NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Vera u povratak

Predsednik SPO-a mora da odluči: ako želi da vodi stranku, onda je mora voditi onako kako je i dosad vodio, ako ne želi ili ne može, stranka će tražiti neki izlaz. Bilo šta da se desi, SPO će opstati

      Posle velikog izbornog poraza koji je doživeo Srpski pokret obnove, računajući tu i debakl njihovog predsedničkog kandidata, ima li u ovoj opozicionoj stranci razloga za uzbunu? Ima. E, sad, pitanje je koliko je ljudi iz vrha stranke spremno da poraz doživi kao opomenu, a koliko njih ima nameru da od svega digne ruke i uplovi u mirnu luku nepolitike i počne da preživa slatki hmelj mladosti.
       Naša je namera bila da razgovaramo, otvoreno, sa mnogima iz vrha stranke, ali na razgovor je došao, bez oklevanja, samo Tomislav Jeremić, član Predsedništva stranke i bivši potpredsednik stranke.
       - Naravno, za jednu veliku stranku kakva je Srpski pokret obnove, ovaj izborni poraz veliki je udarac i neka vrsta opomene da se prilagodimo okolnostima koje ovde postoje i da, u krajnjoj liniji, okvir višepartijskog sistema sačuvamo za budućnost. Jer, moram da kažem da ovi poslednji izbori nisu bili stranački, nije se glasalo za i protiv, nego samo protiv. Glasalo se, dakle, protiv Miloševića i zašto ne - protiv komunizma, zato su rezultati za Srpski pokret obnove ispali toliko slabi. Ove izbore nisu izgubili naši birači, nego vrh stranke, zbog pogrešnih odluka. Naši su birači glasali protiv Miloševića dajući svoj glas Vojislavu Koštunici i Demokratskoj opoziciji Srbije, jer su, za razliku od vrha stranke, bolje procenili koliko je sati u Srbiji - kaže Jeremić.
      
       Krivica
       Kao što je poznato, Vuk Drašković je već preuzeo krivicu na sebe i podneo ostavku na mesto predsednika stranke. U ovom trenutku niko pouzdano ne zna šta je za stranku bolje: nastaviti političku borbu sa Draškovićem na čelu, ili sa nekim drugim čovekom. Ako pogledamo da su i radikali loše prošli na izborima, onda nije za potcenjivanje mišljenje da su u Srbiji lideri možda važniji i od samih stranaka. Ni Drašković ni Šešelj nisu bili na čelu svojih stranaka u ovim izborima (bili su to samo formalno), nego su kandidature prepustili svojim zamenicima. Rezultat je poznat.
       Kad je o Vuku Draškoviću reč, pored zamerki, oštrih ili umerenih svejedno, koje mu se mogu uputiti za neverovatno loše procene uoči izbora, kad je odbio da uđe u Demokratsku opoziciju Srbije, mora se priznati da bi svaki čovek koji je za osam meseci doživeo dva atentata, kome su, na njegove oči, poginula četiri prijatelja, konačno rođeni brat njegove žene, teško je mogao da se za mesec dana oporavi i uključi u izbornu kampanju posle onoga što je doživeo u Budvi, kad se na njega pucalo.
       - Tačno je da je Vuk svu krivicu za izborni poraz preuzeo na sebe. To je njegov veliki gest. Ali svi smo mi krivi. Nismo umeli da procenimo situaciju a bili smo i sebični i sujetni. To sitničarenje koštalo nas je skupo i to se nama više nikada neće ponoviti - kaže Jeremić.
       Važno je, kaže, da stranka nije mrtva, kako to zli jezici uveliko govore.
       - Mi jesmo ranjeni i razočarani, ali organizacija stranke nije dovedena u pitanje. Uskoro će biti sastanak Glavnog odbora koji će usvojiti ili neće usvojiti ostavku Vuka Draškovića. U svakom slučaju, naš predsednik mora da odluči: ako želi da vodi stranku, onda je mora voditi onako kako je i dosad vodio, ako ne želi ili ne može, moraćemo tražiti neki izlaz. Bilo šta da se desi, stranka će opstati, jer ona ima i tradiciju i članstvo i simpatizere. NJen program je demokratski, umereno konzervativan, a takvih stranaka ima u svetu i u svakoj državi. Normalno je da postoje leve i desne partije. Bez toga nema demokratije. U politici je teško predviđati šta će biti sutra, a kamoli za godinu ili dve dana, a i istorija govori da su se mnogi političari, posle poraza, vraćali na političku scenu slavodobitnika. Setimo se Čerčila, Niksona... Šta su, posle bojkota izbora, bili, pre tri godine, Đinđić i Koštunica? Ko je pre te tri godine mogao i da pomisli da će Koštunica da pobedi Miloševića, samo Tarabići. Mi se ne uzdamo u vidovnjake, nego kažemo da se samo budala dvaput sapliće o isti kamen.
       Ako Glavni odbor usvoji ostavku Vuka Draškovića, neće biti tajne: za predsednika stranke biće izabran Vojislav Mihailović, koji trenutno i zamenjuje Vuka Draškovića.
       Ovih će dana poslanička grupa Srpskog pokreta obnove u republičkom parlamentu doneti nekoliko važnih odluka: podržaće sve ono što je Vojislav Šešelj nedavno javno predložio (smenu šefa policije Vlajka Stojiljkovića i ukidanje nekih loših i donošenje nekih dobrih zakona), a poslanici Srpskog pokreta obnove otići će i dalje i predložiće smenu predsednika Narodne skupštine Srbije Dragana Tomića.
      
       Radikali
       - Moramo odmah da smenimo Tomića, jer predsednik parlamenta zakazuje sednice, a kad Tomić ode, onda će parlament zasedati svakog dana ne bi li nadoknadio sve izgubljeno vreme kad godinama ništa nije radio. A sastane se samo da nekim lošim zakonom i opoziciji i narodu zagorča život. I mi, kad budemo ukidali onaj odvratni Zakon o informisanju nećemo biti maliciozni i nećemo podsećati javnost ko je taj zakon potpisao. A javnost zna da je naših četrdeset i pet poslanika bilo protiv tog sramnog zakona - kaže Jeremić.
       Moguće je da se obori današnja republička vlada. Radikali, Srpski pokret obnove i još neke manje stranke imaju komotnu većinu (sto trideset i osam poslanika) da odlučuju o svemu.
       Mi ćemo koliko sutra sesti s radikalima, sa ljudima iz Demokratske opozicije Srbije i Grupe 17 i krenuti u razgovore i dogovore. Očekujemo saradnju. Dobro je i to što stari opozicionari, na primer Zoran Đinđić, ne upućuju otrovne strele na nas. Naprotiv. To rade oni koji su juče prešli u opoziciju - kaže Jeremić.
       Svako ko poznaje našu političku scenu, zna da je suštinska vlast u republičkom parlamentu. Ko ovde ima većinu, taj vlada. Tu Srpski pokret obnove vidi svoju priliku i za opravak i za oporavak i za stvarni odlazak komunističkog sistema u večna lovišta.
      
       PETAR IGNJA
      
      
SPO na izborima


       Republički              1997.       797.000
       Predsednički Srbije Vuk Drašković        852.000
       Savezni             2000. 295.000
       Predsednički Jugoslavije Vojislav Mihailović       152.000


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu