NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Iranke

Hamid Mohamadi

      Pod pokroviteljstvom Kulturnog centra Islamske Republike Irana u Etnografskom muzeju otvorena je izložba "S one strane raja" koja obrađuje aspekte prisustva savremene iranske žene na društvenom, političkom, kulturno-umetničkom i sportskom polju. Izložba će trajati do 12. oktobra, a posetioci će moći da vide na koji način se položaj žene u Iranu promenio od islamske revolucije do danas. O tome je za NIN nešto više rekao Hamid Mohamadi, iz Kulturnog centra Irana:
       "Pre islamske revolucije prava žene u Iranu bila su manja od prava muškaraca. Pošto su dugo bile obespravljene, njihov položaj se postepeno menjao, da bi se danas moglo govoriti o njenoj ravnopravnosti u svim aspektima društva iako zapadni svet i dalje ima lažnu sliku o iranskim ženama. Na univerzitetu, na primer, više od 50 odsto studenata su žene, one čine čak 53 odsto obrazovnog kadra u srednjim i osnovnim školama, prisutne su u svim institucijama, a odnedavno mogu da postanu i sudije."
       Hamid Mohamadi je rekao i to da u Iranu, kako to propisuju islamski zakoni, nije dozvoljen abortus, da intimni odnosi između muškarca i žene nisu dozvoljeni pre braka.


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu