NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Susret od pet i po milijardi dolara

Poseta ruskog predsednika Vladimira Putina Indiji, sedam godina posle takvog izleta njegovog prethodnika Borisa Jeljcina, nije bacila domaćine u euforiju

      Kada bi se spoljnopolitički analitičari Kremlja držali naše narodne da se "po jutru dan poznaje", mogli bi da se uhvate za glavu već u trenutku kad je predsednik Vladimir Putin, sa mnogobrojnom pratnjom, sleteo na delhijski aerodrom. Ne samo da ga tako- reći niko nije dočekao, to jest niko iz državnog vrha, već ni, po svakom protokolu u takvim prilikama, uobičajeni počasni bataljon. Dogodilo se to pre deset dana, na rođendan velikog humaniste i oca indijske nacije Mahatme Gandija, a i prve slike koje su se ukazale pred Putinom, dok je njegova kolona jezdila prema rezidenciji, bile su tipične, kao u doba tog velikana. Istina, delhijske vlasti su se pobrinule da previše ne šokiraju goste, pa su ogromnim platnima zaklonile ružnu okolinu, ne baš prijatnog mirisa, ali su se zato slavne i mršave indijske "svete krave", kao i obično, slobodno kretale po svojoj volji, uključujući "vladinu trasu" - da upotrebim termin koji se u Rusiji i danas koristi za put oslobođen za automobile sa visokim državnicima.
       Taj propust, ili komoditet, indijski protokol je, međutim, raskošno nadoknadio ruskom lideru prilikom susreta sa predsednikom Kearom Narajanom: ispred predsedničke palate, Putina je pozdravio bataljon gardista, među kojima su se izdvajali pešadinci, sa crnim čalmama, slične lepezama, i konjanici, sa ukrasima na glavama nalik na paunove repove. Nad njihovim glavama je kružio jastreb, kao da je - uočili su novinari iz Putinove pratnje - "pozdravljao visokog gosta iz Moskve".
       Delhijska štampa, međutim, nije bila tako blagonaklona kao ta ponosna ptica, pa je podsetila da je Rusiji trebalo punih sedam godina sa se seti Indije, koliko je prošlo od poslednje posete prvog predsednika Rusije Borisa Jeljcina do dolaska njegovog naslednika, koga su nazvali "mladi ruski predsednik". Neki listovi su posebno zamerili Kremlju što je, zajedno sa komunizmom, "odbacio i Indiju", koju je posebno pogodilo što je u vreme prvog Jeljcinovog mandata, njegov tadašnji ministar inostranih poslova Andrej Kozirjev "uobrazio da će steći blagonaklonost Zapada time što će ignorisati tradicionalne saveznike Rusije i u svetu protežirati zapadne interese".
      
       Spektakli i iza njih
       Kao u svim takvim prilikama, bilo je mnogo sjaja - od polaganja venca na mestu kremacije Mahatme Gandija, preko ceremonije potpisivanja bilateralnih dokumenata, opisane kasnije kao "kostimirani šou", do svečanosti na delhijskom Univerzitetu "DŽavaharlal Nehru", gde je Putin proglašen za počasnog doktora prava i "velikog prijatelja indijskog naroda". Za vreme tog glavnog spektakla, u predsedničkoj palati, gosti su, bez obzira na veliku vrućinu, bili u klasičnim odelima, predviđenim za takve situacije, a domaćini ležerno odeveni "nacionalno", sandalama na bosim nogama.
       Kako je svečanost odmicala, jer je sporazuma za potpisivanje bilo poprilično, pa je procedura potrajala, neki su se oslobađali i tog viška, skidali sandale i ostajali bosi.
       Što se ruskih zvaničnih izvora tiče, najvažniji čin programa posete - sadržina sporazuma o vojnotehničkoj saradnji i sporazum o prodaji ruskog naoružanja Indiji - kao u stara sovjetska vremena, mogao je ostati skriven od javnosti. Sekretar Saveta bezbednosti Sergej Ivanov kao da o tome ništa nije znao i upućivao je novinare na vicepremijera Ilju Klebanova, "nadležnog za taj sektor", dok je sam Klebanov, negde iza zatvorenih vrata, pregovarao sa indijskim partnerima o poslednjim pojedinostima tih aranžmana. Putinov spoljnopolitički savetnik i zamenik šefa administracije Kremlja Sergej Prihotko nije bio ništa razgovorljiviji: da bi išta mogao da komentariše, tražio je od novinara da mu navedu "tačne nazive" dokumenata koji ih zanimaju... Tek je ministar odbrane malkice podigao veo nad tom tajnom, priznavši da je reč o poslu koji Rusiji treba da donese pet i po milijardi dolara.
       Indiji će biti prodat, uz veliki popust, nosač aviona "Admiral Gorškov", kao i raketni sistemi "Smerč" i licence za proizvodnju aviona "suhoj" (SU-30MKI) i tenkova T-90. Portparol indijskog Ministarstva inostranih poslova Samir Sinh je potom to potvrdio i dodao da će "Admiral Gorškov" biti modernizovan. Jedan ruski diplomata je potpisivanje tih dokumenata oduševljeno propratio izjavom da je "ovu predsedničku posetu valjalo smisliti makar samo radi tih aranžmana". Toj izjavi se ne treba čuditi, jer Rusija - uz sporazum o vojnotehničkoj saradnji - ne sklapa često poslove od pet i po milijardi dolara.
      
       Povratak na Potkontinent
       Ali, ako je Putin i putovao u Delhi radi tog posla, pravi šlag na rusko-indijsku tortu bio je sporazum o strategijskom partnerstvu, koji su potpisali on i indijski premijer Vadžpai, kojim su se dve države obavezale da neće stupati ni u kakve vojne saveze ili alijanse protiv jedne od njih.
       Indija, koju i danas opterećuju nesređeni odnosi i povremeni sukobi sa Kinom i Pakistanom, time se unekoliko oslobađa starih strahova zbog snažnih sovjetskih, odnosno ruskih veza sa njenim severnim susedom Kinom, s kojom Rusija ima isti takav strategijski sporazum, iz Jeljcinove ere, a pogotovo bojazni da bi je mogla ugroziti neka nova strategijsko-vojna osovina Moskva-Peking.
       Zato je njena štampa i mogla da zaključi da je, u stvari, Rusija došla na noge Indiji, iz više razloga. Prvo, što ju je, bez sumnje, zabrinula "uspostavljena bliskost između Delhija i Vašingtona", postignuta u tom interregnumu u kojem ju je Rusija bila "otpisala", odnosno zbog novog odnosa snaga na međunarodnoj sceni, zbog kojeg Indija postaje veoma značajna u ruskom nastojanju da progura svoju varijantu "multipolarnog sveta". Drugo, avganistanski talibani su stigli do granice Tadžigstana, a to je kao da su i neposredno na ruskoj granici, pa je Moskva u Delhiju ili ponudila predloge, ili zatražila savete kako da se talibani onemoguće da zavladaju celim Avganistanom.
       Ma kako da se tumače dometi "novog strategijskog partnerstva" Rusije i Indije, obe mogu biti zadovoljne. Rusija se posle poduže pauze vratila u južnu Aziju, što joj otvara mogućnosti da i realno jača strategijski uticaj u ovom regionu. Indija, jer je sada ubedila i Rusiju, pošto je to već postigla sa Sjedinjenim Državama, da je za nju od posebnog strategijskog značaja. Pored toga, otvara joj se mogućnost da, kao "umiljato jagnje, sisa obe majke" - i američku i rusku (vojnu) tehnologiju.
       Na relaciji Moskva-Delhi za to više nema prepreka.
      
       B. S.


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu