NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Havel zloćudni

("Plišani bager", NIN br. 2601)

      Gospodin Havel pravi razliku između progona Šiptara sa Kosova i progona Srba sa Kosova. Prvo je radila legalna vlast u Srbiji. Drugo je divlje proganjanje koje ne podržava nijedna država, kaže Havel.
       Progon je progon i svaki je divlji. Nema pitomog i nežnog progona.
       Pošto divlji progonitelji (ili sprovodioci divljeg progona) nemaju organizovanu legalnu vlast, tu je valjda međunarodna zajednica sa svojim UNMIKOM, svojim Kforom i svojim Kušnerom odgovorna za sva dešavanja, pa i za progone Srba.
       Prava je provala Havelova izjava da nema efikasne zaštite progonjenih na Kosovu zbog nedostatka novca.
       Ako se zbog 750 000 (?) izbeglica na njihove progonitelje (uslovno rečeno) istrese 22 000 tona bombi, zašto se na progonitelje onih 250 000 (?) nije istreslo 7 000 tona? Zašto se zapravo nije bar pripretilo? O čemu je onda ovde reč?
       Da li o Havelovom rasizmu (ne tretira jednako iste postupke sa istim posledicama) ili o nekim zamaskiranim ciljevima i interesima. Koji ne mogu biti ni češki ni Havelovi.
       Havel govori o tri entiteta: Srbiji, Crnoj Gori i Kosovu. Pa može li Havel da nam nacrta šta je to Srbija ako su mu entiteti i Srbija i Kosovo?
       Miloševićevom režimu (ne povratio se) verovatno se može zameriti da nije uradio dovoljno na mirnom rešenju kosovskog problema. A da li je i mogao ako su Šiptari u startu krenuli sa parolom "Kosovo-republika"? Bilo je to pre pojave Miloševića. Videli smo kako je međunarodna zajednica glatko priznala sve republike kao samostalne države. Svojim potezima Milošević je to sprečio. Ili samo odgodio? Proteklih deset godina nije na pravi način iskorišćeno.
       Može Havel pričati šta mu volja, ali međunarodna zajednica nije ravnopravno tretirala sve učesnike sukoba proteklu deceniju. Ali ako prihvatimo da su Srbija i Kosovo entiteti, Havel će nas pohvaliti i reći da imamo demokratski duh. Ako poživi, mogao bi izaći sa istim stavom za Rašku, Vojvodinu, Šumadiju...
       U medicini se bolest koja uzima deo po deo organizma zove rak. Ili tumor. Zloćudni. Havel nam u priči zamaskiranoj pohvalama upravo kaže da naše srce nije naše srce. Havel zloćudni.
      
       CVIJETIN MIHAJLOVIĆ,
       Subotica


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu