NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Bez pendreka i kese

Za haotično stanje koje vlada i posle izbora zaslužni su oni ostaci Miloševićevog režima koji ne mogu da se pomire sa porazom, ali i oni koji su se u ime demokratije založili za "privremeno obnavljanje samoupravljanja"

      S rukama na grlu jednog od pravnika "Velefarma" Milovan Bojić, sada već bivši potpredsednik Vlade Republike Srbije, republički ministar zdravlja, direktor kliničkog centra "Dedinje", predsednik Atletskog saveza Jugoslavije, predsednik atletskog kluba "Partizan - Telekom Srbija", vikao je: "Šta se smejete, mislite da ste pobedili?"
       Iako je to bio četvrti napad na zaposlene, nekoliko dana kasnije, 7. oktobra 2000. radnici su dopustili Bojiću i njegovim saradnicima da napuste prostorije "Velefarma" koje su uzurpirali. Iako je među radnicima bilo i onih koji su želeli da se fizički obračunaju s Bojićem, nikakva sila nije primenjena.
       "Skupština akcionara i svih zaposlenih donela je odluke o izboru novog upravnog i nadzornog odbora. Upravni odbor je postavio novog generalnog direktora Miroslava Zemanovića, a samim tim prestala je funkcija privremeno određenih organa upravljanja i rukovođenja imenovanih od strane Privrednog suda", kaže dr Vesna Jokanović dodajući da je vraćeno ime "Velefarma", koje je po dolasku stečajnog upravnika Dragoljuba Vučićevića promenjeno u Centar za medicinsko snabdevanje.
       Uvođenje stečaja "Velefarmu" je, pre svega, "zasluga" Milene Arežine, bivšeg predsednika Privrednog suda, kaže dr Jokanović.
       "Velefarm" je samo jedno od preduzeća koja su ovih dana prešla u ruke radnika i kriznih štabova. Prvi su na udaru bili elektronski mediji, koji su bili pod potpunom kontrolom Miloševićevog režima. Krizni štabovi pokazali su podjednako interesovanje za velika privredna preduzeća kao i za institucije od vitalnog značaja: sudove, velike zdravstvene organizacije, kliničke centre, fakultete i elektroenergetske sisteme, tokove novca...
      
       Univerzitet
       Na isti, miran i koliko je to bilo moguće legalan način, krizni štab Fakulteta političkih nauka u Beogradu smenio je dosadašnjeg dekana prof. Vladimira Štambuka, člana Glavnog odbora Jugoslovenske udružene levice, kao i ostale članove Uprave.
       "Glavni posao koji je obavljen bio je da se na simboličan način detronizira postojeći Zakon o univerzitetu koji je u poslednje dve godine uzrok sveopšte destrukcije akademske zajednice, kao i slobode i autonomije univerziteta", kaže prof. Milan Podunavac, član kriznog štaba FPN, koji je već sutradan "raspušten" jer je privremenu upravu na FPN preuzeo prof. Vukašin Pavlović, predsednik Predsedništva nastavno-naučnog veća FPN.
       "U početku, gospodin Štambuk je govorio da neće da da ostavku, da ne priznaje veće, ali je na kraju bio kooperativan", kaže prof. Vukašin Pavlović i dodaje: "Odlukom veća ukinut je Nadzorni odbor koji kontroliše rad dekana, a u kome su se nalazili supruga, asistent i visoki partijski drug gospodina Štambuka."
       "Jednostavno su mi uručili odluku nekakvog kriznog štaba. Ja sam rekao da je to što oni rade nelegitimno, nelegalno i protivzakonito. Zbog atmosfere, jednostavno, postojala je mogućnost da dođe do sukoba, da izvestan broj studenata strada, da strada fakultet. Procenio sam da je pametnije da se ta njihova odluka primi k znanju, ali sam takođe zahtevao da se konstatuje da su preuzeli fakultet, pečat, odgovornost za nastavu, kao i da se prema zaposlenima ne može vršiti nikakav revanšizam i još niz drugih stvari koje su vezane za blagajnu", kaže Štambuk.
      
       Novinari
       Članovi Nezavisnog udruženja novinara Srbije pokušali su na prepad da u subotu zauzmu zgradu u ulici Generala Ždanova, koju su 1935. godine podigli sami novinari.
       "Po definiciji, to je Dom novinara i on pripada svim novinarima Srbije", kaže Dragutin Rokvić, generalni sekretar NUNS-a koji je od domara zahtevao da mu preda ključeve zgrade.
       Domar je prvo odbio da to učini, a potom je ipak otključao prostorije Udruženja novinara Srbije kako bi Rokvić telefonom razgovarao s Dušanom R. Pavlovićem, sekretarom UNS-a, koji je u tom trenutku ručavao u klubu Udruženja.
       "Saslušao sam Rokvićev zahtev i objasnio mu da ne mogu i neću da mu predam ključeve jer o imovini Udruženja odlučuje Skupština Udruženja", kaže Pavlović i dodaje: "Ne znam kakve je to ključeve gospodin Rokvić pokazivao na televiziji, ali znam da ih od mene nije dobio."
       Rokvić kaže da: NUNS ima moralno pravo da traži tu zgradu. "Znamo da su institucije izgubile legitimitet i kredibilitet tokom ovih godina i to nam daje za pravo da u ime profesije tražimo ravnopravno korišćenje Doma novinara. Pogotovo što je UNS, pre svega njegovo rukovodstvo, kršio sva pravila profesije i tako izgubio moralni legitimitet."
      
       Ukus
       Nije svuda išlo tako "civilizovano" ili veselo kao kad je Milan Panić, praćen grupom trubača, priredio žurku u dvorištu "Galenike", naročito ne u preduzećima "Kolubara" i "Grmeč".
       Radoman Božović, predsednik Geneks grupe satima je sedeo zaključan u jednoj sali i strepeo od gneva svojih radnika. Potpisao je ostavku i poslao pisma istovetne sadržine predsednicima skupština i upravnih odbora, gde se kaže da je to učinio pod prinudom, a potom je blokirao račun firme.
       Krizni štab uspostavio je kontrolu u Radio-Beogradu.
       "U prvom trenutku išlo je na oruk, jer je Radio-Beograd bio megafon So- cijalističke partije Srbije, Jugoslovenske udružene levice, ali sam srećan što nije došlo do linča i obračuna", kaže Dragan Mihović, član kriznog štaba Prvog programa Radio-Beograda, koji je to postao, kako sam kaže, jer su njegove kolege insistirale.
       "Trebalo je razvrstati ljude na one koji su bili žarišta nekog otpora i na one koji su nosili ekstremno zlo. U Radio-Beogradu je najmanje deset osoba za koje je sreća što im ulica ne poznaje lice. Oni i dalje ulaze u Radio, ne rade ništa, ali su tu", kaže Mihović. "Najviše se trudimo da dignemo ukus govora. Prve vesti kojima smo obaveštavali građane da je Vojislav Koštunica postao predsednik SRJ zvučale su kao da ustoličavamo Kim Il Sunga. To je bilo strašno".
      
       Vampir
       Krizni štab susreo se sa gomilom neshvatljivih problema od kojih pati većina velikih i nepotrebno birokratizovanih sistema u Jugoslaviji.
       "Znate li u šta čovek može da upadne ukoliko pokuša, recimo, da naruči kafu kolegijumu? Prosto da ne poverujete koliko ima šefova i šefića koji naređuju kafe-kuvaricama, spremačicama, ljudima u garaži..."
       Haotično stanje u zemlji nije samo posledica toga da se ostaci Miloševićevog režima ne mogu pomiriti s porazom i činjenicama za koje kulturolog Ratko Božović kaže:
       "Oni su kruti na pogrešnom mestu. "Na kraju ove burne nedelje, kada je valjda srušen poslednji balkanski i evropski komunistički poredak, neprestano mi se nameće reč vampir. Najviše mi se vrzmalo po glavi ono tumačenje po kojem vampir simbolizuje okretanje psihičkih snaga protiv sebe samog. To se upravo dogodilo u Srbiji. Srušen je jedan krut, nasilan i, rekao bih, autističan režim koji nas je maltretirao tolike godine. Pokazalo se da bez pendreka i kese taj poredak ne postoji."
       Međutim, odgovornost za takvo, haotično stanje trebalo bi da osećaju i oni koji su se u ime demokratije založili za "privremeno obnavljanje samoupravljanja". Privremeno stavljajući vlast u ruke naroda izbegnuto je da se odgovornosti za preuzimanje mnogih preduzeća i institucija, koja su već završena, stavi za vrat Demokratskoj opoziciji Srbije. Iz tog razloga Krizni štab DOS-a saopštio je da se neće mešati ni u jednom slučaju i da je zadužen samo za Naftnu industriju Srbije i Elektroprivredu Srbije.
       Način na koji se preuzimaju institucije, organizacije i preduzeća je, po rečima Ratka Božovića, odgovor na jedno neshvatljivo nasilje, zato se mora razumeti i sva žestina koju narod pokazuje u ovom trenutku.
       "Nažalost, nema gospodskog gesta u kafani", kaže Božović.
      
       LIDIJA KUJUNDŽIĆ


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu