NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Etnička karta

      Popularnost kompjutera i Interneta kod Amerikanaca dramatično je porasla u proteklih 20 meseci, tako da sada više od 50 odsto svih američkih domaćinstava ima personalni računar, navodi se u najnovijem izveštaju vlade SAD.
       U decembru 1998. godine kompjutere je posedovalo 42,1 odsto američkih domaćinstava, a u avgustu ove godine računar je imalo 51 odsto, navodi se u najnovijem izveštaju američkog ministarstva za trgovinu. Broj domaćinstava koja su privezana na Internet takođe je znatno porastao: na svetsku Mrežu je krajem prošle godine bilo privezano 26,2 odsto domaćinstava, a u avgustu ove godine čak 41,5 odsto.
       Kao i prethodna istraživanja, i ovo je pokazalo da beloputi Amerikanci i oni koji žive u urbanim sredinama procentualno poseduju daleko više kompjutera od pripadnika nacionalnih manjina i stanovnika ruralnih područja. Na Internet je, naime, povezano 23,5 odsto crnačkih domaćinstava, što je dvostruko više nego lane, ali taj procenat je i dalje daleko manji od onog koji je zabeležen kod belačkih domaćinstava - 46,1. Nešto veći broj kompjutera zabeležen je u hispanoameričkim domaćinstvima (23,6 odsto). Računari su daleko najpopularniji među Amerikancima koji potiču iz Azije ili pacifičkih ostrva - u toj kategoriji američkog stanovništva na Internet je povezano čak 56,8 odsto domaćinstava. Izveštaj američkog ministarstva deo je kampanje kojom se podstiče uključivanje građana SAD na Internet. Američki zvaničnici ocenjuju da uključivanje na Internet postaje sve važnije za obrazovni i ekonomski napredak zajednice.
       Istraživanje američkog ministarstva pokazalo je takođe da se broj muškaraca i žena koji koriste kompjutere lagano izjednačava. Najnoviji podaci pokazuju da kompjuter koristi 44,6 odsto Amerikanaca i 44,2 odsto Amerikanki.
       Najveći broj korisnika Interneta u SAD svetsku Mrežu koristi uglavnom za slanje poruka. Čak 79,9 korisnika je na Internet povezano prevashodno zbog mogućnosti slanja i-mejlova. Kupovina i plaćanje računa preko Interneta su, takođe, sve popularniji među Amerikancima.
       Kompjuteri su najzastupljeniji u državama Juta i Aljaska - 66,1, odnosno 64,8 odsto. Najmanji procenat kompjuterizovanih domaćinstava zabeležen je u državama Misisipi i Arkanzas - 37,2, odnosno 37,3 odsto.


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu