NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Oprošteno i odloženo

Uprkos velikim dugovanjima

      RTS-a, sportska takmičenja, po svemu sudeći, i dalje će se prenositi preko naše nacionalne televizije
       Radio televizija Srbije trenutno grca u finansijskim problemima, ali dok se većina tih problema smatra unutrašnjim stvarima kuće (plate, reklame, autorska prava), dugovanja sportske redakcije naročito su uznemirila javnost. Pored toga što je dovedeno u pitanje da li ćemo ponovo moći da pratimo olimpijadu i evropsko prvenstvo, bilo je reči i o tome da zbog dugova RTS-a naši odbojkaši neće moći da učestvuju na svetskom prvenstvu.
       Podatke o tome koliki je tačno iznos u pitanju niko nije raspoložen da iznese u javnost, ali je Milan Ćirković, koordinator za marketing RTS-a, potvrdio da dug postoji i da je relativno veliki. Za prenošenje olimpijade i evropskih prvenstava RTS duguje Udruženju nacionalnih televizija - Evropskoj brodkasting uniji, za prenošenje odbojkaškog prvenstva dug nije izmiren prema Svetskoj odbojkaškoj federaciji, a postoje i potraživanja UFA media, društva za promet audio-vizuelnim pravima. Da bude još teže, RTS bi trebalo da obnovi ugovore za sledeću sezonu sportskih dešavanja, što znači da je potrebno još novca.
       "Naša matična organizacija uputila je zahtev Evropskoj brodkasting uniji da se deo duga reprogramira - oprosti i odloži", kaže Ćirković. "Ulaskom naše zemlje u Ujedinjene nacije mnogo šta bi trebalo da se promeni, pa i sve što se sporta tiče." Kad je reč o UFA media, Ćirković napominje da je reč o obostranim dugovanjima, a problem sa odbojkaškom federacijom upravo je rešen.
       Aleksandar Boričić, predsednik Odbojkaškog saveza Jugoslavije, nedavno je boravio u Lozani na sastanku Svetske odbojkaške federacije i doneo dobre vesti. "Ugovor Svetske federacije i RTS-a, kao televizije koja prenosi sportska dešavanja ponovo je potpisan. Ostalo je još
       115 000 dolara duga koje bi Televizija trebalo da isplati do kraja godine, ali nam status više nije ugrožen. Novi, trogodišnji ugovor je važan dokument, jer bez ugovora sa Televizijom nijedna reprezentacija ne može da igra", kaže Boričić. "Kod nas je jedino RTS osposobljen da direktno prenosi sportska takmičenja i to su do sada radili na najbolji mogući način, čak su proglašeni za televiziju koja pravi najbolje prenose u Evropi, a naročito su hvaljeni njihovi prenosi odbojkaških utakmica."
       Izgleda da su, uprkos malim nesporazumima sa UFA media (Ćirkovićeve tvrdnje o međusobnim dugovanjima u UFA negiraju, napominju da samo RTS duguje njima), obaveze RTS-a i u ovom slučaju ipak manje-više regulisane. "Novčane obaveze su prebijane kroz reklamno vreme koje nam je RTS dao, ali treba nešto i da nam doplate", kaže Nenad Radalj, tehnički direktor UFA media, potvrđujući da postoji dobra saradnja sa RTS-om. "Sa RTS-om nemamo nikakvih problema. Saradnja nije prekinuta ni posle političkih promena u zemlji, jer nas to ne zanima. Oni su profesionalni. Već nekoliko godina na RTS-u nema ilegalnih prenosa, bar što se sporta tiče, što nije slučaj sa nekim drugim televizijama koje ne želim da imenujem."
       Koliko tačno iznosi dug RTS-a nismo saznali ni od gospodina Radalja, jer računi još nisu svedeni, a i da jesu "te informacije nisu za javnost".
      
       DRAGANA MATIĆ


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu