NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Jutro na Novoj

      Kao svakom baštovanu i moj dan počinje Jutrom na Novoj RTS. I to, najviše, zbog paradajza. Da li će jutarnji mrazevi? Mada dovoljno je da omirišeš vazduh sa Bežanijske kose, bežanijsku ružu vetrova, dovoljno je da vidiš kako se mreškaju oblačići sa Drine i kako žmirka Zornjača... Gledam, dakle, Jutro; konsultujem meteorologiju.Čekam da jave za jutarnje mrazeve pa da berem zelen paradajz, da ga umotavam u stare novine, neka zri u starim Politikama i Blicevima kad mu je tako suđeno... Zevam, tako, jutrima u Jutro, zevam u MORNING. Pođe mi ruka za telefon, da se uključim u program da ih pitam za morning, pa odustanem. Kažem sebi; gledaj svoja posla, obrađuj svoj vrt. Posmatraj ih samo, iako nisi u Otporu.
       Kad, jednog jutra, pre deset dana, javlja se u program Jutra - gospođa Branka. I staloženo pita: "Molim vas, šta vam znači ovo MORNING? Nemojte da mi uzimate jezik, jer ako mi uzmete jezik, neću više biti Srpkinja." I ona mala, bezmerno slatka brbljivica sa Jutra, izvinjava se gospođi Branki i priznaje pošteno da ne zna šta im znači ono morning... Ali, morning ne skidaju ni sutra, ni prekosutra. Onda građani navale na MORNING, da se skine. A ovi iz Jutra tvrdoglavi, ne skidaju nego počnu da šetaju morning, čas u levi, čas u desni ugao; da zavaraju protivnika.
       Onda se, jednog jutra, javi neki Čačanin. LJut ko puška. I kaže: Dobro, oćete li da skidate MORNING ili da dolazimo opet u Beograd, da vas šutiramo kao onog Milanovića i Komrakova?" I, da vidiš, ovi iz Jutra shvate da je čovek u pravu, shvate da su preterali sa MORNING. Ali, da ne ispadne sve po Čačaninu, osvane Jutro na - LATINICI!! Onda stigne nova direktiva "iz Aleksinac": "Skidaj latinicu el će da dolazimo i mi sa Čačani!" I sutra ujutru, skinuli latinicu. Osvane Jutro na ćirilici! O, Gospode, kakvo jutro, divno ćirilično! Ali, kabalisti ne bi opstali kroz vekove kada ne bi krupna ćirilična slova Jutra uramili tankim latiničnim krstom na kome sitno kaluđerski piše: morning-jutro-morning-jutro... Lukavo smišljeno. Jer, sad, ako se javiš, ispašćeš cepidlaka, pravoslavni fundamentalista, protosrbin. Izolacionista.
       A paradajz ruji li, ruji, i, cveta!? Ej, u novembru!
      
       DRAGAN JOVANOVIĆ


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu