgovor na pitanje (bio je to širi televizijski intervju) napravio je, međutim, ubitačan lapsus i uživo rekao da se "raspravlja o neverovatnim stvarima koje su se dogodile pre 15 godina". Užasnuti priznanjem koje je šef države izgovorio umesto demantija, njegovi saradnici su se odmah potrudili da na Internet sajtu Jelisejske palate osvane originalno zapisan kondicional koji je Širak prevideo: "Raspravlja se o neverovatnim stvarima koje su mogle da se dogode pre 15 godina."
       Otkud je došla "bomba" tempirana protiv Širaka i zašto je baš u ovom trenutku upotrebljena? Predsednica RPR Mišel-Alio Mari pohitala je u pomoć ocu partije tvrdnjom da je operacija potekla iz okruženja Lionela Žospena u nameri da se amortizuje njegov dosad nezabeležen pad popularnosti u anketama javnog mnjenja od oko 20 odsto. Čula su se i mišljenja da se radi o osveti sadašnjeg gradonačelnika Pariza, Žana Tiberija, koga su i desnica i njegov prethodnik u Gradskoj kući, Širak, pustili niz vodu.
       Još sve spekulacije nisu bile iscrpene, kad je u aferu, na velika vrata, kročio doskorašnji Žospenov blizak saradnik, jedan od stubova vlade koju je sastavio posle pobede levice na parlamentarnim izborima 1997. godine: bivši ministar privrede i finansija Dominik Stros-Kan. U fabuloznom preokretu skandala, priznao je da je posedovao original "kasete Meri", ali da mu njen sadržaj nije bio poznat i da se ne seća gde ju je zaturio.
       Umešanost Stros-Kana pomerila je epicentar političkog zemljotresa ka levici, sve do premijera Žospena. U predahu koji mu je doneo preokret, Širak je uzvratio udarac i zatražio od šefa vlade istragu o ulozi svog bivšeg ministra. Sada je Žospen bio konsterniran. "Suprotno onome što traži šef države", poručio je suvo u jednom saopštenju, "samo pravosuđe može da vodi javnu istragu i stoga ćemo mu staviti na raspolaganje sve elemente dosijea."
      
       Politička smrt
       Uspostavivši distancu u odnosu na Stros-Kana, još je na adresu Jelisejske palate uputio: "Ne treba nas zastrašivati, ili optuživati za greške koje nismo počinili, ali ni prikrivati ozbiljnost dosijea koji pravosuđe istražuje." Inače mučna i varničava, koabitacija se "aferom u aferi" pretvorila u pravi ratni teren dva suprotstavljena tabora.
       Za aktere košmarna, državna afera koja je započela video-skandalom u mnogo čemu liči na scenario političkog trilera. To će naročito pokazati zaplet o ulasku u priču Stros-Kana, harizmatičnog političara, pravnika po obrazovanju, kome je, uprkos tome što je - zbog sudske istrage povodom druge afere - bio prinuđen krajem 1999. godine da podnese ostavku na ministarski položaj u Žospenovoj vladi, predviđana blistava karijera.
       Umesto da se "opere" od ranijih sumnjičenja (Žospen je čak u trenutku ostavke ministra javno poručio da očekuje da će se ovaj vratiti u njegov tim), Stros-Kan je nenadano doživeo političku smrt. Ispostaviće se, naime, da je Merijev "video-testament" dobio u vreme kad je važio za najozbiljnijeg kandidata levice za mesto gradonačelnika Pariza. Da li je eksplozivnu kasetu, koja ga je sada pogodila kao bumerang, nameravao da iskoristi u rušenju carstva RPR u gradu Parizu? Uz to - utvrdiće istraga - original dokumenta je dobio dok je još bio u vladi i dok je Meri bio živ, što će učiniti da bude sudski osumnjičen za ometanje rada pravosuđa utajom dokumenta i zloupotrebom položaja.
       Feljton ne bi bio toliko zabavan da se u jednoj od epizoda nije pojavio i slavni modni kreator Karl Lagerfeld: prestravljen da bi mogao da završi iza rešetaka, advokat Alen Belo, specijalizovan za poreze, priznaće policiji da je "kasetu Meri" lično dao Stros-Kanu u zamenu za razrešenje fiskalnog problema Lagerfelda. Pariska štampa tvrdi da je ministar za dragocen poklon učinio da se kreatoru otpiše 200 miliona franaka poreskog duga.
       Sve te peripetije nisu, međutim, odvratile istragu o tajnom finansiranju RPR u vreme dok je Širak bio gradonačelnik Pariza (od 1977. do 1995) i predsednik neodegolističkog pokreta. Ona ide svojim tokom stežući sve više obruč oko stanara Jelisejske palate, koji je i pre "afere Meri" bio doveden u pitanje otkrivanjem optužujućih dokaza o umešanosti u afere u "Zemlji Širakiji", uključujući fiktivna zapošljavanja kadrovika RPR u Gradskoj kući osamdesetih godina. Dok je u Jelisejskoj palati, predsednik je zaštićen imunitetom. Šta će biti posle?
       Najnovija korupcionaško-politička afera destabilizovala je i Širaka i Žospena, uništila Stros-Kana... Niko od njenih aktera nije pošteđen, pa ni Meri. Pokojnik, napisaće nedeljnik "Nuvel opservater", nije cvećka. Nije se u pokajanju ispovedio, već je "snimio kasetu da bi ucenjivao rukovodstvo RPR". Ako je verovati listu, cena Merijeve predgrobne tišine iznosila je sedam miliona franaka.
      
       MIRA POPOVIĆ


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu