NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Tragični usud

Miroslav Turudić

      U izdanju Ateljea "Dereta" izašao je roman "Opelo za divlju kajsiju", autora Miroslava Turudića, novinara "Večernjih novosti".
       Srž ove knjige je večiti sukob došljaka i domorodaca. Okvir je Zemun, geografski (doskora i politički) najjužnija tačka Srednje Evrope, grad koji u ovom trenutku ima najviše izbeglica u odnosu na starosedeoce.
       U protekloj deceniji napisano je više stotina, možda i hiljada knjiga o hudoj sudbini srpskih izbeglica iz bivših jugoslovenskih republika, a od prošle godine i sa Kosova. O jednako tragičnom usudu starosedelaca nije napisano gotovo ništa.
       "Opelo za divlju kajsiju" je dramatična priča o tome. Kroz sudbinu stare građanske porodice, koja je u više navrata doživela golgotu, opisuju se poslednje godine njene definitivne propasti. Sudbina porodice Erdevički poklapa se sa svekolikim, ponajviše duhovnim razaranjem grada Zemuna.
       "Roman je" - kako kaže autor - "fikcija utemeljena na autentičnom ambijentu, stvarnim zbivanjima, dograđenim sudbinama i ličnostima koje mogu da postoje".


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu