NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Ko će zaustaviti Gedu

I ako pokuša da se održi na vlasti, Slobodan Milošević imaće velikih problema da sačuva ekonomske poluge vlasti - poreski sistem i redovno snabdevanje hranom

      Da li ste i vi vlasnik deset kilograma hleba u zamrzivaču i teskobe u stomaku? To je ekonomska cena političke nespremnosti jedne vlasti da prihvati rezultate izbora.
       Ako građani do nedelje počiste rafove samoposluga, biće to racionalan i ekonomski ispravan odgovor u situaciji u kojoj se može očekivati da republička vlada izgubi moć nad snabdevačima, a nemačka marka nastavi da raste. Sve dok stvari tako stoje, isplativo je promeniti 100 nemačkih maraka i kupiti karton mleka, konzerve ili cipele na odloženo plaćanje.
       Takvo ponašanje će verovatno izazvati dalje poremećaje u snabdevanju jer će prodavci ili zatvarati radnje (kao što već sada čine) ili će smanjiti isporuke robe da bi predupredili ono što im se dešavalo 1993.godine kada su za realna dobra dobijali bezvredne dinare.
       Prethodna hiperinflacija imala je pozitivan efekat po socijaliste kojima su građani na izborima te godine većinski poklonili poverenje. Ali tada je vlast mogla da demonstrira ekonomsku moć jer je imala snage da naredi društvenim prodavnicama da rade, a u sindikatima i penzionerskim udruženjima imala je efikasnu polugu raspodele hrane i higijenskih sredstava.
       "Danas se lokalna mreža socijalista raspada i direktori članovi SPS-a radije razmišljaju kako da u svom preduzeću u budućnosti opstanu makar kao referenti, nego da pokažu partijsku lojalnost. U situaciji kada u jednom Čačku ili Užicu Demokratska opozicija Srbije (DOS) ima značajnu većinu, oni i nemaju drugog izbora", kaže jedan sagovornik NIN-a.
       Ironično, stabilne rezerve u šećeru i ulju koje građanima danas omogućuju da bez (suviše) dramatičnih potresa prežive naredne dane, obezbedili su upravo socijalisti u danima pre i posle izbora.
      
       Ekonomska metla
       Sve dok se na ovaj ili onaj način ne izvrši stvarna primopredaja vlasti, građani će biti žrtve interregnuma u kojem je moguće sve pa čak i da ekonomski potresi pometu političku scenu pre nego što se pronađe neko demokratsko i racionalno rešenje.
       Seme ovakvog raspleta posejano je u mesecima pred izbore kada je došlo do velike ekspanzije novčane mase, o čijoj veličini ekonomisti mogu samo da nagađaju. Po poslednjim zvaničnim podacima Narodne banke Jugoslavije (NBJ) izdatim sredinom septembra, novčana masa bila je oko 19 milijardi dinara, ali je u međuvremenu porasla na 22 do 24 milijarde. Deo se pred izbore našao u novčanicima građana,a deo je preko bankarskih računa ispušten direktno na ulicu. Samo tokom poslednjeg vikenda marka je porasla sa 34 na 40 dinara. I to je deo ekonomskog odgovora na situaciju u kojoj se smena predsednika države tretira kao elementarna nepogoda.
       I preduzeća i banke su i pre nego što je DOS proglasio generalni štrajk, u potpunosti prestali da rade i koncentrisali se na samo jednu stvar-da zaštite sopstveni kapital. Sam generalni štrajk koji je predsednik Jugoslavije Slobodan Milošević u ponedeljak okarakterisao kao "proizvođenje haosa", sa ekonomske tačke gledišta gotovo da neće doneti štetu jer su preduzeća ionako radila sa minimalnim kapacitetima. Za neka preduzeća će zaustavljanje biti ekonomski racionalniji izbor od bilo kakvog rada, smatraju ekonomisti. Silazna putanja u industriji počela je sredinom 1998.godine kad od DOS-a nije bilo ni traga i nije se zaustavila ni u mesecima koji su prethodili izborima.
       Vlast koja danas pokušava da ubedi stanovništvo da će opozicija, ako dođe na vlast, rasprodati zemlju, učinila je u avgustu ozbiljne (ali bezuspešne) napore da u kešu proda paket od 70 odsto vlasništva u dve najveće srpske cementare.
       Da li će kao u pesmici Đorđa Balaševića "Geda zemlju da proćerda" ili će i domaća "meksička serija" imati kraj?
       Predviđanje ekonomske budućnosti može da se podeli na period "do nedelje" i "posle nedelje". Dobri poznavaoci socijalista smatraju da oni pred drugi krug predsedničkih izbora koji su proglasili, neće menjati ništa u svojim potezima. Republička vlada ovih dana radi kao da je sve u najboljem redu, a članovi SPS-a i JUL-a gledaju da ne iznerviraju svog koalicionog partnera Vojislava Šešelja koji bi u svakom času mogao da im izmakne stolicu.
       Smirivanja rasta nemačke marke neće biti jer bi s tačke gledišta vlasti učvršćivanje dinara time što bi se sada puštale devizne rezerve bilo (i) ekonomski neracionalno. Zato je na gubljenje vrednosti dinara hitro reagovano donošenjem odluke da se poveća vrednost čeka (njegova vrednost je porasla sa oko 10 na 16,5 DEM) i tako makar neznatno poveća kupovna moć građana.
      
      
       Milačićeva kasa
       Manevri socijalista najviše zavise od stanja u kasi republičkog ministra za finansije Borislava Milačića. Neposredno pre izbora Republička uprava prihoda poslala je,a onda u Zavodu za obračun i plaćanja ostavila "na čekanju", naloge za plaćanje poreza na promet, prihode stanovništva i plate. U međuvremenu, mnoga preduzeća su, bilo kao znak svoje političke neposlušnosti ili iz ekonomskih razloga, obustavila plaćanja poreza. Nešto malo para (pred samoproglašeni drugi krug) trebalo je da obezbedi savezna carina na kojoj je iznenada, odmah posle prvih rezultata predsedničkih izbora, delimično promenjena procedura carinjenja i uvedene dodatne takse.
       "Ako odluči da ode iz zemlje, Milošević bi mogao da odjednom naštampa pare, dovede nemačku marku na 100 dinara i pokupi sve preostale devize koje postoje u zemlji", izjavio je ekonomista Slobodan Milosavljević više kao pretpostavku, još prošlog četvrtka kad ovakvo političko usijanje nije bilo na vidiku.
       Da li bi guverner NBJ Dušan Vlatković, visoki funkcioner Jugoslovenske levice (JUL), bio u stanju da donese odluku koja bi, prema rečima Milosavljevića, mogla koštati ovu zemlju još pet godina izgubljene budućnosti? To pitanje se,smatraju bankari, sagovornici NIN-a, uopšte ne postavlja jer za takav potez i nije potreban Vlatkovićev potpis.
       Teza o iznenadnom organizovanom iznošenju novca iz zemlje nije realna jer banke uz saglasnost NBJ redovno iznose devize iz zemlje i na unutrašnjem tržištu upšte ne postoje znatne količine novca koje bi neko pokupio.
       "Režim se i dalje ponaša kao da postoji i sasvim su nerealne prognoze da bi sad pet članova SPS-a moglo da se dogovori i pobegne s parama. Jednostavno, svet je mali i neko bi ih uvek našao", smatra jedan sagovornik NIN-a.
       Cela perspektiva vlasti sada je svedena na izdržavanje do nedelje kada bi, po toj koncepciji, predsednički kandidat SPS-a i JUL-a predsednik Jugoslavije Slobodan Milošević trebalo da stekne politički legitimitet da na tom mestu i ostane. Svi visoki funkcioneri dve partije sada su se pribili uz Miloševića iako to deluje iracionalno. "Onaj ko nije osetio šta znači vlast, ne može da razume zašto jedan član SPS-a koji ima pet kuća i devizni račun, danas ne može da napravi ekonomski ispravan izbor, i na vreme prebegne. Na volji za moć zasnovana je sadašnja konsolidacija vrha vlasti", objašnjavaju sagovornici NIN-a.
       U naredna tri, četiri dana (tekst je pisan u utorak), predviđaju sagovornici NIN-a, lomiće se unutrašnja situacija u zemlji. Na unutrašnjem planu Socijalistička narodna partija (sa nadmoćnim brojem glasova u saveznom parlamentu), Vojislav Šešelj (ključan za opstanak koalicije u republičkom parlamentu) i narod na ulici - držaće ključeve vlasti.
      
       Brzina raspleta
       "Rasplet će svakako biti brz, jer je suštinski vladavina 'dva predsednika' neizdrživa. Ako Vojislav Koštunica, predsednički kandidat DOS-a, uspe da i faktički zauzme poziciju koju je dobio na izborima, dosadašnja vlast srušiće se na svim nivoima kao kula od karata. Ako bi Milošević uspeo da se održi na vlasti u narednom periodu, njegove šanse sa ekonomske tačke gledišta i dalje bi bile male", smatraju sagovornici NIN-a.
       Izgledno pucanje fiskalnog sistema. Ako ne bude para od poreskih prihoda, jedini izbor takve vlasti bio bi da nominalno nadomesti isplate stanovništva što bi dovelo do daljeg rasta inflacije.
       Racionisano snabdevanje i organizovanje sekundarne mreže. Dalje obezvređivanje dinara moglo bi da dovede ili do toga da cela privreda pređe na "rezervnu valutu" nemačku marku, u kojoj je već danas moguće platiti sve od patika u društvenim radnjama, do računa u samoposluzi, i (ili) da socijalisti preko mreže svojih poverenika u preduzećima organizuju paralelni sistem snabdevanja.
       Ruski ključ. Rusija koja u ovom trenutku drži jedan od političkih ključeva razrešenja jugoslovenske političke situacije, ima i moćnu ekonomsku polugu. Za deset dana trebalo bi da počnu isporuke ruskog gasa za čije redovno plaćanje srpska vlada nema para. Ruskoj vladi su na raspolaganju i komercijalni i politički razlozi da odvrne ili zavrne slavinu, a alternativnih načina za snabdevanje nema. Slična dilema važi i za snabdevanje benzinom.
       Jesenja setva.Do sada je to uvek bio posao srpske vlade koja je obezbeđivala gorivo, seme i veštačka đubriva. Setva je ključno pitanje za obezbeđivanje hrane za iduću godinu, ali bi u ovakvim uslovima mogla biti prepuštena na slobodnu volju seljacima.
      
       TANJA JAKOBI


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu