NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Povratak pitomih

Oko dva po ponoći došao je autobus pun policajaca i rekli su "došli smo da vas obezbeđujemo". Mogli su da kažu i "došli smo da vas postreljamo"

      Među prvima koje su gledaoci RTS-a mogli videti nakon velikog preokreta 5. oktobra uveče bio je i Aleksandar Crkvenjakov, koji je u ovim danima preuzeo na sebe veliki deo tereta u proizvodnji najosetljivije emisije u etru - oficijelnog Dnevnika državne televizije. Kako kaže, ne pada mu suviše teško jer iza sebe ima preko 2000 ovih emisija u vremenu dok je radio u Informativnom programu Televizije.
      
       Odakle vi u TV Dnevniku u ovim danima?
       - Spontano. Kada sam posle gužve na ulicama došao kući video sam crn ekran i na Prvom i na Drugom i na Trećem programu. Pozvao sam telefonom televiziju u Košutnjaku i javio mi se neko iz štrajkačkog odbora. Pitao sam "je l' da dođem" i rekli su "dođi". Zatekao sam Gordanu Sušu, Coku Lazovića, koji je inače u penziji, reditelja Aleksandra Mandića i još neke ljude. Suša je došla sa ekipom VIN-a. Hteli smo namerno da održavamo program, bez test-signala, da se vidi da radimo i da bude jasna situacija.
       Niko od nas nije došao da oslobađa Televiziju, nego nam je stalo do nje i nismo hteli da dopustimo da se sruši sistem jer je ovo nacionalna televizija bez obzira na grehe Informativnog i drugih programa.
      
       Koliko dugo već ne radite na Televiziji?
       - Ne radim od 1992. godine, ako se izuzme to što sam, po ugovoru o delu, praktično za svoju dušu na Trećem kanalu radio "Čekajući metroa" do pre tri-četiri godine. U RTB sam došao sa sedamnaest godina, tako da sam počeo karijeru kao honorarac, a kao honorarac sam, eto, i završio. Docnije sam prešao u slobodne novinare, a sada se bavim sasvim drugim poslom koji, eto, trenutno stoji.
      
       Trenutno izgleda kao da je kadrovski deficit jako bolan problem?
       - Da, jako je bolno. Svi koji su radili sada vuku neku hipoteku - neki je vuku i bez naročitih zasluga. Suša, Coka i ja se u to apsolutno ne mešamo. Činjenica je, međutim, da su se oni koji su radili Dnevnik kompromitovali i problem je naći zamenu, jer ne može neko tek tako bez ikakvog iskustva da uzme i uređuje Dnevnik. Tokom poslednjih godina mnogo ljudi je otišlo a mnogo je došlo. Oni koji su dolazili bili su gori od onih koji su odlazili. Divlji su oterali pitome. Ja sebe računam u pitome.
      
       Da li je teško raditi Dnevnik?
       - Najteže je uspostaviti balans, naročito u sadašnjoj situaciji. Treba skratiti saopštenja stranaka koja su često na tri strane a da se niko ne nađe povređen. Mogli ste da vidite ovih nekoliko dana da jedva čekaju neki kiks pa da nas napadnu. Ali, meni je savest mirna. Stalno tražim da dovedemo i nekog iz SPS-a, pa makar i na silu, mada znam da bi me zbog toga popljuvali.
      
       Da se ne preteruje u tom procesu "diferencijacije" u Televiziji?
       - Da. Ima preterivanja. Sav teret se sručio na novinare, a zaboravlja se da je zloupotreba programa moglo biti i kod snimatelja, montažera, reditelja. Sad oni kažu - morali smo, naredili su nam - pa i novinarima je neko to naredio. Prava "diferencijacija", ako već hoćete tu reč, treba da se uspostavi između onih koji su voleli to da rade, koji su bili kreativni u gaženju kolega i, s druge strane, onih koji su to radili za koricu hleba.
       Hoću da kažem da nije fer ni to kako se provukla kuća "Politika" u poređenju sa Televizijom. Naravno, ne zalažem se za to da bude spaljena, ali je činjenica da su odlično prošli u odnosu na to šta su radili. Ne sme da se zaboravi da je poslednji urednik Informativnog programa koji je bio televizijski kadar, a to je Mihajlo Erić, otišao sa tog mesta još u vreme Stambolića. Svi koji su kasnije dolazili - Vučelić i Milanović, kadar su iz "Politike".
      
       Hoće li moći RTS da se oporavi i da bude makar delom ona moćna institucija koja je bila?
       - To o moći RTS-a je fama, a naročito u poslednje vreme. Sa pojavom lokalnih televizija državna televizija više nema onaj status koji je imala kada sam ja tamo bio zaposlen.
       Zatim, Televizija je sada tehnički opustošena. Zgrada u Takovskoj je skoro potpuno opljačkana i odneti su čak i skupi uređaji za koje sam siguran da privatnim licima ne mogu da koriste, pošto funkciju imaju samo u televizijskoj produkciji. Nismo uspeli da spasemo ni četvrtinu tejpova.
       Inače, ta prva noć je bila vrlo dramatična. Radili smo ovde u Košutnjaku potpuno nezaštićeni i tek oko dva po ponoći došao je autobus pun policajaca i rekli su "došli smo da vas obezbeđujemo". Mogli su isto tako da kažu i "došli smo da vas postreljamo", ne bih se iznenadio.
      
       SRBOLJUB BOGDANOVIĆ


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu